Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Pekas ut som assisterande förbundskapten: "Oj, vad smickrande"

Foto: Scanpix

Landslaget funderar på att anställa en assisterande förbundskapten. Då pekas Peter Wettergren ut som ett lämpligt alternativ.

- Otroligt roligt när ens namn nämns i positiva sammanhang, säger han till fotbollskanalen.se.

Svenska fotbollförbundet vill behålla Erik Hamrén som landslagstränare, trots den försmädliga VM-missen och förlusterna mot Portugal. 55-åringen ligger i förhandlingar om ett nytt kontrakt, men han betonar att "vissa frågetecken" måste rätas ut innan det blir aktuellt att fatta något avgörande beslut kring framtiden.

En sak som förts på tal är möjligheten att SvFF anställer en assisterande förbundskapten, som avlastning till Erik Hamrén. I den nuvarande ledarstaben har Marcus Allbäck en roll som ett slags länk till spelartruppen, men landslagschefen Lars Richt pekar på fördelarna med att även få in mer renodlad taktisk och ledarmässig kompetens i organisationen.

- En assisterande tränare är ju med hela tiden, från A till Ö, på en samling. Det är väl skillnaden gentemot Marcus. Sedan har han ju inte den tränarerfarenheten som Reine (Almqvist) och Peter (Wettergren) har, säger Richt till fotbollskanalen.se.

Duon Richt syftar på har varit kontrakterad som scouter under det gångna VM-kvalet, och hade samma roll när Sverige spelade EM i Ukraina 2012. På senare tid har särskilt Wettergren, som till vardags arbetar för Elfsborg, fått ett större utrymme när det gäller att hålla i och övervaka träningspass med landslaget.

- Peter är en duktig instruktör, det är därför han är med i landslaget. Han har ett bra fotbollsöga. Både han och Reine får ju utrymme när de är här. Erik vill ju använda båda i vissa övningar och så vidare. Peter är en fantastiskt trevlig person och duktig, säger Lasse Richt.

När fotbollskanalen.se ringer Peter Wettergren blir han glad över de fina vitsorden, men betonar att han inte fått någon konkret förfrågan.

- Oj, vad roligt. Det är alltid smickrande och hedrande när ens namn nämns i positiva ordalag. Det är bara att bocka och buga och det stärker verkligen mitt självförtroende att få höra sådana uttalanden, säger han.

Skulle du kunna tänka dig att bli assisterande förbundskapten om du fick frågan?

- Det blir ett hypotetiskt resonemang eftersom jag inte har hört något, och jag har ju fortfarande kontrakt med Elfsborg. Men självklart: Blir jag tillfrågad om ett landslagsuppdrag så överväger jag i alla fall möjligheten. Så kan jag uttrycka det.

Det skulle i så fall innebära ett uppdrag på heltid, vad tänker du kring det?

- Det är alltid intressant att jobba med Sveriges bästa fotbollsspelare och att få chansen att drilla dem i olika övningar. Under min tid i landslaget har jag lärt mig väldigt mycket, och de erfarenheterna har berikat mig i min vanliga roll som tränare.

Hur ser ditt nuvarande kontrakt ut med landslaget?

- Det är slut, kan man säga. Både jag och Reine, och tidigare även Kjell Jonevret, har haft avtal som löpt över de specifika turneringarna eller kvalen som Sverige varit med i. Nu när vi inte gick till Brasilien blir det upp till Erik, eller till den som nu blir förbundskapten, att ta ställning till om man vill använda mig igen.

Skulle du vilja det?

- Absolut. Jag är fortfarande väldigt sugen på att fortsätta att driva mig själv för att utvecklas mer i framtiden, och det har jag verkligen gjort i landslaget.

Publicerad 2013-11-20 kl 17:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons