Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
1v

Polisen utreder misstänkt människoexploatering: "Ett pilotfall"

Foto: Bildbyrån.

Polisen utreder just nu misstänkt människoexploatering i svensk fotboll.
Det är det första av sin art i Sverige, menar Fredrik Gårdare, som leder den svenska polisens aktionsgrupp mot kriminella i idrottsmiljö.
- För oss är det ett pilotfall, säger han till Aftonbladet.

Polisen utreder nu ett ärende gällande misstänkt människoexploatering inom svensk fotboll. Fredrik Gårdare, om leder den svenska polisens aktionsgrupp mot kriminella i idrottsmiljö, menar att det första av sin art i Sverige.

- För oss är det ett pilotfall. Jag känner inte till att vi har haft ett ärende som handlat om fotbollsspelare tidigare, säger han till Aftonbladet.

Människoexploatering innebär att en person utnyttjar en annan människa för att tigga eller arbeta. Brottsrubriceringen i ärendet är ännu inte klar, antingen handlar det om misstänkt människohandel och eller misstänkt människosmuggling. Enligt Gårdare är det nätverk som ligger bakom människoexploateringen och det syftar till att tjäna pengar genom att placera spelare i olika klubbar. I utredningen förekommer en spelare som har haft olika identiteter.

- Vi har en spelare som spelat med två identiteter i Sverige. Kanske har han haft en tredje identitet från början, men blivit fråntagen passet i någon form av människosmuggling. Sedan har han fått en annan identitet här, säger Gårdare till Afonbladet.

Gårdare säger till tidningen att de misstänkta kommer från ett nätverk hemmahörande i södra Sverige som har kopplingar till matchfixning. Han menar också att nätverket har ett våldskapital.

- Dels har man kanske inte etiken och moralen att man bryr sig om vad som är brott och inte. Dels kan det handla om spelare är i ett sådant underläge att de kan användas för matchfixning ganska enkelt.

Publicerad 2019-01-02 kl 17:04
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons