POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Protester mot Iran inför landskampen

Foto: SCANPIX

Irans publik inne på Friends Arena.

Många demonstranter protesterade utanför Friends Arena i Solna inför landslagets landskamp mot Iran. Slagorden vände sig mot förtrycket av kvinnor och de många avrättningarna av politiska fångar.

På ett av plakaten adresserat till den islamistiska regimen kritiserades de många avrättningar av politiska fångar som genomförts i Iran, bland dem tidigare fotbollslandslagskaptenen Habib Khabiri. Även iransk-kurdiska grupper tog tillfället i akt att manifestera mot regimens förtryck.

- Vi är många olika grupper men jag representerar kvinnorörelsen. Kvinnliga rättigheter kränks i Iran, de tillåts inte ens att gå på fotbollsmatcher, säger Maria Rashidi, ordförande i Kvinnors rätt.

Hon tycker samtidigt att landskampen är viktig och tror att många svensk-iranier är stolta över matchen på Friends Arena.

- Men vi vill att Svenska fotbollförbundet ska framföra kritik mot Irans könsapartheid och att regimen kränker mänskliga rättigheter, säger hon.

Trots demonstranternas slagord beskrevs stämningen utanför arenan som lugn av polisen.

- Vi har en särskild kommendering som jobbar därute. Vi är med på noterna, men det är inga konstigheter, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.

När matchen började vid 19.30 hade aktivisterna avslutat protestaktionen.

Publicerad 2015-03-31 kl 20:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå