Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
11:47

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se när Pyzdrowski berättade om sin psykiska ohälsa under upptaktsträffen i spelaren ovan.

Pyzdrowski inspirerade Erlandsson - glad över att hjälpa: "Jätteviktigt - betyder mycket för mig"

Matt Pyzdrowski berättade i mars om sin psykiska ohälsa.
Då blev han en inspiration för Tim Erlandsson - som i juni gjorde likadant.  
- Det betyder mycket för mig att han såg det och att det gav honom självförtroende, säger Pyzdrowski till Fotbollskanalen. 

Tidigare Helsingborg- och Varberg-målvakten Matt Pyzdrowski blev i februari i år sjukskriven på obestämd tid och berättade under superettans upptaktsträff i slutet av mars att anledningen till det är att han under en längre tid kämpat med psykisk ohälsa. Pyzdrowski var känslosam på scenen och betonade även att han ville lyfta ämnet för att få fler människor och spelare att våga prata om ämnet för att i slutändan må bättre.

Tidigare U21-landslagsmålvakten Tim Erlandsson, som i lördags berättade i en lång intervju med Fotbollskanalen om sin psykiska ohälsa, sa bland annat att Pyzdrowski inspirerade honom. Erlandsson såg, vid en tidpunkt där han mådde dåligt, Pyzdrowski prata om ämnet och kände igen sig i det målvaktskollegan pratade om. 

ANNONS

- Det blir så starkt när han ställer sig där och pratar öppet om det. Det är verkligen en stor eloge till Matt. Han är verkligen en inspiration för andra och även för mig också. Det ska han verkligen ha en stor eloge för, sa Erlandsson till Fotbollskanalen. 

Pyzdrowski har själv läst om och tagit del av Erlandssons berättelse och är glad över att han var till hjälp för att Erlandsson skulle prata om ämnet. 

- Jag läste om det och tycker att det var jättebra. Det är jättebra att det får komma ut eftersom att det är så viktigt. Tims berättelse är jätteviktig och jag är glad över att han känner sig bekväm med att prata om det. Jag tror att det är nyckeln till att få människor att förstå vad det här är. Det är ett stort problem för många människor, inte bara människor inom idrotten. Varje dag behöver normala människor hantera det här. Alla människor har en mental hälsa, oavsett om du är metveten om det eller inte, säger Pyzdrowski till Fotbollskanalen. 

Pyzdrowski berättar att den stora anledningen till att han gick ut och berättade om sin psykiska ohälsa var just att få andra spelare att prata om det. 

ANNONS

- Det betyder självklart mycket att han sa det, men det är hela anledningen till att jag ville säga något eftersom jag visste att det fanns andra spelare där ute som kämpar med det här. Det var min berättelse och min erfarenhet, men det handlade inte bara om mig, även om alla andra. Jag såg en möjlighet att prata om det och det betyder mycket för mig att han såg det och att det gav honom självförtroende. Men det är också kredd till honom. Han behövde kanske bara en liten push för att prata om det och jag är bara glad över att min berättelse kunde hjälpa honom. Det är jättebra, verkligen jättebra.

Har andra spelare hört av sig till dig för att prata om det här ämnet?
- Ja, det har varit några spelare som har hört av sig till mig. Några killar spelar fortfarande, medan andra har slutat. Jag har självklart inte rätt att säga vilka det är, då det är upp till alla att känna sig för när de är bekväma med att prata om det. Men det är så viktigt och speciellt inom idrott och elitmiljöer. Varje enskild spelare behöver hantera det här, det handlar bara om hur man gör det.

ANNONS

Pyzdrowski är inne på att klubbar måste bli bättre på att värdesätta mental träning. Det räcker inte med fysisk träning. Han menar att den mentala biten är precis lika viktig. 

- Jag har pratat med många människor om det här och jag tror att klubbar måste göra ett bättre jobb och hjälpa spelare. Det finns en väldigt stor stigmatisering kring det här ämnet. Tränare bryr sig inte om spelare kan hantera den mentala delen eller inte. Jag har haft tränare som sagt det. Det är lite skrattretande eftersom att du jobbar på din fysiska styrka, men även borde jobba med din mentala styrka. Jag skulle säga att de bästa tränarna förstår det här och är väldigt medvetna om det här. Jag är väldigt tacksam över att Varberg var väldigt medvetet om det här och har varit så stöttande i allt detta. Jag skulle säga att det är nästa steg i utvecklingen för spelare. 

Pyzdrowski ser samtidigt också att fler och fler idrottsmän, precis som Erlandsson, går ut och pratar om ämnet. Han anser att det är rätt steg i utveckligen. 

ANNONS

- Kevin Love, en jättestor basketspelare, har pratat om det här, även Michael Phelps och Landon Donovan, som kanske är den mest populära fotbollsspelaren i USA, har pratat om det och det är så klart väldigt många fler än så. Jag tycker att resten av världen måste komma ikapp och speciellt i fotbollen i Europa också. Det finns en matchokultur och du förväntas hantera det, men det är inte rätt.

Pyzdrowski fortsätter:

- Det finns många fotbollsspelare där ute och som de jag har pratat med som behöver kämpa med det här. Det drabbar alla och därför är jag så glad över att Tim berättade sin historia. Jag önskar självklart att han inte hade behövt gå igenom det som han gjort, men å andra sidan lär du dig saker som du går igenom. Vi, som har gått igenom det här, har en uppgift att prata om det här och hjälpa andra.

Pyzdrowski mår i dag mycket bättre, men spelar ännu inte fotboll. Han hjälper i stället numera till som tränare i både Varbergs Bois och i Ängelholms FF. 

- Jag är mil bättre än vad jag till och med var i mars. Att prata på upptaktsträffen hjälpte mig jättemycket. Jag fick berätta för människor varför jag var borta och det gjorde att mycket stress släppte från mina axlar. Det hjälpte mig att fokusera på behandlingen, terapin och bara på att bli bättre. Nu mår jag mycket bättre. Jag spelar inte, men jag är tillbaka som tränare i både Varberg och Ängelholm, säger Pyzdrowski och fortsätter: 

ANNONS

- Jag älskar fotboll. Det var, som jag sa på upptaktsträffen, att fotboll kommer nog för alltid att vara en del av mitt liv på ett eller annat sättt. Jag vill inte spela just nu, men jag känner att jag fortfarande har mycket att ge till sporten och jag är lycklig över att jag har två klubbar som har varit väldigt stöttande och som har värdesatt mig. Jag visste djupt inom mig att jag alltid har velat bli tränare och det är något jag vill utforska och se om jag gillar.

Publicerad 2019-07-01 kl 23:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto