Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Real Blåvitt blev vändningen för Johansson: "Trodde inte att jag skulle stå här"

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

BUDAPEST. Blåvitts storsatsning inför 2012 knuffade undan Jakob Johansson från laget.
Något som blev ett lyft.
- Självklart trodde jag inte att jag skulle stå här för fyra, fem år sedan men det är en rolig resa, säger han till Fotbollskanalen.

I fotboll kan det onekligen gå snabbt. För någon månad sedan var Jakob Johansson inte ens med i landslagstruppen och på söndagen talade han om succén mot Frankrike och att han gärna är med mot Ungern på tisdag kväll.

- Varit ganska mycket sms och meddelanden överlag. Det jag hört efter har varit positivt och det har handlat om hela laget. Vi gjorde en bra insats även om det finns en besvikelse, men jag har bara fått positiva ord, säger Jakob Johansson som gjorde sin tävlingsdebut med A-landslaget på Stade de France.

- Klart att det fanns en osäkerhet hos mig om man går in i en sådan stor match, vet inte om man håller tempot och mot sådana motståndare. Kul att man hängde med och kunde prestera i en sådan match.

Spel på tisdag igen?
- Får se hur Janne tänker inför tisdag, klart jag är redo att spela om det skulle vara så. Alltid kul att spela och glad över att vara här och få chansen mot Frankrike.

Inte konstigt att Johansson är glad, för den förre Trollhättan-talangen har inte haft en spikrak väg till A-landslaget. Under Erik Hamrén blev det tre matcher på vinterturnéerna 2013 och 2014, men en period i Blåvitt var riktigt tung.

- Det blev en speciell situation när Mikael Stahre kom in i Blåvitt och en storsatsning med många nya spelare och många spelare som folk trodde på betydligt mer än på mig. Så det blev en känsla av att jag ändå inte hade något att förlora. Fick en mer avslappnad attityd till fotbollen, säger Jakob Johansson.

- Jag satte säkert högre press på mig själv på ett negativt sätt, även om jag har höga krav på mig själv i dag också, men det blev något negativt som tyngde på något sätt. Jag har mognat mentalt sedan dess och det har gjort mig bättre som spelare.

Mittfältaren fick tillfälle att spela och sedan lossnade det:

- Jag var inte medräknad från början. Av en slump fick jag hoppa in som mittback och sedan innermittfältare och då kände jag mig mer avslappnad. Det hände mycket med mig själv den säsongen, jag har även en del att tacka Stahre för som trodde på mig trots att jag inte var med, men framför allt hände det mycket med mig själv. Jag hittade mig själv under den säsongen och hur jag ska göra för att bli så bra som möjligt som fotbollsspelare.

Jakob Johansson krigade på men såg inte så långt som A-landslaget och vet inte exakt när han fick fart på det:

- Svårt att säga, kan inte peka på en vändpunkt vid ett tillfälle då man var på botten och började resa sig. Det har varit motigt, absolut. Man växer inte bara fysiskt och tekniskt som fotbollsspelare, det är mycket mentalt då allting börjar släppa. Självklart trodde jag inte att jag skulle stå här för fyra, fem år sedan men det är en rolig resa.

- Det var mycket mentalt. Jag blev inte en bättre fotbollsspelare fysiskt eller tekniskt över en natt utan det var mycket mentalt som släppte.

Trots den starka insatsen mot Frankrike är Johansson försiktig med att fara i väg i tankarna:

Jag har bara varit med en match, visst kul att suga åt sig av berömmet, men vi har spelat matchen mot Frakrike och det är en bit kvar.

- Jag har spela på olika positioner i AEK, spelat inf, men offensiv innermittfältare och box till box-spelare och utvecklat egenskaper vilket inte är dumt. Det är tuff konkurrens bakom Albin Ekdal som är den som varit med längst så det är långt i från givet.

Vad har du blivit bättre på?
- Trygghet med boll skulle jag säga, det är det jag utvecklats mest under tiden i AEK. Den defensiva instinkten har jag med mig från Blåvitt och spel i allsvenskan och det sitter i men spelet med boll och tryggheten och självförtroendet med boll.

Vad kan du utveckla?
- Finns mycket att förbättra, inte minst tempomässigt och även fotbollstekniskt, men det kändes kul att känna att jag var med.

Hur är det att vara del av Janne Anderssons nya landslag?
- Tydlighet är ordet jag skulle använda. Det har varit glasklart, både utanför planen och framför allt på planen. Hur vi ska spela, tydligt hur vi ska försvara och hur vi ska anfalla. Innan Frankrike var det så klart fokus på den matchen och det speglade sig när vi skulle spela, alla visste precis vad de skulle göra. För mig som var ny kändes det som en väldig trygghet. Det var inga oklarheter hur man skulle göra, hur man skulle ligga på planen och hur man skulle spela. Tydlighet är verkligen rätt ord.

Hur upplever du landslaget?
Ett bra gäng med harmoni och go och alla vill samma sak. Sedan känner jag en hel del av spelarna från U21 och Allsvenskan så det är inte helt nytt. Det är ett gött gäng och det är viktigt för att nå resultat.

Jakob Johanssons kontrakt går ut sommaren 2018 men i tanken är han i AEK Aten:

- Vet inget, tar framtiden med ro. Trivs bra i Grekland och inte funderat på det, men det ska vara något bra om jag ska flytta.

Kanske får Astrit Ajdarevic som klubbkamrat, eller?
- Alltid kul om det är fler svenskar i klubben, men det är dumt att kommentera rykten och har ingen aning, men alla spelare som förstärker laget är bra.

Publicerad 2016-11-13 kl 20:22

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER