Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
45v

Regelorganet utreder SvFF:s beslut: "Vi tänjer på det"

Foto: Bildbyrån.

Beslutet att införa fria byten i division 2 och 3 har skapat ramaskri.
Nu utreds det av regelorganet IFAB.
- Jag vill inte säga att vi går emot regelverket, vi tänjer på det, säger tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager till Sportbladet.

Fotbollskanalen kunde i slutet av september berätta att Hallands Fotbollförbund skickat in en motion om att införa fria byten i division 2 och 3 för herrar, samt i division 1 för damer. Motionen föddes efter ett förslag från en av distriktets division 2-klubbar.

- Det kommer från början från Onsala BK som talade om för oss att de resonerat kring detta. Sedan är det förbundet som måste skicka in till svenska förbundets repskap. Då har vi pratat med Onsala och författat motionen utifrån vad de tyckt, sa ordföranden Johan Johqvist till Fotbollskanalen.

Förslaget röstades sedan igenom på Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte – vilket genererat kraftfull kritik framför allt från tränarhåll. Argast av alla var förmodligen Österlen FF:s Mladen Blagojevic, som för Fotbollskanalen berättade att han ämnade överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden.

- Ingen av de klubbar jag ringt hittills, över 30 föreningar i hela landet som jag lyckats nå – inte en enda tycker att detta är ett bra förslag, sa han då.

I Fifas regelbok står att ”användandet av fria byten bara är tillåtet i ungdoms-, veteran-, handikapp- och gräsrotsfotboll med reservation för överenskommelser med det nationella förbundet, konfederationen eller Fifa”. Men under representantskapsmötet förklarade Tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager att man uppfattat det som att Fifa ger utrymme för förslaget som nu alltså klubbats igenom.

- Sedan ett par år tillbak har Fifa sagt ja till att ha avbytarsystem i det man kallar för "grassroots". Grassroots (gräsrotsfotboll) kan också tolkas som distriktsserier. Division 2 och 3 för herrar och division 1 för damer är inga distriktsserier men de har också sagt att man numera i serier under elitnivå kan tänka sig att nationsförbunden får besluta om att ha fler ersättare, sa Sager på mötet.

Men trots förbundets uppfattning i frågan har regelorganet IFAB, där Fifa är medlemmar, beslutat sig för att inleda en utredning om SvFF:s beslut.

”Vi kan informera om att vi just nu kontrollerar den faktiska situationen med förbundet”, skriver en talesperson i ett mejl till Sportbladet.

- Jag vill inte säga att vi går emot regelverket, vi tänjer på det, säger Sager i en kommentar till tidningen.

Den avgående ordföranden är inte orolig för att man bryter mot regelverket.

- Nej det har jag svårt att tänka mig. Det beror också på var man sätter gränsen för gräsrotsfotboll.

Publicerad 2017-12-06 kl 17:25
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons