Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Se inslaget med Strandhäll i kvällens Sporten.

Regeringen kan bojkotta VM i Ryssland: "Klart att det är ett dilemma"

Sveriges landslag ska spela VM i Ryssland i sommar.
Däremot kan den svenska regeringen stanna hemma - i protest mot arrangörslandet.
- Det här är problematiskt, säger socialminister Annika Strandhäll till Lundh.

Under måndagen är socialminister Annika Strandhäll med ansvar för idrotten gäst i Lundh som sänds i Sportkanalen 21:15 men även finns som podcast i gryningen. Där berättar hon att regeringen ännu inte bestämt om hon eller någon annan ska åka till VM i Ryssland eller om man ska bojkotta mästerskapet.

- Jag har inte satt ner foten ännu, säger Annika Strandhäll i Lundh.

- Vi har inte satt ner foten i regeringen ännu om det är jag eller någon annan minister som möjligtvis skulle åka dit. Det ligger också toknära ett val för vår del här, vilket gör det ännu tuffare. Samtidigt kan jag också konstatera att den prestation som ligger bakom att vi nu är där är fantastisk. Det är klart att på ett eller annat sätt…

ANNONS

Hur ser du på att Putins Ryssland nu anordnar VM?
- Vi har sett Qatar och ser nu Ryssland… vi pratar om mer transparanta och öppna beslutsvägar inom fotbollen nationellt och internationellt, då tycker jag på något sätt att ja, det här är problematiskt.

Hur ska man hantera det från svenskt håll? Ska man från politiskt håll säga att vi inte ska åka dit för att det är Ryssland och Putin?
- Det är klart att det är ett dilemma. Jag ska inte säga att den frågan inte har lyfts. Även om vi inte har satt ner någon fot ännu.

Vad är det som ni väger?
- Man väger så klart det faktum att det ser ut som det gör i Ryssland just nu. Vi har sanktionerna och den senaste utvecklingen i Syrien. Vi har en händelse i England alldeles nyligen. Jag var inte heller jättepositiv till Qatar. Vi är också ett land som vill stå för vissa värden när det gäller hållbarhet och hur man hanterar människor, renhet i spel och sådana saker.

ANNONS

Vilka krav gäller för idrott kontra handel? Det är ingen som har bett Ikea eller Ericsson att dra sig tillbaka från Ryssland och vi har handelskontor där som är betalt av staten.
- Det är absolut inte svart eller vitt. Men det är klart, som politiker har man alla möjliga olika vägar att ändå jobba för renhet och schysthet. Det gör Sverige även i handel och på olika sätt.

Men blir det inte mycket effektivare att helt sluta handla med Ryssland än att man skulle bojkotta ett idrottsmästerskap, exempelvis?
- Jag är inte säker på att man kommer att göra det. Men det är inte heller ärligt att säga att den tanken inte har snurrat i huvudet på en.

En av dina företrädare var inte med på invigningen i Sotji, Lena Adelsohn Liljeroth. Hon avstod det och signalerade, sedan kan man diskutera huruvida det var rätt eller fel.

ANNONS
- Det är klart att det är ett dilemma. Det jag kan konstatera är att våra fotbollskillar har levererat ett fantastiskt resultat så här långt. Det känns helt otroligt kul att de ska vara med och spela VM.

Fakta

192 - Annika Strandhäll

Avsnitt 192 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Annika Strandhäll. Socialministern har ansvaret för idrott i regeringen och talar om hur mycket idrotten får ta av hennes tid, om varför idrott har svårt att bli en riktig valfråga, om att anslagen till idrotten inte höjts förrän det senaste året, om synen på att ordna stora mästerskap i Sverige och om skälet till att man tvekar på att åka till VM i Ryssland och om.

Dessutom ger Strandhäll sin syn på fotbollens problem med jämställdhet och mångfald, om varför det är okej för statliga Svenska Spel att sponsra herrar och damer med olika mycket. om vems ansvar det är att bekämpa stök kring fotbollen, om att man hoppas på att omregleringen av spelmarknaden ska ge mindre problem och om besvikelsen över att förebilden Zlatan satsat på ägande i ett spelbolag.

Publicerad 2018-04-30 kl 07:08
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto