Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Regeringen vill ha EM - men tvekar om miljardkostnaden

Regeringen vill gärna ha ett svensk-norskt fotbolls-EM 2016. Men tvekar inför prislappen. Enligt fotbollsförbundet behövs 3,6 miljarder kronor bara för att bygga ut de svenska arenorna.

Det är fortfarande storleken på arenorna som är den stora stötestenen inför en svensk-norsk ansökan om att få arrangera fotbolls-EM. Inte minst därför krävs regeringsstöd för att kunna söka mästerskapet.

För det blir inte billigt att uppfylla det europeiska fotbollförbundet Uefas krav.
-Kostnaden för utbyggnad totalt för svensk del ligger på cirka 3,5 miljarder kronor, förklarar fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

De fem tilltänkta arenorna i Sverige är nationalarenan i Solna, Ullevi i Göteborg, nya stadion i Malmö, Olympia i Helsingborg och den planerade arenan i Globen-området i Stockholm. Men alla utom nationalarenan kommer att behöva byggas ut.

Fotbollsförbundet och de inblandade kommunerna presenterade på onsdagen prislappen för bland andra idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Hon konstaterar att regeringen är fortsatt positiv, men att kostnaderna för ett EM måste tänkas över.
-Kraven från Uefas sida innebär ju att åtminstone fyra av de fem arenor som är aktuella i
Sverige behöver byggas ut. Det handlar om väldigt mycket pengar, säger Adelsohn Liljeroth till TT.

Den norska regeringen fick liknande besök från norska fotbollsförbundet i förra veckan. Senast vid årsskiftet behöver de båda förbunden få svar, för att tillsammans hinna få ihop en ansökan innan tiden går ut i februari.

Men än är det för tidigt att säga åt vilket håll det lutar.
-Det måste klarna före årsskiftet, så det kan väl vara en rimlig agenda. Men det är mycket kvar att jobba med, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

TT

Publicerad 2009-09-08 kl 23:45
Annons
Annons
Annons