Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Regioner går emot FHM - fortsatt matchförbud för barn och unga

7v

FHM har lyft matchförbudet för barn och unga.
Nu väljer ett par regioner att gå emot det beslutet.
- Vi tycker att vi behöver pausa den här verksamheten ytterligare en tid, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar, till TV4-Sporten. 

Folkhälsomyndigheten gav under onsdagen ett efterlängtat besked till barn och ungdomar i Sverige. Efter stor kritik meddelade myndigheten att det numera är tillåtet för barn och unga födda 2002 eller senare att delta i "enstaka matcher och tävlingar utomhus". Däremot gäller fortsatt matchförbud för lag på "breddnivå", det vill säga från exempelvis division 2 och neråt på herrsidan, medan yrkesverksamma lag får spela matcher som vanligt. 

Nu har ett par regioner gått ut med att man inte väljer att följa myndighetens nya besked gällande barn och unga. Anledningen är coronaläget i regionerna. 

ANNONS

I Region Kalmar avråder smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin från matcher för barn och unga fram till den 16 maj. Labbé Sandelin förklarar beslutet så här:

- I Kalmar län har vi ett väldigt allvarligt läge nu. Vi har högsta antalet smittade sedan någon gång under pandemin och en hård belastning på hälso- och sjukvården och inte minst på intensivvården. Utifrån detta fattade jag, som smittskydsläkare, beslut om skärpta regionala rekommendationer i måndags, som i princip går ut på att man ska göra en personlig lockdown, lite grann som Uppsala har formulerat det. Man ska inte träffa någon utanför hushållet och undvika att samlas, säger hon till TV4-Sporten och fortsätter:

- Vi har också avrått vuxna från att träna tillsammans inomhus och nu när det här kommer från Folkhälsomyndigheten, som har ett nationellt perspektiv, ser vi att läget i vår region är så pass ansträngt att vi inte tycker det är lämpligt för barn och ungdomar att delta i matcher och tävlingar just nu under den perioden, som våra skärpta regionala rekommendationer ligger. Om man är med på en match eller tävling finns det andra och fler möjligheter till smittspridning än vid en vanlig träning.

ANNONS

- Det är dels att man blandar olika lag, som kan vara från olika skolor, olika kommuner och till och med från olika delar av Sverige. Då samåker man, vilket är en grej som sticker ut i vår smittspårning och dessutom träffar vuxna, medföljande föräldrar och funktionärer andra människor än vad de hade gjort om de inte hade åkt med. Vi tycker därmed att vi behöver pausa den här verksamheten ytterligare en tid. 

Region Gävleborgs smittskyddsläkare Shah Jalal meddelar i sin tur också att länet inte väljer att följa FHM gällande att lyfta matchförbudet för barn och unga. Ett nytt beslut väntas i stället komma om två veckor. 

- I vår region tillåter vi inte den här rekommendationen än. Vi avvaktar i två veckor till, säger Jalal till SVT

Östergötlands FF meddelar i sin tur, via sin hemsida, att förbundet i dialog med Smittskyddsenheten i Östergötland har kommit fram till att inte tillåta matchspel för barn och unga före 22-23 maj. 

ANNONS

"Detta baseras på att smittspridningen är mycket hög i länet och många insjuknar i covid-19. Sjukvården är under stor press. Det är inte läge att öppna upp för matchspel i den situationen vi tillsammans befinner oss i. Alla har ett egenansvar att ta när smittspridningen i länet är en av de högsta i landet", skriver Östergötlands FF på sin hemsida. 

AUGUST SPÅNGBERG

Publicerad 2021-04-29 kl 17:08

Streama UEFA Fotbolls-EM

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto