Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Reinfeldt svarar på heta frågor - men duckar flera: "Passar på den"

Sverige

Valberedningen föreslår förre statsministern Fredrik Reinfeldt som ny SvFF-ordförande.
Här ger han sin syn på flera heta frågor för svensk fotboll inför årsmötet den 25 mars.
Men frågan som kan ge allsvenska klubbar en ny ekonomisk verklighet vägrar Reinfeldt svara på.

7:27
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se en intervju med Fredrik Reinfeldt i spelaren ovan.

För första gången sedan han blev nominerad till att bli ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet var Fredrik Reinfeldt under onsdagen tillgänglig för media, efter att ha presenterats som valberedningens slutgiltiga förslag inför årsmötet den 25 mars.

- Det här är ett väldigt spännande uppdrag, därför genom hela mitt liv har jag försökt söka upp samhällsnyttiga uppdrag. Det här är det. Det förenar samhällsnytta med glädje för många människor. Fotbollen engagerar nära nog alla i det här landet. Därför är det ett viktigt och spännande uppdrag, säger Reinfeldt.

- Det här är Sveriges största idrott, fotbollen finns i varje hörn i Sverige. Runt fotbollen samlas vår tids gemenskaper. Runt fotbollen samlas vi i hur vi ska få unga killar och tjejer att utveckla sin talang, men även lära sig att förlora och vinna och att jobba tillsammans.

Annons

Han fortsätter:

- Dörrar som kan vara stängda på andra håll öppnar sig för många på fotbollsplanen.

Innan Reinfeldt öppnade upp för frågor på onsdagens presskonferens talade han också om vad som skulle göra honom till en bra ledare för svensk fotboll.

- Det här är ett ordförandeuppdrag och jag inser att jag haft det i princip oavbrutet i 35 år. På lokal nivå, på distriktsnivå, på nationell nivå och på internationell nivå. Jag har verkligen tränat på att vara ordförande.

- Och det enskilt viktigaste som de här 35 åren har lärt mig, det är att en ordförande ska ena, föra samman. Inte splittra. Ordföranden ska föra ihop och vara beredd att föra talan. Den ska helt enkelt markera fotbollens betydelse runt om i Sverige men också internationellt. 

Han säger också:

- Det är särskilt viktigt att säga i dessa tidevarv när det blåser auktoritära strömningar över världen, att de svenska värderingar som vi kanske tar för givet; fri kärlek, mänskliga fri- och rättigheter, att vi bejakar öppenhet och att vi tycker det är viktigt att de som finns i och omkring fotbollen möts av rimliga arbetsvillkor inte är självklara saker över hela världen. Även om de är självklara för oss.

Annons

- Den som representerar svensk fotboll ska också vara medveten om det. Otto Drakenberg (svenska fäktförbundets ordförande) gjorde ett uttalande häromdagen som många uppmärksammat och han sa just att det är en ny verklighet för egentligen alla som jobbar inom idrotten. Det är allra särskilt så inom fotbollen, eftersom den är global. Min utgångspunkt är att den ska vara global. Jag vill ha en fotboll där alla får vara med. Men det kommer innebära att det finns representanter för massa länder som inte tycker som vi i Sverige. I den miljön måste man kunna röra och föra sig, och stå upp för det vi står för men också ha en förmåga att lyssna på andra. Det är oerhört avgörande.

Reinfeldt utvecklar:

- Det var en fantastisk stund att se Iran-USA i VM. Att se spelarna tacka av varandra efteråt. Bara den lilla stunden sa något om vad fotbollen kan göra och vad vi inte ska stänga ner fotbollen från att vara.

Annons

Den förre statsministern tror inte på bojkott som metod.

- Det är inte min utgångspunkt, att bojkotta. Som metod är bojkotten överskattad, det refereras till den för ofta. Jag tror mer på att använda kraften till att påverka och vara på plats. Jag vill se global fotboll. Jag vill inte att det blir fotboll för några eller fotboll för de vi gillar. Jag tror inte vi gör en fotbollen en tjänst då. Men jag är helt medveten om att det inte är en enkel position givet hur världen ser ut.

Vidare är ordförandekandidaten tydlig med att han inte tänker gå in särskilt djupt kring sakfrågor och vad han vill göra om han blir vald.

- Det är fortfarande fem veckor kvar till förbundsmötet och jag har lärt mig att ordförandens mandat börjar den dagen valet sker. Inte innan. Därför tänker jag inte göra några långa programförklaringar av det enkla skälet att det är så en folkrörelse fungerar. I Sverige väljer vi inte envåldshärskare som berättar exakt hur allt ska bli. Det styrs via budgetar, årsmöten och respekt för folkrörelsen. Sen ska ordföranden ha en förmåga att ena. Under dessa fem veckor tänker jag inte ägna mig åt att bolla olika uppfattningar eller komma ut i någon sorts konflikt med vem det nu kan tänkas vara. Det är inte det jag vill att svensk fotboll ska vara. Jag är här för att ena.

Annons

Reinfeldt ger dock besked om att han vill ha kvar 51-procentsregeln inom svensk fotboll.

- Jag tycker den är en naturlig grund för att respektera folkrörelsen i Sverige. Det tycker jag inte (att den ska tas bort).

Vad vill du med svensk fotboll? Vilka frågor är viktigast för svensk fotboll framåt?
- Fotbollen är Sveriges och världens största idrott. Den behöver sina resurser, anläggningar och träningstider. Den behöver fungera i hela Sverige och den behöver göra sig gällande internationellt.

Hur ska du sätta dig in i svensk fotboll, som du inte varit en del av tidigare?
- Jag kommer naturligtvis på ett mer fördjupande sätt förbereda mig, men jag är väldigt tydlig med att det är 25 mars som beslutet sker.

Vad tror du om dina möjligheter att bli vald och hur ser du på att du utmanas av fyra andra?

Annons
- Jag står till förfogande. Jag har lyssnat på valberedningen och nu är det upp till ombuden att bestämma.

Hur bedömer du stödet för dig ute i rörelsen?
- Jag kan bara gå på det valberedningen har sagt, att de är eniga och att de har frågat runt.

Hur har du upplevt processen inför årsmötet hittills?
- Den återspeglar svensk fotbolls växande betydelse. Det här är en sport som betyder väldigt mycket för väldigt många människor. Det ska man respektera. Det har varit en gedigen och utdragen process. Jag har bejakat att jag fått tala direkt till de valda ombuden (för de röstberättigade) och jag blir hemskt glad om jag får förtroendet att göra nytta för svensk fotboll.

Varför har du inte uttalat dig i media under den här processen?
- Lika stark förespråkare av fri och oberoende media, och vårt behov av granskning i samhället, som jag är - lika tydlig är min respekt för en folkrörelse som ska fatta beslut. Jag tycker inte det här ska vara en allt för mediadriven process. Det här har varit en enormt lång process, jag fick min första förfrågan om att uttala mig i olika frågor i oktober förra året. Valet är inte förrän i slutet av mars. Jag gör mig tillgänglig i dag och jag har svarat till de olika ombuden (för de röstberättigade). Jag har nämnt vad jag tycker är viktigt för svensk fotboll. Då får man antingen respektera den utgångspunkten eller kritisera mig. Det är så jag resonerat.

Annons

Hur ställer du dig till Göteborgs motion, som det kommande årsmötet ska ta ställning och som går ut på att elitklubbarna på herrsidan ska dela med sig av 120 miljoner till breddklubbar årligen?
- Jag känner till den motionen och den avgörs av förbundsmötet. Det finns flera sådana här diskussioner inom svensk idrott. Det finns en på riksidrottsnivå om hur man ska ta pengar från fotbollen och sprida till andra. Så idén finns på olika håll. Jag har stor respekt för att det diskuteras. Är det något man behöver är det bra och starka resurser för att få Sveriges största idrott att fungera.

- Men det är en fråga förbundsmötet ska ta ställning till.

Tror du inte rörelsen förväntar sig att du ska tycka någonting i den frågan?
- Jag tror de skulle bli väldigt förvånade om jag berättade hur det ska gå eller bör vara. Jag som inte ens är vald hade i så fall inte visat respekt för hur en folkrörelse fattar beslut.

Annons

Tror du inte att de förväntar sig att en ordförande har en åsikt i den typen av frågor
- I så fall börjar mitt mandat den 25 mars.

Hur ställer du dig till VAR?
- Skälet till att det finns kritik mot VAR är för att det bara är ytterligare en bedömning. Med (Kylian) Mbappés mål mot Bayern München i går var vi nere på bara någon millimeter. Jag har full förståelse för de som reagerar och säger att det bara handlar om att bedömningen förflyttas i tid och att det gör matcherna svårare och mindre njutningsbara. Jag har respekt för det.

- Men jag har också noterat att alla ledande ligor i hela Europa använder VAR förutom Sverige. Så vi kan inte ha attityden att vi inte kommer stöta på VAR. Min ambition är att Sverige ska vara med där ute och göra oss gällande i internationella sammanhang. Vi vill se våra lag ute i Europa. Då kommer vi se VAR. Det kommer gälla våra domare och våra lag. Så realiteten finns. Diskussionen är inte avslutad men jag har stor respekt för att det finns en kritik mot VAR. 

Annons

Kan inte svensk fotboll göra sig gällande utomlands utan VAR?
- Man ska veta att VAR påverkar hur man jobbar och hur man når framgång på planen. Det är viktigt för spelarna att de har det klart för sig. Och det spelar också roll vilka domare vi får som dömer.

Hur ska SvFF jobba med internationella frågor och förhålla sig till Fifa och Uefa?
- Utgångspunkten ska vara att stå upp för svenska värderingar. Jag har en viss erfarenhet av att göra det i olika sammanhang men vi ska också vara medvetna om att det låter annorlunda i stora delar av världen. Vi ska hävda vår rätt och lyssna på andra. För mig är fotbollen är global. Alla ska vara med.

Hur ser du på Gianni Infantino som Fifa-president och hans tal inför VM?
- Jag tänker passa lite på den frågan. Jag är inte vald än. Jag försöker inte se det här valet som ett sätt att kommentera bakåt. Mandatet för ordförandeskapet börjar 25 mars och det där kommer därefter vara en av många frågor att ta ställning till. I dag kommer jag inte tycka något om det.

Annons

På frågan om vad han har att förlora att tycka något om Infantino svarar han:

- Jag visar respekt för Svenska Fotbollförbundet just nu har en ordförande som har att uttolka vad svensk fotboll vill. Han har också en ledande roll inom Uefa. Det uppdrag jag eventuellt får börjar den 25 mars. Det är viktigt för mig. Jag vill ha ett mandat och agera utifrån det. Det har jag inte ännu.

- Jag tänker återkomma kring det här (Fifa och Infantino).

Vad tänker du om Håkan Sjöstrands framtid som generalsekreterare?
- Den liknar svaret på förra frågan. Det är också något som en vald ordförande sen har att ta ställning till.

Djurgårdens medlemmar har tidigare sagt nej till att rösta in dig i deras styrelse. Hur ser du på det motstånd som finns mot dig bland medlemmar till elitklubbar?
- Skam den som ger sig, avslutar Reinfeldt.

Annons
Publicerad 2023-02-15 kl 16:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto