Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

RF:s besked: De som inte värvat kan få mer krispengar: "Vill belöna de som vårdar sin ekonomi"

Sverige

Fotbollen väntar tålmodigt på nya krispengar från regeringen.
Den här gången finns dock en viss skillnad.
De klubbar som hållit slantarna bäst ska också premieras.
- Det där tar sikte på en del förekommande stora spelarköp och annat som kanske inte riktigt uppfyller de här kriterierna. Då vill vi och när vi översätter regeringens riktlinjer, belöna de som vårdar sin ekonomi, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

På fredagen höll demokrati- och kulturminister Amanda Lind (MP) presskonferens med anledning av fördelningen av de nya krispengarna till idrotten och kulturen. För idrottens del så har man fått ytterligare en miljard för 2020 att fördela ut i landet. Det primära syftet är helt enkel att klubbarna ska överleva pandemins följder.

Vad gäller idrottens pengar så får Riksidrottsförbundet mandat att fördela ut resurserna. Det finns dock direktiv till RF - som Amanda Lind tydliggjorde under presskonferensen.

- Man kan inte enbart titta på inkomstbortfall. De här pengarna ska hjälpa föreningar att överleva, de ska inte vara en bonus att värva dyra spelare för, sa Lind.

Annons

Björn Eriksson är ordförande i Riksidrottsförbundet och han säger till Fotbollskanalen att man på onsdag ska fatta beslut kring vilket system för att fördela pengarna man ska använda. Det troliga är att det i stora drag liknar det som användes förra gången - men att två punkter är extra viktiga.

Det första handlar om jämställdhetsperspektivet.

- Det ena är jämställdhetsfrågan för de största lagidrotterna där hotbilden kan te sig lite annorlunda. Detta är ju ett kompensationssystem och inte ett system för att det är orättvisa strukturer, men likväl finns det vissa hot som vi ska titta närmare på där vi kommer föreslå vissa modifierade regler, säger Eriksson till Fotbollskanalen.

Ska man tolka det som att ni ska premiera damsidan mer den här gången?
- Det beror lite på hur ansökningarna ser ut, men vi tittar väldigt noga på hotbilderna och hur de ser ut. Jag skulle gärna vilja se vad man inom fotbollen gör för analys innan jag gör några tvärsäkra yttranden. Men att det finns anledning att titta på hotbilder och om vi förra gången fångade upp allt korrekt är väl rimligt. 

Annons

Det andra är att man vill premiera de klubbar som spenderat med måtta. Det troliga är att de får mer pengar än de klubbar som gjort stora spelaraffärer under året.

- Det andra har att göra med överlevnad, det vill säga de som är ansvarsfulla, undviker att hamna i ekonomiska trångmål och inte gör vidlyftiga affärer i största allmänhet, bör belönas. Det där tar sikte på en del förekommande stora spelarköp och annat som kanske inte riktigt uppfyller de här kriterierna. Då vill vi och när vi översätter regeringens riktlinjer, belöna de som vårdar sin ekonomi. Det är ungefär som permitteringsstödet på den allmänna marknaden, det utgår inte till företag som gör utdelningar. Man kan välja att göra sådana transaktioner men då kanske inte tillgången till skattemedel är lika hög. Grundidén i stället för att straffa är att extra belöna de som inte gjort det här. De här förändringarna kommer att föreslås på onsdag, säger Eriksson.

Annons

Kan det bli så att klubbar som gjort stora affärer tidigare under året får mindre pengar än de som inte gjort det? Kan man uttrycka det så enkelt?
- Uttrycker du det på det sättet så blir det upp till fotbollsförbundet att tolka våra riktlinjer, men det är inte en helt oäven tolkning att den typen av effekter uppkommer om det ska vara någon idé att belöna de som har varit återhållsamma och vårdat sina ekonomiska resurser.

Vem avgör det, vilka som skött det bäst?
- Ytterst faller det på RF, men förra gången gjorde vi ju så att vi bestämde hur mycket pengar som kunde komma till godo för de här högsta divisionerna (de två högsta serierna på dam- och herrsidan) och det sköttes sedan direkt av fotbollens organisationer. De andra 2500 föreningarna sköttes direkt av RF. Vi får se om det blir samma, men du kan inte få mig att tala om vilket system vi fattar beslut om på onsdag. Men vi har haft mycket överläggningar med regeringskansliet och andra och känner oss komfortabla med det regleringsbrev som kommer.

Annons

Hur långt bak ska man titta då, vad gäller hur klubbarna skött sina ekonomier?
- Det är precis sådana frågor vi får återkomma till på onsdag. 

Utöver hur pengarna ska fördelas för 2020 så trycker Eriksson på att man redan nu arbetar med 2021. Just nu finns inga ökade anslag, men det lär behövas, menar han.

- Nu har men gett Riksidrottsförbundet förtroendet att fördela en miljard kronor på ett vettigt och bra sätt, däremot om man tittar på 2021 så står det ju för ögonblicket noll när det gäller anslagsökningar i budget och annat och där har jag varit väldigt tydlig med att vi inom idrotten arbetar med scenarier kring hur 2021 kommer att se ut, för vi vill inte lämna in någonting som inte grundas på ett bra och gediget underlag. Det kommer vi att presentera i mitten av januari och då kommer vi återkomma till vilka resurser vi menar kommer att behövas givet våra scenarier, för det är ganska lite som pekar på att behovet är noll. Det är väldigt viktigt även för fotbollen för det är en väldigt stor och viktig samverkanspartner.

Annons
Publicerad 2020-10-02 kl 13:38

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto