POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
32v

Rin ändrar inte beslut - Aspudden-Tellus åker ur efter kaoskval

Foto: Bildbyrån/IFK Aspudden-Tellus.

Trosa-Vagnhärad använde en spelare som borde varit avstängd i division 2-kvalet mot IFK Aspudden-Tellus.
Detta efter att SvFF:s tävlingschef Lars Helmersson gett grönt ljus att använda spelaren.
Aspudden-Tellus har därefter tagit ärendet ända till Riksidrottsnämnden, Rin, som nu har fattat beslut.
Rin meddelar inte prövningstillstånd och IFK Aspudden-Tellus åker således ur division 2.

Division 2-kvalet mellan IFK Aspudden-Tellus och Trosa Vagnhärad var kaosartat. Detta efter Trosa-Vagnhärad använt en spelare som skulle varit avstängd i den första matchen (som Trosa-Vagnhärad vann med 2-1) i dubbelmötet, men Svenska Fotbollförbundets tävlingschef Lars Helmersson hade gett grönt ljus till föreningen att använda spelaren i den matchen. I ett första skede överklagades beslutet till SvFF:s disciplinnämnd och de beslutade att IFK Aspudden-Tellus skulle tilldelas en 3-0-seger i det första mötet av två. Men ingen av klubbarna var nöjt med utfallet där - Aspudden-Tellus ansåg att Trosa-Vagnhärad helt och hållet skulle uteslutas ur kvalet medan Trosa-Vagnhärad menade att man inte gjort något fel eftersom SvFF:s tävlingschef gett tummen upp att använda spelaren. Båda föreningarna överklagade därför disciplinnämndens beslut till SvFF:s överklagandenämnd.

Överklagandenämnden avslog IFK Aspudden-Tellus överklagan medan Trosa-Vagnhärads överklagande delvis fick bifall.

Överklagandenämnden beslutade att straffa Trosa-Vagnhärad med en avgift på 7000 kronor, men också att häva 3-0-resultatet, som disciplinnämnden slog fast.

Överklagandenämnden bedömde att fallet skulle bedömas, till skillnad från disciplinnämnden, som tävling enligt utslagsmetoden. Dock bedömdes informationen från Lars Helmersson utgöra särskilda skäl - vilket gjorde att resultatet blev en straffavgift för Trosa-Vagnhärad, och att man inte uteslöts.

- Det här är bara en jättestor skandal, sa Björn Tallén i Aspudden-Tellus till Fotbollskanalen då.

Vidare berättade Björn Tallén att oavsett utfall i kvalet skulle IFK Aspudden-Tellus överklaga till Riksidrottsnämnden, Rin. Men Rin kommer inte att ändra utfallet från vad som beslutades i SvFF:s överklagandenämnd. I ett beslut skriver Riksidrottsnämnden att ärendet gäller ett specialförbunds tillämpning av tävlingsregler (SvFF i det här fallet) och att nämndens stadgar då gör gällande att det krävs ett prövningstillstånd. Riksidrottsnämnden skriver att prövningstillstånd endast får meddelas om det förekommit grovt formfel vid handläggningen eller om beslutet fattats i strid med eller utan stöd i gällande regler. Anledningen till det är att varje specialförbund ska vara självständigt när det kommer till sina tävlingsregler. 

”Bestämmelsen är ett uttryck för att varje SF (specialförbund) ska vara suveränt i fråga om tillämpningen och tolkningen av sina egna tävlingsregler. Endast i undantagsfall ska RIN genombryta denna SF:s exklusiva prövningsrätt”, skriver man i beslutet.

Rin gör bedömningen att det inte finns någon anledning att meddela prövningstillstånd i det här fallet och att beslutet i SvFF:s överklagandenämnd därför ska stå fast. I och med utgången i Riksidrottsnämnden åker därför IFK Aspudden-Tellus ur division 2 eftersom laget förlorade dubbelmötet med Trosa-Vagnhärad på färre gjorda bortamål. Kvalet slutade sammanlagt 5-5.

Publicerad 2019-11-18 kl 16:50
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto