POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Roland Nilsson gläds åt Isaks utveckling: ”Han är i en väldigt bra miljö”

Foto: Bildbyrån.

Alexander Isak.

ABU DHABI. Alexander Isak får begränsat med speltid i Borussia Dortmund.
Ändå är Roland Nilsson nöjd med hans utveckling:
- Vad jag sett så här långt så fortsätter han att utvecklas, säger U21-landslagets förbundskapten.

När Janne Andersson samlat ett svensk B-landslag i Abu Dhabi så har förbundet skickat ner förbundskaptenerna för landslagen under för att följa träningar. Man stannar fram över matchen mot Estland under söndagen innan man vänder tillbaka till Sverige.
En som känner igen många på träningsplanen är Roland Nilsson som har en del av sina U21-spelare med på januariturné.

- Solklart är det en boost för dem att vara med här och känna på det här, bland de bästa spelarna i Sverige, säger Roland Nilsson som tog över ansvaret för U21-landslaget efter Håkan Ericson.

Finns det några här som kan ta kliv under 2018?
- Det hoppas vi. Solklart. Sedan är det upp till spelarna själva och då framför allt i sina klubbar men även göra det bra här med landslaget.

Roland Nilsson jobbar tätt med Janne Andersson och Peter Wettergren för att få till ett utbyte och att det ska flyta när spelare utvecklas och är redo att ta klivet upp.

- Vi har en ständig dialog där vi pratar om både spelare och hur vi spelar för att det ska finnas en likhet i det vi gör i U21 och vad de gör här i A-landslaget. Det är viktigt att spelarna känner igen sig.

Vilka gemensamma nämnare försöker ni hitta?
- Vi spelar med två forwards i bägge landslagen och vi har ett liknande sätt att försvara och vi har ett liknande sätt att spela anfallsspel. Sedan finns det detaljer som skiljer, men det är ett liknande spel så när de väl är här så kommer de känna igen ganska mycket.

- Det är viktigt att ha den här röda tråden, U21 är ett steg på vägen upp och det är för att göra det lättare att ta steget upp och att allt inte ska vara nytt och göra en osäker då.

Vad är viktigast – sportsliga resultat eller få upp spelare?
- Det är båda och. Det är en utbildning men samtidigt vill vi till slutspelet 2019. Vi har fått en ganska bra start i kvalet men vi har några tuffa matcher i mars, då vi möter Turkiet och Cypern. Om vi gör bra ifrån oss där så öppnar sig dörren än mer.

Parallellt har Roland Nilsson givetvis koll på hur det går för utlandsbaserade spelare som Alexander Isak, Joel Asoro och Svante Ingelsson. Just Isak nätade när Dortmund spelade träningsmatch under lördagen.

- Vi har ganska bra koll, vi vet hur de ligger till och följer dem i matcher de spelar.

Vad är din bild av Alexander Isak?
- De matcher han varit med hos mig har han visat att han har utvecklats. Han är i en väldigt bra miljö, men frågan är hur länge han kan vara i den utan att få tillräckligt med speltid. Vad jag sett så här långt så fortsätter han att utvecklas.

- Han är uppe i A-laget och det blir inte så mycket annat spel, han har spelat Champions League för unga.

Pratar du med spelare om klubbval, speltid och annat?
- Nej, det gör jag inte. De vet vad som krävs utav dem och speltiden är viktig bit i deras utveckling. Det vi pratar med dem om är att konkurrensen är tuff och då blir att man måste väga in allt när man flyttar.

Samtidigt är det inte givet att man får speltid bara för att man stannar i Sverige som Mattias Svanberg?

- Så är det, och det gäller för unga spelare att jobba på och inte bli alltför besvikna och gnugga på och ta chanserna när de kommer.

Du låter hoppfull?
- Det är jag, det går bra för många och det kommer hela tiden nya talanger.

FAKTA

Sveriges matcher på januariturnén

8 januari, 17.45: Sverige - Finland
Visas på TV12, C More Fotboll och på cmore.se.

11 januari, avsparkstid ännu inte klar: Sverige - Island
Visas på TV12, C More Fotboll och på cmore.se.

Sändningen startar 15 minuter innan avspark.

Sveriges startelva mot Estland

Pontus Dahlberg - Anton Tinnerholm, Franz Brorsson, Joakim Nilsson, Joel Andersson - Linus Wahlqvist, Kristoffer Olsson, Robert Gojani, Jiloan Hamad, - Gustaf Nilsson, Jordan Larsson.

Publicerad 2018-01-07 kl 08:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå