Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Så fungerar nya Uefa Nations League: "En revolution"

Foto: Bildbyrån/TV4

Nästa

Avbryt
Försök igen

Under onsdagen klubbade Uefa officiellt igenom sitt nya koncept Nations League.
Det raderar ut träningslandskamper och ger fyra platser till EM 2020.
- En revolution av kvalfotbollen i Europa, säger Fotbollskanalens Olof Lundh.

Från och med nästa höst försvinner träningslandskamperna för Sverige och de europeiska landslagen på herrsidan. De ersätts av matcher i nya Uefa Nations League. Turneringen gör att kvalet till EM 2020 drar igång först i mars 2019.

Nations League kommer att spelas varannan höst och slutspelet i turneringen kommer att äga rum under våren/sommaren därefter. De 55 landslagen kopplade till Uefa kommer att delas in i fyra divisioner (A till D) baserat på hur de är rankade och varje division kommer att bestå av fyra grupper. I A-divisionen kommer de bästa landslagen att ta plats och de fyra gruppvinnarna i den divisionen gör i juni 2019 upp i ett slutspel bestående av semifinaler, bronsmatch och final. Om nuvarande rankning står sig kommer Sverige spela i B-divisionen nästa år. 

A-divisionen kommer innehålla tolv lag, B-divisionen tolv lag, C-divisionen 15 lag och D-divisionen 16-lag. Det innebär att det blir trelagsgrupper i åtminstone A- och B-divisionen. Gruppvinnarna i A-divisionen går alltså vidare till slutspelet i juni, medan grupptreorna i A-divisionen degraderas till B-divisionen. Gruppvinnarna i B-divisionen avancerar till A-divisionen, medan grupptreorna i B-divisionen degraderas till C-divisionen.

Lagen kommer att möta sina gruppmotståndare två gånger. För Sverige som kommer att hamna i en trelagsgrupp väntar alltså fyra matcher under hösten 2018.

I och med Uefa Nations Leagues intåg kommer bara 20 av 24 platser till EM 2020 delas ut via det vanliga EM-kvalet. Fyra landslag kommer att ta en EM-plats via Nations League. Efter att höstens Nations League-matcher är färdigspelade kommer Uefa-landslagen delas in i tio olika kvalgrupper (fem grupper med fem lag och fem grupper med sex lag) där gruppettorna och grupptvåorna går direkt till EM. EM-kvalet kommer att avgöras via matcher i mars, juni, september, oktober och november.

När EM-kvalet är slut kommer de fyra bästa lagen i varje Nations League-division som INTE kvalat in till EM via det vanliga kvalet att ställas i en play off-runda i mars 2020. Ett lag i varje division kommer att få en EM-plats, det lag som vinner både semifinalen och finalen av play off-rundan. Det play off-lag som presterat bäst i varje division ställs mot det fjärde bäst presterande laget i samma division i semifinalen.

Schemat för de europeiska landslagen inför EM 2020
September/oktober/november 2018: Fyra eller sex gruppspelsmatcher i Nations League
Mars 2019: Två gruppspelsmatcher i EM-kvalet
Juni 2019: Två gruppspelsmatcher i EM-kvalet (och slutspel i Nations League för de fyra gruppvinnarna i A-divisionen)
September 2019: Två gruppspelsmatcher i EM-kvalet
Oktober 2019: Två gruppspelsmatcher i EM-kvalet
November 2019: Två gruppspelsmatcher i EM-kvalet
Mars 2020: Play off i Nations League (en semifinal och en final för de fyra bästa lagen i varje division som ännu inte kvalat in till EM)
Juni/juli 2020: EM-slutspel

Alla matcher i Uefa Nations League kommer du att kunna se i TV4 och C Mores kanaler.

Se en intervju med Fotbollskanalens Olof Lundh om Nations League i spelaren ovan.

Publicerad 2017-09-21 kl 19:29
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons