POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
2v

Så kan BP tjäna en miljon extra: "Lovar att Juventus räknar fel"

Foto: Bildbyrån.

BP har rätt till nära 5,5 miljoner i solidaritetsersättning.
Enligt experten Håkan Sandberg är risken dock stor att det blir fel.
- I praktiken hittade vi en miljon till Brommapojkarna, säger han till Fotbollskanalen.

LÄS MER: Så löstes Kulusevski-tvisten med Atalanta: ”Glenn Strömberg var med som medlare”


Under torsdagen presenterades Dejan Kulusevski som ny Juventus-spelare. Övergångssumman gick Juventus ut med officiellt: 35 miljoner euro, uppdelat över fem olika betalningar. Därtill kan BP maximalt få ytterligare nio miljoner euro, förutsatt att vissa prestationsbaserade villkor slår in.

BP har enligt såväl Aftonbladet, FotbollDirekt och La Gazzetta dello Sport en vidareförsäljningsklausul på tio procent av övergångssumman. Dessutom har man rätt till så kallad solidaritetsersättning från Juventus. Solidaritetsersättningen ligger på fem procent och ska betalas ut till de klubbar som spelaren tillhört under åren då han var 12-23 år. Om en spelare är under 23 år, som i Dejan Kulusevskis fall, ska 0,5 procentenheter dras av för varje år som spelarens ålder understiger 23.

Då spelaren är 12-15 år utgår fem procent av de fem procenten och 16-23 tio procent.

Håkan Sandberg har i snart 20 år bistått klubbar över hela världen med juridiska frågor inom fotbollen. Ett av hans expertområden är just solidaritetsersättningar och hur den ska räknas ut. Det är ett minst sagt knivigt område och enligt Sandberg görs det fel, hela tiden, även på högsta nivå.

- Det är så många snaror och sätt att räkna fel. Jag har inte sett någon övergång som har räknats rätt. Men det kanske inte behövs för BP kommer bli glada för att de får pengar och det blir Juventus som kommer räkna ut det, men jag kan lova dig att det blir fel, säger han till Fotbollskanalen.

Enligt Håkan Sandbergs egna uträkningar gjort i ett eget uträkningsprogram, baserat på den information Juventus gått ut med kring övergångssumman och datum som Kulusevski registrerats i olika klubbar på den välkända statistiksajten Transfermarkt, har han kommit fram till en summa som BP bör ha rätt till. Den landar på drygt 528 000 euro, alltså cirka 5,5 miljoner svenska kronor. Dessutom får klubben eventuellt solidaritetsersättning på den ytterligare summa, nio miljoner euro, som kan tillkomma i övergången.

I just Kulusevskis fall är dock säsongen då han fyllde 16 ett år som kan spela stor roll för BP:s ersättning. Detta på grund av att Sverige och Italiens olika säsonger räknas mellan olika datum. I Sverige räknas det numera 1/1-31/12 medan Italien använder 1/7-30/6 året därpå. Beroende på om Juventus känner till Fifas praxis eller inte kan spela en stor roll för vad som slutligen landar på Stockholmsklubbens konto. Enligt Transfermarkt anslöt Dejan Kulusevski till Atalanta den 7 juli 2016.

- När en spelare byter klubb mellan länder där det är olika säsonger ska solidaritetsersättningen, om den är tio procent på de fem procenten under ett visst år, när han fyller 16 till exempel, fördelas mellan de två klubbarna. Men eftersom skrivningen i reglementet är att det är per säsong så har man gjort en tolkning hos Fifa att när det finns en problematik med överlappande säsonger, att man går från en svensk klubb till exempelvis en italiensk som har en annan säsong, så kan en säsong bli antingen 18 månader eller 6 månader, beroende på när spelaren är född.

- I det här fallet hade BP förlorat på om Dejan varit född låt säga i augusti (då hade klubbarna fått dela på 18 månader). Nu tjänar de på att han är född i april (BP ska ha hela de tio procenten själva). Samtidigt tror jag inte att Juventus kommer att räkna till BP:s fördel. Då får man vara lite observant.

BP ska ha tio procent på det här halvåret och Atalanta ska inte ha någonting för den perioden han var 16 år hos dem?
- Ja. Så blir det. 

Enligt Håkan Sandberg kan BP tjäna cirka 950 000 kronor om är medveten om problematiken och ligger på Juventus kring att det är så man ska räkna.

- Får inte BP det så hade jag tagit strid för det, säger han.

- I praktiken hittade vi en miljon till Brommapojkarna.

Håkan Sandberg var även involverad då Victor Nilsson Lindelöf bytte från Benfica till Manchester United och Västerås SK hade rätt till solidaritetsersättning.

- Jag var inblandad lite grann och hjälpte klubbarna att räkna och hittade en del pengar åt dem. Världens största klubb klarar inte av att räkna ut det och de höll på länge.

- Jag hittade över en miljon och sedan ytterligare 250 000 för att vi då hade en annan säsongsindelning i Sverige.

Vad gäller vidareförsäljningsklausulen förklarar Håkan Sandberg att det vanliga är att det i klausulen står att klubben har rätt till tio procent på transfernettot, inte hela transfersumman. Från bruttosumman brukar bland annat summan som Atalanta köpte Kulusevski för dras av (en miljon kronor) och dessutom brukar bland annat agentarvoden försvinna från summan. Utöver det är själva solidaritetsersättningen i sig inte en del av det belopp som vidareförsäljningen ska räknas på.

Fotnot: Efter publicering hör Håkan Sandberg av sig till Fotbollskanalen och säger att det kan vara så att att BP inte har rätt till någon solidaritetsersättning alls då den gäller för internationella transfers, inte nationella. Det är oklart hur klubbarna agerar i Italien, i Sverige betalar exempelvis klubbarna ofta ut ersättning även vid internationella transfers, enligt Sandberg.

Publicerad 2020-01-03 kl 17:26
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå