POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
2v

Så tog sig Blackstenius från formsvacka till hjälte - tackar Gerhardsson

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren visas höjdpunkter från Sveriges möte med Tyskland i VM-kvartsfinalen.

LYON. Stina Blackstenius fick en tung start på VM - men frälste Sverige mot både Kanada och Tyskland.
Mot Nederländerna är hon en nyckelspelare.
- Det är verkligen viktigt för en anfallare att få självförtroende, säger hon. 

Stina Blackstenius hade en tuff tid i Montpellier och valde inför säsongen att flytta tillbaka till Linköping. Dels för att få tillbaka tryggheten, dels för att förbereda sig så bra som möjligt inför VM. Målet har hela tiden varit att göra flera mål i allsvenskan, få tillbaka form och självförtroende och att sedan explodera i VM.

Under våren gick allt enligt planen och Blackstenius gjorde fyra mål på sju omgångar i Linköping. Men i landslaget lossnade det inte riktigt.

Anfallaren blev utbytt och lämnade planen mållös i både genrepet mot Sydkorea och i VM-premiären mot Chile.

Mot Thailand bänkades hon och var efteråt rakryggad och ärlig när hon berättade om sin besvikelse.

Men när Peter Gerhardsson gjorde flera förändringar mot USA så fick Blackstenius nytt förtroende, och av bara farten fick hon även starta i åttondelsfinalen mot Kanada.

Den chansen tog hon och gjorde matchens enda mål och sköt Sverige till kvartsfinal.

I kvartsfinalen mot Tyskland blev anfallaren matchhjälte igen när hon fastställde slutresultatet till 2-1.

- Jag hade en lite tuffare inledning på det här mästerskapet och att jag har fått utdelning nu i de här två matcherna har ju varit otroligt kul, säger hon till Fotbollskanalen.

- Men någonstans landar det ju i vad vi gör som lag och laginsatsen mot Tyskland och Kanada, att vi har gjort två otroligt bra matcher, det ska vi vara väldigt glada och stolta över. Samtidigt som vi hela tiden vill ha mer. Personligen är jag väldigt glad.

Hur hanterade du den tunga tiden och vad har Peter Gerhardssons stöd betytt?
- Det har varit väldigt viktigt för mig. Att jag har fått fortsatt förtroende, även om jag inte hade den inledningen på mästerskapet som jag hade hoppats. Men att jag fick fortsatt förtroende har betytt väldigt mycket.

- Någonstans har jag hela tiden försökt att växa in i turneringen och det där målet mot Kanada var viktigt för mig och att jag fick känna att det släppte lite. Det tog jag med mig in i matchen mot Tyskland. Det är verkligen viktigt för en anfallare att få självförtroende. 

Vad har Peter sagt?
- Det är klart att vi har haft en kommunikation och så, men vi har mest pratat om det fotbollsmässiga och vad vi ska tänka på inför varje match. Jag har känt ett bra förtroende från honom och det har räckt. Sedan har jag inte behövt höra så mycket mer. Bara att han har trott på mig har hjälpt och betytt väldigt mycket för mig i de här situationerna. 

Mot Tyskland gjorde Stina Blackstenius en väldigt bra insats. Inte bara för målet utan också för arbetet som hon la ner som rev upp hål i det tyska försvaret.

- Jag vill vara en spelare som springer väldigt mycket och det är väl en del i den rollen jag har, att hela tiden försöka att hota i djupled och när det kommer till försvarsspelet att också ta det jobbet som krävs i första pressen. Det är något som hjälper laget om jag lyckas i min första press. Lyckas jag med det så hjälper jag laget på ett bra sätt. I sådana här matcher så krävs det ett otroligt jobb och då behöver man verkligen springa både mycket och snabbt, säger hon.

Är du en spelare som tycker att det är kul att ta maxlöpningar när det är fem minuter kvar och Tyskland pressar för kvittering?
- Det är klart att det kanske inte är superkul, man är ju trött och sliten och känner av i både ben och puls att man kanske inte har så mycket krafter egentligen. Men i en sådan match när det bara återstår några minuter så vill man inte kolla tillbaka och se att jag inte gjorde jobbet som krävdes. Det blir en mental bit att hela tiden orka oavsett att man är väldigt trött.

Sveriges semifinalmöte med Nederländerna spelas på onsdag. Sändningen börjar klockan 19:30 på TV4, C More Fotboll och cmore.se. Matchstart är klockan 21.00

Publicerad 2019-07-03 kl 13:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå