Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Så vill förbundet få fram fler 08-spelare i landslaget

Foto: SCANPIX.

Stockholm har svårt att få fram landslagsspelare.
Något Stockholms Fotbollförbund nu ser över.
- Det finns ett projekt som man har tittat på som heter "fler 08:or i startelvan", säger talangutvecklaren Claes Eriksson.

Stockholm har genom åren haft svårt att få med spelare i A-landslaget även om man nu har BP-trion Albin Ekdal, John Guidetti och Ludwig Augustinsson. Där det oftast kommer flest landslagsspelare ifrån är Skåne och så var det även i EM-truppen.

- Skåne är ett stort fotbollsdistrikt som ligger långt fram i fotbollsutbildningen. Man har både föreningar på högsta nivå men också väldigt många föreningar på näst hösta nivå och det tror jag kan vara bra. Skåne har ju många spelare med tanke på att det är ett stort distrikt, säger SvFF:s talangutvecklare Claes Eriksson.

Hur ser det ut i ungdomslandslagen?
- Skåne, Stockholm, Småland Västergötland och Göteborg är framträdande. Det är de stora fotbollsdistrikten. Det står i relation till antalet utövare.

Hur kommer det sig att Stockholm är framträdande i ungdomslandslagen men ofta har få spelare med i A-landslaget?
- Det finns faktiskt ett projekt som Stockholms Fotbollsförbund har tittat på som heter "fler 08:or i startelvan". Det har man kollat på sedan flera år tillbaka. Det har man märkt och man tittar igenom helheten i utbildningen. Men till syvende och sist är det den enskilda föreningen som på något sätt måste ge spelarna chansen.

- I Stockholm är BP helt överlägsen. I år låg klubben och i Division 1 och då kan man tycka att det är ganska lätt för den klubben att låta sina unga spelare vara med, de har inte alls samma resultatkrav som de andra men föreningen är ju överlägset bäst i Sverige på att utbilda och ta fram elitspelare. Jag tror att klubben har minst 50 spelare som är fostrade i BP sedan tidig ålder och som spelar elitfotboll över hela världen.

Någon i AIK sa för ett tag sedan, kanske lite skämtsamt, att man har för många bra spelare under A-laget och att man inte vet var man ska göra av alla - kan det bli så att en klubb har för många bra talanger, det går ju inte att lyfta upp alla?
- Så kan det mycket väl vara i vissa föreningar, att man har för mycket av det och då gäller det att ha en plan för det. Handlar det om spelare som är uppe i 25-årsåldern så är de ju redan inne i systemet, men handlar det om spelare som ska in i systemet för A-lagsfotboll då gäller det att man har en bra plan för alla spelare.

- Där tror jag att vi har mycket att göra, att utveckla. Det är så klart en föreningsfråga men den biten är jätteviktig. Det handlar om utlåningssystem och uppföljning av spelare som inte får chansen just nu. Det handlar också om vilken attityd man har till spelarna, tålamod. Vi ser ju till exempel nu i Åtvidaberg så utvecklas det många unga duktiga spelare, några är kanske där på lån. Så det gäller att man har ett bra utlåningssystem och en plan för varje spelare.

Hur viktigt är det att ingå i ett akademilag i en allsvensk klubb kontra ett A-lag i en lägre division - vad har visat sig vara mest framgångsrikt?
- Det finns inget bra svar på den frågan. Det är helt personligt och individuellt. En sak är viktig, om du vill bli bra i en idrott så måste du träna. Det är en självklarhet. Erbjuds träning i den miljön du är i och som är utvecklande och stimulerande så kan du vara kvar i den miljön, då behöver du inte flytta på dig. Du kan hålla på med andra idrotter och göra många saker men en sak kommer vi alltid tillbaka till och det är att du måste träna.

Om en spelare kommer till dig och vill ha ett råd om detta och säger att du måste säga en sak av de här två, vilket håll skulle du peka åt då?
- Jag kan inte säga någonting. Det är helt individuellt. Det kan vara så att du bor i en liten stad och spelar i en mindre klubb och behöver utveckling för att du har kört fast, det finns inte möjligheter i din närmiljö. Det kan vara så att du är kvar i den här lilla staden och det finns möjligheter, närmiljö och du kan flytta upp och spela med äldre eller seniorer. Det är så många frågor som spelar in och det är helt individbaserat.

Så det är inget som har visat sig vara mest framgångsrikt?
- För ett antal år sedan var det väldigt framgångsrikt att spela seniorfotboll i tidiga år och det är det väl egentligen fortfarande, problemet är att vad jag kan se så rekryterar inte de största allsvenska klubbarna spelare direkt in till sina A-trupper från Division 1 och neråt. Några jobbar ju så men alla gör inte så. Om du ska ta dig in i en större allsvensk klubb i dag och du är en svensk ung kille så är det klart att om du gör 50 mål i Division 1 så kommer även den stora allsvenska klubben tycka att det är en spännande spelare, det är möjligt att du kan ta dig in på någon målvaktsposition om du är en ung målvakt i Division 1 som gör det väldigt bra, men det är väldigt ovanligt att klubbarna rekryterar den vägen. I dag är det mer rekrytering från den egna akademin, svenska spelare som flyttar hem, utländska spelare eller möjligen konkurrenter. 

- De flesta har gått genom någon form av akademi. Så om du ska spela elitfotboll så måste du tillhöra en elitförening. När ska du gå till elitföreningen? Åtta år, femton år, sjutton år? Om du inte väljer att gå i 17-årsåldern då behöver du ju ha ett annat bra spår, den är ju väldigt viktig att hålla öppen och det kanske är en anledning till varför jag inte vill ta ställning fullt ut i den här frågan, det är att det är en styrka för oss att vi har olika vägar. För om vi bestämmer att det här är den enda vägen att gå då kommer det ju att bli så. Det gäller att hålla alla vägar öppna och inte stänga några dörrar. Det bottnar i min grundläggande syn till att alla är välkomna, alla är olika och olika är bra. Du behöver inte vara stöpt i en form.

Vilka svenska lag lyckas bäst med att få fram egna spelare och vad är orsaken till det?
- Det är de fyra- och femstjärniga akademierna. Brommapojkarna är helt överlägsna på att få fram spelare i svensk fotboll. Under är det AIK, Helsingborg, Häcken, Elfsborg, IFK Göteborg och Malmö FF. Men jag måste säga att IFK Norrköping och Kalmar har senaste åren gjort ett starkt jobb också. Orsaken är att klubbarna har en bra utbildning och att man ger spelarna chansen. Det spelar ingen roll hur bra utbildning du än har om du sedan inte får chansen. Tyvärr är det många gånger kopplat till ekonomi. Gräset är alltid grönare på andra sidan, framför allt får de som inte kan utbildning och ungdomsfotboll på ett bra sätt då ser man alltid att det är bättre att man värvar in en annan spelare än att vi satsar på vår egen. 

ARTIKELSERIE

Sex delar med SvFF-chefen

Publicerad 2016-12-16 kl 06:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons