POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Säkerhetschefen inför Iran-matchen: "Annorlunda problemställningar"

Foto: Scanpix

Kvällens match mellan Sverige och Iran är politiskt laddad. På läktaren ryktas det ske politiska protester mot den iranska regimen – och SvFF riskerar böter om något går fel.
– Problemställningarna inför den här matchen är lite annorlunda, säger Anders Sigurdson som är säkerhetschef på SvFF.

Ikväll spelas landskampen mellan Sverige och Iran på Nationalarenan i Solna. Inför matchen har det varit en livlig och politiskt laddad debatt runt engagemanget. Bland annat så har det på Facebook planerats en manifestation utanför arenan innan matchen där man kommer att markera emot den iranska regimen.

Även inne på arenan kan det ske politiska protester under själva matchen, något som svenska fotbollförbundet är medvetna om. Svenska Fotbollförbundet har ansvaret som arrangör och Fifa:s regelverk är tydligt om att politiska manifestationer inte är tillåtna, vilket kan leda till problem för SvFF om det blir protester eller oroligheter på läktaren

– Problemställningarna inför den här matchen är lite annorlunda kan man säga, säger Anders Sigurdson som är säkerhetschef på SvFF.

Något som det ryktats om starkt de senaste dagarna är att Irans gamla flagga kommer att dyka upp på arenan. Irans flagga från tiden innan revolutionen 1979 hade samma färger men istället för de muslimska symbolerna fanns ett lejon och en sol i mitten. Många perser betraktar än idag lejonet och solen som Irans verkliga nationalemblem.

Under hockey-VM 2013 så blev fyra vitryska aktivister utkörda från Globen sedan de försökt ta fram den rödvita flaggan, en symbol som förknippas med oppositionen i Vitryssland och som används i samband med protester mot den vitryska regimen. Anders Sigurdson vill inte kommentera vilka åtgärder man vidtagit inför kvällens match.

– Hur vi arbetar tänker jag inte kommentera, det hoppas jag att ni respekterar. Vi har vidtagit en rad åtgärder på eventuella situationer som kan uppstå så det vore dumt att berätta exakt vad vi ska göra.

Finns rykten om att Irans gamla flagga lär dyka upp på arenan. Under hockey-VM tog man snabbt ner den vitryska förbjudna flaggan och kastade ut folk från arenan, är det aktuellt även för er ikväll?

Var jag otydlig? Jag tänker inte kommentera detaljer kring vårt arbete. Vi har naturligtvis räknat med att det kommer inträffa saker och har förhoppningsvis lyckats så att det inte ska bli några större problem. Jag hoppas att vi inte ska behöva använda våra åtgärder utan att det blir en trevlig match.

Publicerad 2015-03-31 kl 11:03
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå