POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)

Schweiz mardrömsstatistik på straffar: "Det kan sitta i huvudet"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Sverige-Mexiko i spelaren. Kommentatorer: Chris Härenstam och Glenn Strömberg, SVT.

S:T PETERSBURG. Schweiz åkte ut på straffar i EM 2016 och VM 2006.
En fördel för Sverige, menar landslagsspelarna.
- Jag tror att det kan sitta i huvudet på schweizarna, säger Albin Ekdal.

Sverige möter Schweiz i åttondelsfinal i VM och det i en match som på förhand känns oviss. De svenska spelarna vill förbereda sig på att matchen kan avgöras på straffar, och om det skulle bli så har Schweiz ett svagt facit. Man har nämligen förlorat två av de tre senaste i mästerskap.

I EM 2016 åkte Schweiz ut i åttondelsfinalen mot Polen efter att stjärnan Granit Xhaka bränt en straff.

Mot Ukraina i VM 2006 åkte laget också ut på straffar efter att inte ha gjort mål på en enda.

 - Jag tror att det kan sitta i huvudet på schweizarna, absolut. Framför allt på spelarna som ska slå straffarna och om de har missat tidigare, säger Albin Ekdal.

– Det kommer garanterat dyka upp känslor som "hoppas att jag inte missar igen". Det är ett mentalt spel och svårt att förbereda sig på.

Skulle du vilja lägga en straff?
- Jag är absolut beredd att slå en. Det beror också på hur matchen har sett ut innan, vilket självförtroende man har och så vidare. Men känner jag mig pigg och fräsch, så absolut.

Viktor Claesson vill vara väl förberedd innan matchen på att det kan bli straffar. Det tror han kan ge en fördel.

- Klart att det är bra att förbereda sig. Jag tror att om man kommer in och har förberett sig så har man en positiv känsla om det skulle bli straffar. Om man har förberett sig så tror jag att man har en liten fördel, säger Claesson.

Hur förbereder man sig?
- Man kan säga om man inte vill slå, till exempel. Man kan säga om man verkligen vill slå. Janne (Andersson) och Peter (Wettergren) kan prata med oss. Man kan kolla hur målvakten bruksar agera. Det är olika, men det finns massa saker man kan göra för att känna sig lite säkrare. 

Mikael Lustig vill också vara förberedd på att det kan bli straffar och berättar att spelarna har pratat med landslagets fotbollspsykologiske rådgivaren Daniel Ekvall.

- Vi hade lite snack om det, om olika scenarier som kan hända. Men jag har varit med förr. Klart att man har olika tankar i huvudet. När du väl är där är det svårt att veta hur kroppen reagerar, säger Lustig.

Vill du ta en straff?
- Det är upp till Janne. Vill han att jag tar en så gör jag det. Jag har tagit några straffar både i Celtic, Rosenborg och U21-landslaget. Så jag har gjort det förr och om Janne vill så tar jag absolut en.

Gustav Svensson är inte helt van vid att lägga straffar - men tvekar inte.

- Jag tänker att jag ska ta en. Självklart. Hundra procent. Även att jag inte har slagit många straffar i min karriär så räcker jag upp handen. Jag tar hellre chansen och tar en och hoppas på det bästa och att det går bra. Jag är ganska bra på straffar, framför allt är jag lugn och stressar inte upp mig så mycket, säger han.

John Guidetti satte en straff i finalen när Sverige vann U21-EM 2015. Han är inte rädd för att kliva fram.

- Jag har skjutit några straffar i mitt liv. De flesta har gått bra. Det handlar om vem som kan hålla sin kyla för dagen. Den som kan tro på sig själv och se det positivt att slå en straffspark. Jag har inga problem att slå en, säger han.

- Alla som ska slå en straff ska göra sitt bästa och missar ni så missar ni. Då ska inte den få någon skit. Man får inte tro att det är lika lätt som att gå ner i parken hemma på IP och skjuta en straff på grannen. Vi i laget backar dig oavsett och jag hoppas hela svenska folket också gör det, men man känner ändå det enorma trycket. Om jag får förtroendet så sviker jag inte det. Jag kan se mig själv slå en straff. De har all press på sig. De är femma i världen och har torskat en fajt på 25 och de måste slå ut lilla Sverige.

Publicerad 2018-07-02 kl 14:38
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå