Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Scanpix

Sef-basen: "Fifas nya regel slår hårt mot allsvenskan"

Fifa förbjuder tredjepartsägande – då letar Sverige nya sätt för externa finansiärer att pumpa in pengar i klubbarna.
- Vi behöver få in kapital, annars slår det hårt mot klubbarna, säger Lars-Christer Olsson.

Fotbollskanalen.se har tidigare rapporterat om Sef-basens kritik mot det beslut som Fifas exekutivkommitté fattade i december. Den världsomspännande fotbollsorganisationen meddelade att det från och med 1 maj 2015 blir helt förbjudet för utomstående finansiärer, oavsett om det rör sig om riskkapitalbolag eller enskilda privatpersoner, att helt eller delvis äga försäljningsrättigheter för klubbarnas spelare. Ett upplägg som fram till idag varit mycket vanligt i stora delar av världen.

Enligt vad Fifa tillkännagav ska alla nuvarande avtal få löpa ut, och det blir även tillåtet att teckna nya kontrakt fram till dess att regeländringen träder i kraft. Men dessa ska i så fall bara få gälla under en övergångsperiod på tolv månader. Sedan blir det totalstopp för externa förvärvningar av spelarrättigheter.

ANNONS

Syftet med regeländringen har varit att förhindra så kallat tredjepartsinflytande, där ett bolag kunnat utöva påtryckningar för hur en viss klubb ska agera på transfermarknaden eftersom företaget haft ekonomiska intressen i spelartruppen. Fifa har också velat minimera risken för jäv, där klubbarnas styrelseledamöter även varit delaktiga i riskkapitalbolag och därmed riskerat att hamna i intressekonflikter med tanke på sina dubbla stolar.

I Sverige har sådana farhågor luftats flera gånger. Dels vad gäller Club Consulting, där Dif-profilerna Bosse Andersson och Henrik Berggren friades helt från alla misstankar om otillbörlig påverkan på Gefle och Åtvidabergs verksamheter, men där klubbarna i fråga fälldes för sitt samarbete med riskkapitalbolaget. Dels under den gångna hösten, då Landskrona Bois hamnade i blickfånget på grund av att flera av föreningens styrelseledamöter även representerar ett företag som äger 50 procent av spelarrättigheterna för A-laget. Något som också ledde till en utredning, som även den sedermera lades ned, från SvFF:s sida.

ANNONS

Men Fifas nya tillämpning blir bredare än så. Enligt den nya skrivelsen ska allt tredjepartsägande förbjudas, oavsett om det kan ligga till grund för förbjudet  tredjepartsinflytande eller inte. Därmed kan inte exempelvis engagerade supportrar välja att gå in med pengar i värvningar, trots att de i praktiken inte har någon inblick i klubbarnas spelarköp och försäljningar.

Svensk Elitfoboll (Sef) ställer sig kritiskt till att Fifa agerar så långtgående, utan att precisera mer i detalj hur de nya reglerna ska fungera i praktiken. Ordföranden Lars-Christer Olsson tror att följderna kan bli mycket svåra för föreningar i allsvenskan och superettan, som tidigare kunnat förlita sig på finansiering utifrån för att bygga upp starka sportsliga positioner.

- Det kommer att få omedelbara negativa konsekvenser som vi inte kan bortse ifrån, och detta utan att merparten av klubbarna egentligen gjort något fel. I Sverige är det inte vanligt att tredjepartsägandet missbrukas i form av förbjudet tredjepartsinflytande, utan vi har haft en modell där föreningarna kunnat inteckna spelartruppen som ett sätt att få in kapital på längre sikt, för att hela verksamheten ska fungera. Det har varit sundare än på många håll i fotbollsvärlden, säger Olsson till fotbollskanalen.se.

ANNONS

Han pekar på att det blir väldigt svårt att anpassa sig till den nya verkligheten, eftersom övergångsreglerna bara sträcker sig över tolv månader.

- I praktiken är det tufft. Så som Fifa har bestämt nu får alla befintliga avtal löpa ut, vilket är normalt, och man får även möjlighet att teckna nya avtal som sträcker sig högst ett år framåt. Men det är för kort tid. Vilken investerare skulle vara beredd att ta den risken, att satsa så pass stora summor som det ofta handlar om, med ett så begränsat tidsspann att få tillbaka insatsen på? Det är inte realistiskt. Jag anser att övergångstiden hade behövt vara betydligt längre så att klubbarna fick en rättvis chans att rätta in sig i ledet på. Som Fifa formulerat reglerna nu misstänker jag att de mest vill hålla ryggen fri för att inte kunna få kritik från exempelvis EU.

ANNONS

Man hade behövt en övergångstid på flera år?
-  Ja, absolut. Jag är kritisk mot att Fifa inte har undersökt vilka konsekvenser det här får för klubbarna. De har bara fattat ett beslut rakt upp och ned utan vidare analys.

Två av länderna i Europa där tredjepartsägande är vanligast är Spanien och Portugal. På torsdagen kom beskedet att båda länderna kontaktat Europakommissionen i ett försök att pröva frågan juridiskt. Något som Sverige också övervägt, men beslutat sig för att lämna därhän. Sef bedömer utsikterna att lyktas som allt för små.

- Vi har pratat om det, men ser väl kanske inte vilket lagrum som skulle kunna användas i en sådan process. Jag kan tänka mig att Spanien och Portugal för argument om att Fifas regeltillämpning påverkar den fria rörligheten inom EU, men från vår sida har vi kommit fram till att inte driva något liknande case, säger Olsson.

ANNONS

Istället utreder svensk elitfotboll hur man skulle kunna öppna för externa riskkapitalister i klubbarna, utan att knyta deras åtagande just till spelartruppen, vilket alltså Fifa förbjudit.

- Vi behöver nya varianter för investerare att bidra med pengar till verksamheten, men exakt hur det ska gå till är inte helt klart ännu. Det finns ingen quick fix, utan problematiken är ganska komplex.

Ska man tolka det som att Sef vill kringgå Fifas regler?
- Nej, det handlar snarrare om att hitta nya finansieringsmöjligheter. Vi kan inte använda den direkta kopplingen till spelartruppen, men kanske finns det en möjlighet att knyta investeringen till den samlade verksamheten i en klubb.

Att man exempelvis satsar pengar och sedan får en procentuell avkastning på den vinst som föreningen gör?
- Jag kan inte svara på det nu, men vi tittar som bäst på vad som kan vara sunda modeller, där vi inte bryter mot reglerna men ändå ger klubbarna tillgång till kapital. Det är ett arbete som pågår just nu.

ANNONS
Publicerad 2015-02-05 kl 15:12

Streama UEFA Fotbolls-EM

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto