Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sef:s besked - tror på möjlighet till defensivare polis i framtiden: "Säker på en lugnande effekt"

Allsvenskan

SvFF och Sef var under onsdagen i möte med polisen. 
Nu tror Lars-Christer Olsson på en lugnare höst gällande polisfrågan.
- Jag är säker på att det kommer ha en lugnande effekt, men även en positiv effekt för utveckligen av frågan, säger Svensk Elitfotbolls (Sef) ordförande till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

En konflikt mellan supportrar och polis präglade den svenska vårsäsongen. Polisen har i år arbetat mer aktivt utifrån en villkorstrappa för att motverka användandet av pyroteknik på fotbollsläktare, vilket bland annat resulterat i förbud mot OH-flaggor och protester från supportrar mot polisens agerande med olika typer av banderoller och tio tysta minuter. 

Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll (Sef, elitklubbarnas intresseorganisation) släppte nyligen ett gemensamt pressmeddelande med kritik mot polisens nya strategi med "hårdare tillståndskrav enligt den så kallade villkorstrappan", men meddelade också att SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson och Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson ska ha ett möte med polisen om ämnet, något som nu ägt rum, vilket Aftonbladet under onsdagskvällen var först med att rapportera om. 

Annons

Lars-Christer Olsson berättar att både han och Nilsson lämnade onsdagens möte, med flera personer inom polisens ledning, med en positiv känsla. Nu kommer parterna framöver att ha en tätare kontakt gällande frågan. 

- Jag tycker att det var ett positivt möte i flera avseenden. Vi diskuterade dels de konkreta frågorna och sedan kom vi överens om att vi skulle ses oftare i den konstellationen. Vi kom fram till att vi behöver förbättra kommunikationen mellan polisen och fotbollen på den strategiska nivån. Vi är också överens om slutmålet. Nu när vi ska ha en närmare kontakt, så räknar vi med att komma tillbaka till det arbetssättet som vi hade tidigare, säger Olsson till Fotbollskanalen. 

Däremot råder fortsatt olika uppfattningar mellan SvFF och Sef gentemot polisen gällande hur tillämpningen av villkorstrappan ska se ut framöver. SvFF och Sef skrev i pressmeddelandet, som nyligen släpptes, att polisens nya strategi innebär en "orimlig och oproportionell tillämpning av villkorstrappan", något som polisen inte håller med om. Parterna är överens om att det ska finnas en villkorstrappa, men kommer därför framöver att diskutera hur tillämpningen ska se ut. 

Annons

- Vi har lite olika uppfattningar om det (tillämpningen av villkorstrappan). Vi har varit med på att bygga upp den här strategin, men vi tycker att det har varit en annorlunda tillämpning av strategin, medan polisen inte riktigt tycker det. Vi ska prata om hur vi ska jämka samman vår syn eftersom att vi redan är överens om slutprodukten, säger Olsson och fortsätter:

- Vi har tyckt att de (polisen) varit för offensiva, men vi har resonerat om vad vi kan göra bättre, vad klubbarna kan göra bättre och vad polisen kan göra annorlunda för att vi ska kunna nå säkra och trygga fotbollsläktare. Det är det den kommande diskussionen ska ge. 

Olsson tror samtidigt att polisen kan vara beredd att förändra sin inställning kring att inte tillämpa villkorstrappan lika offensivt framöver. Däremot är inget beslut taget om att polisen ska tillämpa villkorstrappan lite defensivare i framtiden, åtminstone inte vad Sef känner till i dag.  

Annons

- Ja, jag upplever i varje fall det (att polisen kan tänka sig en lite mer defensiv tillämpning av villkorstrappan). Sedan får vi se hur det går i praktiken, men det finns i varje fall en vilja att vi ska kunna komma överens. Det kräver ju åtgärder från båda sidor om staketet, så att säga.

Vad fick polisen att känna att de skulle kunna tänka sig att ha en lite defensivare tillämpning av villkorstrappan i framtiden?
- Polisen är, precis som vi, angelägna om att hitta ett fungerande arbetssätt och det är väl det som låg till grund för det. Jag upplevde att vi fick en positiv respons från bägge parter att vi ska jämka ihop oss och komma fram till hur det ska fungera. 

Allsvenskan fortsätter parallellt med er dialog med polisen. Hur kommer polisens arbete att se ut framöver kring den här frågan?

Annons
- Nu sker jobbet lokalt och förhoppningen är att dialogen förbättras, så att man kommer fram till gemensamma lösningar och att det inte blir så upphetsat. Där har vi samma ambition. 

Tror du redan vid kommande matcher att man kommer att märka av att det möjligen inte är lika offensivt från polisen i tillämpningen?
-
Jag tycker väl att det redan, under de sista matcherna under våren, var frågor uppe till diskussion och när man sedan ändrade taktiken. Jag hoppas att det ska bli på det sättet. Jag hoppas också att responsen från klubbarna och från våra supportrar också följer ett sådant mönster.

Tror du att den här frågan kommer att lugna ner sig lite framöver?
- Ja, det tror jag. Vi har också kommit överens om att vi ska ses oftare. Vi kommer att ses i andra halvan av augusti, men har ännu inte kommit fram till ett datum. Det här kommer också att förbättra dialogen på strategisk nivå och jag är säker på att det kommer ha en lugnande effekt, men även en positiv effekt för utveckligen av frågan. 

Annons

Vad är huvudmålet för var er och polisens dialog ska leda till i framtiden?
- Det ska vara en enhetlig tillämpning och att vi når resultat av tillämpningen. Vi ska inte ha aktiviteter på våra arrangemang som är olagliga, men vi ska ha arrangemang som upplevs som stämningsfulla och säkra. 

Publicerad 2019-06-27 kl 16:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto