Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Sef:s besked efter kritiken - återgår till de gamla visitationsreglerna

De nya visitationsdirektiven har kritiserats.
Nu meddelar Sef:s generalsekreterare Mats Enquist att de gamla visitationsreglerna ska börja användas igen.

Inför årets säsong införde Riksidrottsförbundet nya direktiv för visitering vid fotbollsevenemang. De nya riktlinjerna innebar bland annat en mer intimare visitering för att undvika att åskådare tar in förbjuda föremål som pyroteknik på arenorna. Men de nya direktiven mötte skarp kritik, både från supporter- och klubbhåll.

- Det här är inte en rimlig väg att gå. Vad ska man säga till sina barn att det här är till för? Jag tror, och har sett det, att folk inte kommer att vilja ta med sina barn till ståplats längre. De är rädda för att det finns en risk att de kan bli tagna på brösten eller i skrevet. Det känns inte helt hundra, sa MFF Supports ordförande Thelma Ernst till Fotbollskanalen i början av april.

ANNONS

Från klubbhåll meddelade i dag AIK att man inte tänker implementera de nya direktiven.

- AIK Fotboll tycker att de metoder som RF, och även Polisen i sina tillståndsskrivningar, nu förespråkar är helt verkningslösa, integritetskränkande och troligen även kontraproduktiva då de med största sannolikhet inte kommer att ge den effekt som man önskar, sa AIK Fotbolls vd och klubbdirektör Jens T Andersson i en kommentar på klubbens hemsida.

Även Djurgården och Hammarby har kommunicerat att man inte tänker använda sig av de nya visitationsriktlinjerna.

- Från vår sida har det aldrig någonsin varit aktuellt att visitera på det sättet, sa Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer till FotbollDirekt tidigare under torsdagen.

Riksidrottsförbundet har tidigare svarat på kritiken om varför man valt att ta fram nya direktiv.

- Syftet är att vi ska få en likriktad tillämpning och ett övergripande regelverk som ska gälla över hela landet. Om man sedan villkorar på olika sätt inom landet från polismyndighetens sida är det olyckligt. Här försöker vi inom idrotten att jobba så mycket som möjligt tillsammans i dessa frågor för att få en röd tråd i det systematiska säkerhetsarbetet. Man ska känna igen sig som publik och veta vad som gäller oavsett om man besöker Boltic bandy eller MFF.

ANNONS

De nya direktiven har även kommit till Svensk Elitfotbolls, Sef, händer som en rekommendation från RF och Sef:s generalsekreterare Mats Enquist har uttryckt kritik mot att informationen som RF gått ut med inte varit tillräcklig.

- Jag tycker inte det. Inte till oss heller, ärligt talat. Det är principiellt oförankrat även om en del personer sett vissa delar av detta. Det har drivits av RF och nu av polisen i vissa tillståndsskrivningar, och så har det halkat in i fotbollen. Jag har begärt att vi tar upp det här på nästa säkerhetsgruppsmöte. Det har blivit en "issue" och införts på ett sätt som jag inte gillar. Jag tycker vi måste prata ihop oss om vi ska införa en sådan här stor förändring. Jag vill prata med säkerhetsansvariga på klubbnivå och våra SLO:er och supporterrepresentanter, sa han till Expressen i går.

Nu meddelar Sef att man i ett ett enat beslut med SvFF och RF inte ska implementera de nya, hårdare, riktlinjerna. Sef:s generalsekreterare Mats Enquist meddelar via sitt Twitter-konto att man ska gå tillbaka till de ”gamla beprövade visitationsreglerna”. Han skriver också att RF:s instruktionsvideo ska ändras och anpassas så att alla berörda parter är tillfreds. Vidare skriver Enquist att Svenska Fotbollssupporterunionen, som har uttryckt skarp kritik mot de nya riktlinjerna, är inbjudet till att delta i processen.

ANNONS
Publicerad 2019-04-11 kl 13:53

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto