Seger sköt Sverige mot VM - bara playoffen kvar

Sverige

Segern var varken imponerande eller vacker, men väldigt viktig. 1—0 borta mot Tjeckien innebär att damlandslaget är klart för play off till VM.

- Vi åkte hit och tog tre poäng. Det var det viktigaste, säger matchvinnaren Caroline Seger.

Medan oavgjort räckte för Sverige var Tjeckien tvunget att vinna för att hålla liv i den minimala VM-chans som trots allt fanns. Så det var ett offensivt hemmalag som ställde upp på Bohemians 1905-stadion?

Inte alls.

I stället var tjeckiskorna lika förutsägbart och tråkigt försvarsinriktade som i 0—0-matchen i juni.

- Det var väldigt likt hur det såg ut i Göteborg. De ställde upp hela laget på egen planhalva med en ensam forward i mittcirkeln. Uppenbarligen tyckte de att det var deras chans mot oss, säger förbundskapten Thomas Dennerby.

Det var inte så himla långt bort att taktiken lyckades. En vass frilägesparad av målvakten Hedvig Lindahl i första halvlek räddade Sverige från vad som hade kunnat bli en jobbig eftermiddag.

Svenskorna hade mycket boll, rullade runt och letade lägen. Det gav en handfull farliga chanser, men bara ett mål. I den 26:e minuten gjorde lagkaptenen Caroline Seger 1—0 efter förarbete av Josefine Öqvist.

- Träffen var väl sådär, men det räckte, konstaterar Seger.

- Även om vi inte gjorde vår bästa match, så vann vi. Det var det viktigaste.

Vinsten betyder att obesegrade Sverige är klara gruppsegrare, trots att det återstår en match, och får kvala vidare om en VM-plats under hösten. Vilket motstånd det blir i den första play off-omgången i mitten av september lottas den 30 augusti.

Dennerby vet vad som behöver förbättras om det ska bli VM-spel i Tyskland nästa sommar.

- När vi möter lag som är lite sämre har vi svårt att hitta den sista kreativa lösningen. Vi borde våga slå fler avgörande passningar även om det ibland kanske leder till att vi tappar bollen, säger han.

På onsdag avslutar Sverige VM-kvalets gruppspel med en betydelselös match mot Wales i Växjö.