TV: Segers revansch - satte straff i Sveriges storseger

Sverige (dam)

Caroline Seger missade en straff i sommarens OS-final mot Kanada.
I tisdagens VM-kvalseger hemma mot Georgien (4-0) tog Sveriges lagkapten revansch på sig själv med ett straffmål - och ett spelmål på tilläggstid.
- Det känns egentligen som att vi skulle vunnit med 10-0 i dag, säger Seger till TV4.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan. Bilder från SVT.

Sverige inledde VM-kvaläventyret med en 1-0-seger borta mot Slovakien i fredags i en match där det svenska spelet lämnade en del att önska. Under tisdagen fortsatte kvalet med en hemmamatch mot Georgien på Gamla Ullevi i Göteborg. Det var den allra första landskampen mellan Sverige och Georgien på damsidan - och en match som svenskorna skulle komma att dominera.

När startelvorna kom stod det klart att Hedvig Lindahl och Kosovare Asllani, som började på bänken mot Slovakien, fanns med från start. Det gjorde även Nilla Fischer, som tackade nej till sommarens OS av familjeskäl och sedan inte spelade mot Slovakien. Dessutom var Nathalie Björn, Olivia Schough och Anna Anvegård nya i startelvan när förbundskapten Peter Gerhardsson gjorde sammanlagt sex förändringar.

Lina Hurtig var nära att ge Sverige en drömstart på matchen när hon prickade stolpen från nära håll redan efter fem minuter. Blågult tog i stället ledningen när Filippa Angeldahl plockade ner bollen i offensivt straffområde och vackert skickade in 1-0 på en volley i den 40:e minuten.

I slutsekunderna av första halvlek, på tilläggstid, utökade Sverige till 2-0 när Magdalena Eriksson klackade bollen i nät från nära håll efter en frispark. Det var ett dominant Sverige som gick till pausvila med hela 18-0 i avslut.

Det stora svenska spelövertaget höll i sig under den andra halvleken och det var betydligt närmare fler svenska mål än en georgisk reducering.

I den 84:e minuten kunde också Caroline Seger öka på till 3-0 från straffpunkten efter att Eriksson blivit fälld i straffområdet. Seger tog därmed en liten revansch på sig själv efter straffmissen i sommarens OS-final mot Kanada, där hon hade chansen att avgöra i straffläggningen men skickade bollen över ribban.

Seger blev också tvåmålsskytt på tilläggstid när hon stötte in 4-0 på nära håll efter frispark. Sverige vann till slut med klara 4-0 och står därmed på sex poäng efter de två inledande VM-kvalmatcherna. Härnäst väntar en bortamatch mot Irland den 21 oktober.

- Det känns egentligen som att vi skulle vunnit med 10-0 i dag med tanke på alla chanser vi skapade, men det är ett kliv framåt jämfört med Slovakien-matchen. Vårt mål är att vinna matcher och det gör vi i dag, så det är bra. 10-0 hade varit ett mer normalt resultat sett till chanserna vi skapade. Vi trycker på hela matchen och försöker hela tiden skapa lägen. Ibland är det bara så här. Vi ska vara glada också att vi får in fyra mål till slut, säger Seger till TV4.

Hon fortsätter:

- Klart det var otroligt skönt att få göra det (straffmålet) så tätt inpå (OS-finalen), att få lov att uppleva den magiska stämningen med alla svenska supportrar och ha dem bakom sig.

Vad gick genom huvudet när du gick fram till straffpunkten?
- Mycket tankar såklart, men jag har lovat mig själv att jag är en idrottsmänniska och måste upp på hästen igen. Skulle jag få chansen igen skulle jag ta den och i dag tog jag den. Så är det i fotboll. Ibland sätter man den och ibland missar man. Ju snabbare man kan ta det tillfället att ta den straffen, desto snabbare kan man gå framåt i stället för att vara kvar i det som varit. Det är ett helt annat läge i dag naturligtvis, men det var ändå skönt.

Sverige: Hedvig Lindahl – Nilla Fischer, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson – Olivia Schough, Filippa Angeldahl, Caroline Seger, Fridolina Rolfö – Anna Anvegård, Kosovare Asllani, Lina Hurtig.

Georgien: Gabunia – Chichinadze, Matveeva, Chkartishvili, Pasikashvili – Sutidze, Tatuashvili, Bakradze, Khaburdzania – Kalanadze, Tchkonia.