Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sex aktörer som gör upp matcher i förväg – så ser matchfixarna ut

Superettan

Matchfixning är ett problem i svensk fotboll.
Efter Brottsförebyggande rådets rapport har Fotbollskanalen tittat närmare på de olika aktörer som ser till att "fixa" fotbollsmatcher.

Foto: Scanpix

Fenomenet "matchfixning" är ett växande problem inom svensk fotboll, där matchresultat och händelser görs upp på förhand för att möjliggöra en ekonomisk vinning på spelmarknaden. Genom utländska bolag finns numera möjligheter till att exempelvis spela på vem som drar på sig ett gult kort, eller vilket lag som får första hörnan i matchen - hela vägen ner till division fyra.

Det här är något som har öppnat upp den svenska spelmarknaden och enligt utredarna gjort den mer tillgänglig för manipulation. Bara under de senaste två åren har hela tjugo polisanmälningar gjorts mot matcher som misstänks vara riggade, men där enbart två har väckt åtal. Men vilka är det som egentligen ligger bakom matchfixning inom svenk fotboll?

Annons

"Inga är dömda i Sverige, så bara misstankar"

Idag släppte Brottsförebyggande rådet (Brå) en rapport där utredarna Erik Nilsson och Melai Lahkamo undersökt hur matchfixning går till i Sverige. Där slår man fast att det finns sex olika typer av initiativtagare till att göra upp matcher, men där en stor del av matchfixandet görs av kriminella nätverk.

- Det finns inga domar emot personer i Sverige, så det handlar än så länge bara om misstankar. Samtidigt är det fullt förståeligt att både spelbolag och fotbollförbund vill förebygga matchfixning, därför finns det ett värde i att systematisera de indikationer som finns för att ta fram en så bra bild som möjligt, säger utredaren Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

I rapporten kategoriserar utredarna sex olika aktörer som håller på med matchfixning, tre inom idrotten och även tre utanför idrottsarenan. De tre aktörer som rapportern beskriver ska finnas utanför idrotten är:

Annons

Tillfällighetsfixaren
Är den vanligaste typen inom matchfixning. Det kan vara en eller flera personer som vid känner en spelare eller domare och ber honom att förändra matchförloppet i deras favör. Det här är en initiativtagare som inte jobbar systematiskt utan detta sker bara någon gång ibland. Av utredningen ska dessa personer inte vara ekonomiskt beroende av att fixa matcher, utan gör det som ett sätt att tjäna lite extra pengar.

Nationella matchfixarnätverk
En grupp vars verksamhet sträcker sig utanför idrotten. Utredarna menar att detta är kriminella personer som även bedriver annan kriminell verksamhet som vapen- och narkotikabrott. Gruppen ser fotbollen som en möjlighet att tjäna pengar och har därför gett sig in i att göra upp matcher.

Ekobrottsnätverk
I utredningen förekommer även misstankar om att mer organiserade grupperingar är med och manipulerar matcher genom lag vars organisation de själva styr över. Strukturen ska vara företagsliknande med tydliga hierkier och rollfördelningar. Polisen misstänker att matchfixning är en del i att tvätta pengar. Spelare kan påverkas och användas för att generera intäkter som sedan finansierar annan brottslig verksamhet.

Annons

De tre aktörer som finns inom idrotten enligt rapporten är:

Solofixaren
En enskild individ som både anordnar och genomför manipulationen. Den enda förutsättningen som krävs är att spelobjektet finns tillgängligt hos spelbolagen. Går det till exempel att spela på att hans egna lag får första hörnan emot sig, så är det möjligt för individen att påverka matchförloppet till sin egen fördel. Detta är det enklaste sättet att manipulera en match och är även väldigt svårt att upptäcka.

Lagkamraterna
I några fall som utredarna uppmärksammat så har flera personer inom ett lag gått ihop och manipulerat en match. Då man är flera stycken som är med på det så är det lättare att kontrollera att händelseförloppet sker efter den önskade viljan. Utredarna skriver i sin rapport att detta är troligt då det finns en tätt gemenskap inom laget, men det finns även en möjlighet att överenskommelser görs mellan individer av olika lagsamhörigheter.

Annons

Den korrupta ledningen
Exempel finns även att tränare och sportchefer varit inblandade i manipulativa matcher. Dessa personer har hög maktposition inom sin klubb och kan påverka matcher genom laguttagningar och rekrytering av spelare. Dessa personer kan även använda sin makt över exempelvis löner, kontrakt och uttagningar för att övertyga idrottsutövare om att underprestera.

"Det går inte att stoppa matchfixning"

I och med att matchfixningen blivit så pass stor inom den svenska fotbollen så tror utredaren Erik Nilsson att den är här för att stanna.

- Jag har svårt att se i nuläget att det faktiskt ska gå att sätta stopp för det helt och hållet. Så fort det finns pengar att tjäna så är det alltid någon som är sugen på att dra nytta av det, säger han till Fotbollskanalen.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson ser dock mer optimistiskt på läget.

Annons
- Jag tror däremot att det går att försvåra det väldigt mycket. Dels genom hårdare straff och en skarpare lagstiftning, men även genom bättre information och utbildning. Men det är kanske naivt att tro att man ska kunna stoppa det helt, säger han.
Publicerad 2015-10-01 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto