Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sjöstrand slår tillbaka mot SvFF-kritiken: ”Felaktiga påståenden”

Sverige

BÅSTAD. SvFF fick kritik av jämställdhetsstrategen Charlotte Ovefelt gällande arbetet med mångfald och jämställdhet.
Även om Håkan Sjöstrand fick bemöta kritiken - är han nu arg över uppmärksamheten:
- Hon saknar insikt, säger generalsekreteraren till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Redan under gården fick Håkan Sjöstrand möjlighet att bemöta kritiken gällande Svenska fotbollförbundets arbete. Efter kritiken som har gett eko i andra medier har Sjöstrand hört av sig för att återigen bemöta kritiken och även berätta att Charlotte Ovefelt, jämställdhetsstrateg på Stockholm läns landsting, sökt jobb på förbundet.

- Av artikeln som publicerats kan jag tycka att man kan uppfatta att den här personen haft ett slags uppdrag och konsulterat på SvFF men jag vet uppriktigt inte vem personen är. Men efter att ha pratat med mina medarbetare får jag info att hon varit en av över hundra personer som sökt jobb hos SvFF som projektledare för att jobba med demokrati, mångfald och jämställdhet, säger Sjöstrand.

Annons

- På anställningsintervjun träffade hon csr-ansvarige Sevana Bergström och Astrid Schlytter som är docent i rättssociologi och som forskat om kvinnors rättigheter och integration. Och jag tycker att det känns märkligt att man kan komma fram till alla de här slutsatserna hon gör på en timmes intervju som till största delen faktiskt handlar om henne. 

- Hon påstår att Svenska fotbollförbundet skulle ha tagit tag i detta mycket tidigare. Det finns såklart mycket som borde ha gjorts tidigare men för oss är det inget argument för att inte göra något nu. I samband med intervjun fick hon och alla andra info om att den här satsningen handlar om att långsiktigt omfamna hela svenska fotbollsrörelsen. Att man ingår i ett team på sju personer som ska jobba med de här frågorna. Sedan framför hon kritik mot att vi satsar på alla gräsrotsföreningar. SvFFs roll är ju att supporta föreningarna och det är ju de här föreningarna som verkligen behöver stöttning, det är dessa som saknar resurser, där finns alla de ideella eldsjälar som viker sina liv åt fotbollen och det är ju där i verkligheten vi kan göra skillnad, det är där mötet sker. 

Annons

Charlotte Ovefelt fick 100 000 kronor av Svenska fotbollförbundets projekt Alla är olika - olika är bra och som rör mångfaldsarbete kring exempelvis jämställdhetsarbete, hbtq-frågor, funktionsnedsättning, utanförskap.

Med sitt eget projekt Normmedveten fotboll och Normbollen har Charlotte Ovefelt utbildat hela Älvsjö AIK kring normer inom fotbollen, och till Fotbollskanalen berättade hon att hon hade besökt SvFF och riktade skarp kritik och menade att förbundet är pinsamt dåliga med den här typen av saker.

- Jag tycker att Alla är olika - olika är bra är en jättebra satsning men jag skulle önska att SvFF tagit tag i detta mycket tidigare. Nu lägger man bara ut sådana här saker på föreningar, men vem ska utbilda personerna på förbundet? Varför gör man inte det? Man är så rädd och bara lägger ut på gräsrotsnivå. De har inte kompetensen i SvFF och det är pinsamt. Jag tycket att förbundet är katastrofalt dåliga på detta, sa hon bland annat.

Annons

- Jag blev nyligen inbjuden till SvFF och det var pinsamt när jag var där. Man städar bara runt sin egen dörr. Jag känner några som jobbar där som säger det är en pina att jobba där. SvFF måste ta ett större grepp kring detta. När jag var där handlade 99 procent om bara integration, men det handlar ju inte bara om det. Jag sa då att det handlar ju om makt. ”Vad då makt”, sa förbundsfolket då.

Håkan Sjöstrand:

- Vi måste självklart höja kunskapen hos våra anställda också men det finns ingen motsättning till att hjälpa alla föreningar och det har vi också påbörjat. Vi har bland annat haft ett flertal seminarier runt om i landet och andra kunskapstillfällen där vi jobbar med detta. Och detta kommer vi att fortsätta med, säger han

- Vissa saker som hon säger saknar ju helt insikter. Däremot har vi själva numera insikten i att vi kan, behöver och ska göra mer, det är ju därför gör vi denna satsningen med bland annat Alla är olika - olika är bra. Om vi vill ha en bättre fotboll är damfotbollen jätteviktigt och då bland annat för att få med fler tjejer med utländsk bakgrund som tyvärr är en utsatt grupp i vårt samhälle. Vi vill självklart ha fler kvinnor med, det är ju en del av lösningen och det gäller både på planen och i andra positioner inom fotbollsrörelsen. Men jag tror inte att det är en quick fix och en slags kampanj utan det handlar om både mod och tålamod.

Annons

Håkan Sjöstrand säger att merparten av fotboll och idrott bygger på ideellt ledarskap och att han är glad över alla timmar män och kvinnor lägger ner, men att det för förbundet gäller att hitta en väg att få med fler kvinnor.

- Det jobbar vi med. Hon säger att vi borde ringa runt till klubbar och då kan jag upplysa om att vi ringt och träffats och haft seminarier. Vi har även gjort undersökningar avseende vad föreningarna vill ha hjälp med och över 1500 klubbar svarade och då stack två saker ut. Det första var mer utbildning och kunskap och det andra att det behövs resurser och pengar, säger han.

- Att sedan påstå att det bara är att gå till skolorna och fråga och att vi har fel fokus när vi vill ha mer flickor med utländsk bakgrund inom fotbollen får stå för henne. För vi vet att flickor med utländsk bakgrund inte idrottar i lika hög utsträckning som flickor med så kallad svensk bakgrund.

Annons

Charlotte Ovefelt berättade även för Fotbollskanalen att SvFF hade frågat henne vad hon tycker att de borde göra när det kommer till en domare som inte vill ta kvinnliga spelare i handen:

- Då sa jag: "hur är religionslagen?” Då svarade förbundsfolket att det är ointressant, sa Ovefelt.

- Ointressant? Men vad säger lagen, får man diskriminera kvinnor?

- Nej, kom svaret. Men nu tyckte ju SvFF att man var duktiga att man skulle få alla domare att ta i hand med kvinnliga spelare. Men det är ju inte duktigt. Det är ju inget unikt. Det är ju inget normtänkande utan att gå tillbaka. Nu är vi så bra, tyckte förbundet. Det känns som att man vill skapa sina egna policys, man vill leva sitt eget liv. Fotbollsrörelsen är verkligen way back och det är otroligt.

Håkan Sjöstrand:

Annons

- Gällande handskakningen så är det en betydligt svårare fråga och det handlar inte det om att någon ska vara duktigare än någon annan. Det visar bara att man är oinsatt. Det här är en komplex fråga och handlar om värderingar som ligger bakom. Och för mig är alla människor lika mycket värda, men däremot är inte alla värderingar lika mycket värda. Så sådant här raljerande kan ge mer skada än nytta, säger han.

När herrlandslaget har VM-laddat i Båstad hade man med sig 19 ledare - en var kvinna och två män med utländsk bakgrund (England och USA).

I damlandslaget under Peter Gerhardsson, som i nästa vecka VM-kvalar mot Kroatien är det tretton män och sex kvinnor i den ledarstab som är listad på SvFF:s hemsida, och två med utländsk bakgrund:

- SvFF säger säkert att det är en slump att det ser ut så och att man har de bästa ledarna, men det kan man ju inte veta, sa Charlotte Ovefelt.

Annons

Sjöstrand:

- Hon påstår att det är en slump att det ser ut som det gör bland ledarna för våra landslag, men hon saknar insikt där också. Det finns aldrig något som är en slump när vi tar ut ledare eller spelare till våra landslag. Det är ett väldigt noggrant jobb som ligger bakom och strävar efter att få ihop den grupp vi tror ska prestera bäst resultat. Alla värderas lika oavsett bakgrund eller etnicitet.

- Sedan att hon säger att hon känner några som jobbar på SvFF och att de personerna tycker att det är en pina att jobba här. Vi har en snittanställningstid på 10 år samt följer kontinuerligt upp hur våra medarbetare mår och hur alla trivs. Senaste resultatet fick jag förra veckan och vi har ett väldigt stort engagemang och trivsel som jag vågar påstå är mycket bättre än många branscher. Vår utmaning är snarare att medarbetarna ska ta sig tid för återhämtning och ha en balans i sin tillvaro.

Annons

- Jag välkomnar alla initiativ som gör att vi tar fotbollen och därmed samhället i rätt riktning. Jag tar gärna kritik, för kritik är ett tecken på engagemang men låt oss då i stället ha en saklig debatt i stället för att komma med raljanta påståenden som det här.

Publicerad 2018-06-01 kl 22:56

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto