Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Skulle hjälpa Sef och SvFF i arbetet mot sexism och machokultur - samarbetet avbröts

Peter Svensson fick vittnesmål om en machokultur inom svensk fotboll – och Jesper Fundberg utbildade förbundet kring jämställdhet.
Men båda samarbetena avbröts.
- Stefan Lundin (sportdirektör på Sef) återkom och sa att allt var överdrifter, säger Svensson till Aftonbladet.

Kampanjen Metoo, där kvinnor världen över vittnat om sexuella trakasserier och sexuellt våld har dominerat nyhetsrapporteringen under den senaste veckan, så även på sportsidorna.

Gunilla Axén, tidigare utvecklingschef på Svenska Fotbollförbundet, gick ut i en intervju med Aftonbladet och berättade bland annat att förre detta landslagsspelare skickat bilder på sitt kön till henne. Tongångarna mot Svenska Fotbollförbundets hantering i frågan har varit hårda – och bland annat har den tidigare ordföranden Lars-Åke Lagrell fått utstå mycket kritik efter att han ifrågasatt Axéns historiebeskrivning.

ANNONS

- Det är precis just det här som gör att de flesta kvinnor håller tyst, som gör att olika former av övergrepp tar tid för kvinnor att berätta, just för att konsekvensen ofta blir så otroligt stora för kvinnor. De blir utsatta för smutskastning eller, som hon (Gunilla Axén) nu blir – extremt ifrågasatt, sa genusvetaren och kriminologen Nina Rung till Fotbollskanalen.

Under onsdagen rapporterar Aftonbladet att två arbeten för att motverka sexism och machokultur inom svensk fotboll avbröts. Det ena av Svensk Elitfotboll, det andra av förbundet. Peter Svensson, som arbetar med att förebygga våld och psykisk ohälsa fick in mängder av svar från de svenska elitklubbarna, i samband med att han skulle utbilda desamma, som vittnade om stora problem med bland annat machokultur. Men enligt honom viftades det bort av Sef. Detta trots att han, enligt honom själv, kunde presentera ett omfattande material från spelare och ledare.

- Stefan Lundin (sportdirektör på Sef) återkom och sa att allt var överdrifter. Jag frågade vad han menade. ”Jag har ju skickat vidare vartenda mejl till dig, du har väl läst vad spelarna själva sagt”. Planen var att vi efter några månader skulle sätta ihop en rapport med de åtgärder vi trodde skulle fungera men det var aldrig intressant för dem. Jag avpolletterades ganska raskt efter att jag hade kommit tillbaka med den kritik jag hade med mig från klubbarna, säger Svensson till tidningen.

ANNONS

Mats Enquist på Sef svarar:

- Vi hade Friends som partner för detta och Friends hyrde in Peter. Efter första året skiftade vi till Fryshuset eftersom vi tyckte att de hade ett mer lämpligt sätt att närma sig det vi ville. Det blev lite mycket skola och mobbningssnack istället för värdegrundsarbete när Friends och Peter skötte det och betydligt mer av våra kärnfrågor när Fryshuset arbetar med det. Det var bara ett byte av leverantörer.

Jesper Fundberg å sin sida, arbetade med att utbilda Svenska Fotbollförbundet kring jämställdhet 2014-2015. Men även det samarbetet avbröts.

- Det jag presenterade var en slags trestegsraket. Först handlade det om att höja kunskapen, hur görs kön och makt inom fotbollen. Nästa steg var att jobba med att formulera problem kopplade till olika aspekter inom svensk fotboll. Det tredje var att göra förändringar genom aktiva handlingar. Vi hann bara börja med det andra. Sedan vet inte jag hur SvFF jobbat med det här själva, jag träffade en representant för förbundsstyrelsen nyligen som sa att de jobbar jättemycket med de här frågorna, men jag tycker att det händer lite saker då och då som inte direkt är till fotbollsförbundets fördel i de här frågorna, säger Fundberg.

ANNONS

Karl-Erik Nilsson menar att man valde att avbryta samarbetet med Fundberg för att man vill se en annan form av arbete med frågorna.

- Vi ville bli med handlingsorienterade och gå till action efter de första utbildningar han genomförde med styrelse, kommittéer, valberedningar på nationell nivå och i samtliga 24 distrikt. Sedan hade vi olika uppfattningar om hur vi skulle gå vidare och vi fick dessutom en hel del kritiska synpunkter i våra utvärderingar som gjorde att vi valde ett annat sätt att arbeta istället för med Jesper.

Enligt Nilsson jobbar SvFF på flera andra sätt kring arbetet med jämställdhet, bland annat via en arbetsgrupp som "sätter upp strategier och mål för en mängd aktiviteter".

Publicerad 2017-10-25 kl 15:47

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto