POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
5v

Spelade träningsmatch trots förbudet – nu riktar flera klubbar tung kritik: "Fusk – poängavdrag är rimligt"

Foto: Bildbyrån.

EFD:s sportchef Stefan Alvén.

Det är inte tillåtet med träningsmatcher - men på lördagen spelade Lidköping, i Elitettan, match mot klubbens P15-lag.
Nu riktar flera klubbar tung kritik mot att matchen fick spelas.
- Parodi, det kan inte vara tjuv- och rackarspel, säger Brommapojkarnas sportchef Staffan Jacobsson till Fotbollskanalen.

I förra veckan gav Folkhälsomyndigheten och regeringen grönt ljus till fotbollen, och från den 14 juni är det åter tillåtet med tävlingsidrott i Sverige efter uppehåll från det till följd av coronavirusets utbrott. 

Innan dess får inte klubbarna lov att förbereda sig inför säsongen med träningsmatcher. På Folkhälsomyndighetens hemsida går det att läsa att "från och med den 14 juni har Folkhälsomyndigheten beslutat att ändra i sina föreskrifter och allmänna råd. Det innebär bland annat att matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper tillåts".

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har också sagt att det inte är tillåtet med träningsmatcher före 14 juni.

- Det får vi naturligtvis förhålla oss till, har han sagt till Fotbollskanalen.

På lördagen spelade dock Lidköping, som håller till i Elitettan, en träningsmatch mot klubbens P15-lag. På pojklagets hemsida skriver man: "Dagens match var en fröjd: premiär på Framnäsarenan och A-lag som motståndare".

Även på damlagets Instagram-konto skriver man om lördagens match och att man kan läsa mer om matchen i lokaltidningen.

OBS, artikeln fortsätter under bilden.


Det är något som inte är helt populärt bland andra klubbar i serien.

- Det är tydligt vad som står i det som har kommunicerats från EFD (Elitfotboll Dam) och Folkhälsomyndigheten, det ska inte vara träningsmatcher. Vi hade kunnat få jättebra matcher mot pojklag i vår klubb, vi har ju Sveriges bästa akademi här. Det hade gett oss jättemycket och hade varit enkelt att lösa. Det här är orättvist mot övriga lag som förhåller sig till reglerna, säger Brommapojkarnas sportchef Staffan Jacobsson till Fotbollskanalen, och fortsätter:

- Nu är vi tillbaka till att försöka hitta gråzoner. Man gör det till en parodi i Sveriges näst högsta serie. Det är för många som håller på. Det måste bli bättre och seriösare. Det kan inte vara tjuv- och rackarspel. Förra året var det allt med turistvisum, och när regler kring det till slut sattes så fick ju klubbar lägga ner. Man rundar ju Folkhälsomyndigheten som är rätt stort här i landet i den här pandemin.

- Vi har ju alla tjatat och tjatat om att få spela matcher, och dokument och grejer har tagits fram för att det ska kunna gå att genomföra, spelare ska ta tempen och lämna in det i ett dokument innan varje match, och till slut säger FHM att vi får spela från detta datumet, men då går en klubb och gör så här. Nu är det Kalmar som ska möta Lidköping i nästa vecka. Hoppas att Kalmar inte har spelat en match innan, men nu hade det ju varit rättvist om man hade gjort det.

Tycker du att Lidköping struntar i reglerna trots att det var en match mot ett annat lag i samma klubb?
- Det är en fråga som vi har haft uppe och då har EFD tydligt sagt att det inte får vara några matcher och att det ska vara samma förutsättningar för alla. Jag tror att alla andra klubbar gärna hade spelat en match mot ett pojklag.

Hammarbys sportchef Johan Lager håller med Brommapojkarna:

- Om det är så att Lidköping har spelat så bryter man ju mot reglerna och det är katastrof. Det är fusk. I så fall tycker jag att poängavdrag är rimligt. Man kan ju inte tumma på hälsorisken. Vi får ju olika förutsättningar när vi ska tävla nu. Det är trist. Jag känner att vi storklubbar har det tuffare, tänk om vi skulle ha spelat en match och brutit mot reglerna. Vi kommer inte undan med det. Men nu är det ingen som bryr sig, säger Lager.

EFD tycker att det är lugnt på grund av att det var en match mot ett annat lag inom samma förening - hur ser du på det?
- Men det är ju människor som inte träffas i vardagen. Man kunde ju lika gärna ha spelat mot ett Division 2-lag i samma ort. Samma sak, det är ju människor som inte umgås i vardagen.

- Alltså, vi har ju inte gjort så här för vi får inte. Jag fattar inte hur Lidköping har tolkat det här. Det är obegripligt.

Om ni hade fått möjlighet att spela mot ett pojklag i Hammarby, hade ni gjort det då?
- Definitivt hade vi gjort så. Men det är ologiskt. Då hade jag ifrågasatt det. Det finns ingen logik i att det skulle vara mindre risk.

AIK:s sportchef Anne Mäkinen:

- Vår uppfattning är att inga matcher ska spelas, så vi har medvetet tänkt så. Men vi har kanske tänkt annorlunda? Fast reglerna har varit tydliga. Då tycker jag att det ska vara samma för alla, säger Mäkinen och fortsätter:

- Om det hade varit okej att spela mot ett pojklag i samma klubb så hade vi gärna gjort det. Men vi har medvetet valt att göra så här. Vi har uppfattat reglerna så. Då har det varit enkelt.

När EFD:s sportchef Stefan Alvén får höra att Lidköping har spelat en träningsmatch och att andra lag i Elitettan inte uppskattar det så tonar han ned:

- Jag kan väl känna om det är inom ramen för den vanliga träningen att man spelar en internmatch med den spelartrupp man har, det må väl vara hänt. Risken för smittspridning tror jag är på lika nivå om man tränar eller spelar en match på träningen. Jag tror att det Folkhälsomyndigheten har sagt och som har gjort att man inte kan spela träningsmatcher är när man möter lag från andra delar av Sverige. Det är ju så att man får spela matcher, till och med när man är 19 år, säger Alvén.

- Ur ett rent smittspridningsperspektiv så är det nog inte någon större fara. Men ur aspekten sportslig rättvisa vill man att alla lag ska få samma förutsättningar. Det bygger liksom tanken om fair play på. Och så som jag känner Lidköping är det en klubb som anammar det. Jag har inte sett några tendenser på att de skulle tänja på regelverket och så där.

Alvén fortsätter:

- Vår hållning från EFD:s sida är att alla ska ha samma förutsättningar, det är väl grundförutsättningen inför ligastarten kommande helg. Tanken är inte att man ska möta andra föreningar i träningsmatcher.

Alvén ber därefter om att få undersöka saken med Lidköpings sportchef och ringer kort därefter upp.

- Jag fick tag i Lidköpings sportchef och enligt honom var det under en träning som de spelade, det var även någon från F19-laget som dömde och det var alltså inte riktiga domare. Så som han beskrev det lät det som match på träning och det tror jag alla lag i elitettan håller på med i någon omfattning, det är väl inom gränsen för vad som kan anses vara tillåtet.

Du anser att det är okej då?
- Att spela match på träning är okej.

Även om man möter ett annat lag inom föreningen och att det står på hemsidan att det var mellan damlaget och P15?
- Han beskrev det som att de delade upp det. Jag får nog tycka det är okej att spela så inom föreningen skulle jag säga. I mina öron låter det odramatiskt.

Fotbollskanalen har sökt Lidköpings ordförande för en kommentar.

Publicerad 2020-06-07 kl 19:50
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto