POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
43v

Spelarnas reaktioner på Durmaz: ”Skäms att detta är Sverige 2018”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Durmaz och landslagets uttalande i spelaren ovan.

GELENDZJIK. Spelarna backar Jimmy Durmaz och reagerar starkt på det som skett.
- Jag skäms för Sverige. Det är för jävligt rent ut sagt, säger Sebastian Larsson till Fotbollskanalen.

Under söndagen så inledde landslaget träningspasset med en manifestation för Jimmy Durmaz som utsattes för hot och hat och rasism efter förlusten Mot Tyskland. Först var förbundskapten Janne Andersson tydlig med att alla ledare och spelare står bakom Durmaz. Därefter höll Durmaz själv ett tal och sedan backade spelarna honom genom att skrika "Fuck rasism". Därefter var det många som kramade om Durmaz.

- Jag är otroligt berörd. Vi satt och pratade om det ganska långt in på morgonen, jag, han och Martin (Olsson) och Isaac (Kiese Thelin). Jag tycker att han sa det bra och vi står bakom allt och det är tufft. Tyvärr ser det ut så och jag hoppas att vi kan påverka, säger Marcus Berg.

Varför är det viktigt?
- Det är jätteviktigt. Förmodligen och förhoppningsvis är vi förebilder och måste ta ställning i frågor och speciellt i sådana här frågor. Det var jättestarkt av Jimmy att göra det. Det här var ett väldigt bra sätt med tanke på att vi är mitt i ett VM och där vi ändå lägger stor vikt vid sådana saker.

- Om jag är förvånad? Det är som Jimmy sa i sitt tal att vi spelar fotboll och är offentliga personer och kan ta kritik men det till en viss gräns. Folk kan säga att jag är sämst på fotboll men det rör mig inte i ryggen, jag vet vad jag är bra på. Det är tränaren och familjen som jag bryr mig om. När det blir personangrepp är det inte okej.

- Nu har alla Instagram eller Facebook, vi är mer lättillgängliga. Det är hemskt att folk har sådana tankar. Sitt hemma i din grotta och tyck men skriv inte till någon. Det drabbar inte bara en person utan även familjemedlemmar och kompisar

Hur ser du på att det blir rasism mot Durmaz?
- Klart att man är överraskad, men ändå inte om man ser hur samhället ser ut och hur det sker. I Sverige är det ganska extremt om jag jämför med länder som jag bott i tidigare. Det känns som om vi behöver en förändring i familjer, i skolor och det måste tas tag i det nu. Det är brist på respekt och det startar hemifrån. Men vissa har kanske inte ens föräldrar som kan ta tag i det. Locker Room Talk är ett bra initiativ.

Sebastian Larsson var direkt arg över det som skett.

- Det här har inte mot fotboll att göra. Jimmy sammanfattade det bra, kritisera oss absolut, folk får tycka vad de vill om oss som fotbollsspelare och våra prestationer, det tar vi och hanterar. Men när det blir rasism och hot och personliga påhopp. Jag skäms för Sverige. Det är för jävligt rent ut sagt. Det är 2018 och folk, eller inte folk, några idioter beter dig så, säger Larsson.

- Man undrar hur folk fungerar på fullt allvar. Det är svårt att sätta ord på det, det är bara tragiskt. Jag är helt uppriktig när jag säger att jag skäms för att det händer i vårt land 2018.
Även lagkaptenen Andreas Granqvist var tydlig med varför man behövde ta ställning:

- För att det är oacceptabelt. Rasism hör inte hemma någonstans. Vi vinner som ett lag och vi förlorar som ett lag och det som Jimmy fick står ut med är inte okej.

Vem är hjärnan bakom manifestationen?
- Det är hela laget. Ledare, spelare och alla runt omkring. Det som hände i går efter matchen var helt oacceptabelt och vi var tydliga med det i dag att nu har vi sagt hur vi ser på saker och ting och nu är det fullt fokus på Mexiko.

Hur tror du att det påverkar er som grupp?
- Jag tror att det blir ännu mer tajt och en ännu starkare grupp. Vi är ett riktigt starkt kollektiv. Vi gör det här tillsammans och det har vi sagt väldigt många gånger. Så det här kommer att göra oss ännu starkare till matchen mot Mexiko.

Hur tycker du att trycket på sociala medier är?
- Det har blivit ett större tryck och det är enkelt att bara skriva saker och gömma sig utan namn. Så det är klart att det är enkelt att få ut sådana här negativa saker som vi inte vill ha där. Vi kan bara göra det vi gjorde i dag och tydligt visa var vi står.

Publicerad 2018-06-24 kl 19:09
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå