POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
1v

Spelbranschen sågar förslag på förbud för att stoppa matchfixning: "Öppnar dörren för en avkriminalisering"

Foto: TT.

Spelinspektionen har föreslagit nya förbud för de licensierade spelbolagen.
Något som får branschen att reagera.
- Det är naturligtvis olyckligt om man på detta vis öppnar dörren på glänt för en avkriminalisering av manipulation av sporthändelser, säger Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare i branschföreningen för onlinespel, i ett pressmeddelande. 

Fotbollskanalen har tidigare granskat det nya spelfuskbrottet som tillkommit för att få bukt med matchfixningen. Lagen trädde i kraft 1 januari 2019, men ännu har inte ett enda fall ens lett till åtal och rent juridiskt finns en osäkerhet kring hur heltäckande den nya lagen är.

Den potentiella problematiken kan komma att uppstå (inget fall har alltså prövats juridiskt mot lagen om spelfuskbrott) om en match riggas på ett utländskt bolag som inte har licens i Sverige och som inte riktar sig till den svenska marknaden, på ett spelobjekt som de licensierade bolagen inte får erbjuda.

- Jag vill inte kommentera om det är ett hål eller inte men konsekvensen är sannolikt den som du påtalar. Lagen är inte prövad och det har inte väckts något åtal vare sig det är spel som omfattas av licenskrav eller inte. Men så som lydelsen är: Ja, sa Spelinspektionens samordnare mot matchfixning, Katarina Abrahamsson, till Fotbollskanalen i samband med granskningen.

Abrahamsson talade även då om vikten att få ett sådant fall prövat så snart som möjligt, för att utröna hur väl lagen täcker in.

Under tisdagen kom så beskedet från myndigheten att man nu skickat ut ett remissförslag på ett antal föreskrifter, det vill säga förbud för de licensierade bolagen. Förslaget, om det går igenom, innebär att bolagen inte får erbjuda spel på bland annat gula och röda kort och andra delmoment i matcher.

- Med den här åtgärden motverkar vi att idrottsutövare själva manipulerar resultat. Samtidigt minskar motivet för en utomstående att försöka påverka en enskild utövare, säger generaldirektör Camilla Rosenberg i ett pressmeddelande.

SvFF har också uttalat sig positivt till den här typen av förbud. Tobias Tibell, förbundsjurist, sa till Fotbollskanalen i samband med granskningen att han gärna ser förbuden som nu har föreslagits och han menade att Åklagarmyndigheten var på samma sida, då det är ”en exponering för kriminalitet som dessutom är otroligt svårutredd”.

Branschföreningen för onlinespel (BOS) är som väntat dock kritiskt till förslaget, som alltså skulle begränsa vilka typer av spel de får erbjuda. Enligt BOS riskerar föreskrifterna just att avkriminalisera ett visst sätt att rigga matcher/matchhändelser. 

- Det är naturligtvis olyckligt om man på detta vis öppnar dörren på glänt för en avkriminalisering av manipulation av sporthändelser. Spelinspektionen borde tvärtom slå vakt om spelfuskbrottet och dess nya möjligheter att röka ut matchfixning. Retoriken är att de nya föreskrifterna ska förhindra matchfixning, men i realiteten bereder man dess väg. När man berövar svensklicensierade spelbolag att ha kompletta vadslagningsportföljer lämnar man över viktiga delar av marknaden till olicensierade spelbolag. Att därtill medverka till att viss manipulation av idrottsliga händelser avkriminaliseras är att be om intensifierade problem med matchfixning, säger Gustaf Hoffstedt som är generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Det nya remissförslaget innebär också att alla licensierade bolag senast 31 mars varje år måste skicka en rapport med registrerade misstänkt manipulation.

Publicerad 2020-01-15 kl 12:03
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå