Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Spionen: Undvik fasta situationer

Inga onödiga frisparkar — och undvik hörnor.

Två detaljer landslagsspionen Reine Almqvist trycker på.

- Spelarna får den informationen och sedan är det bara att hoppas att de kan omvandla den till något bra på planen, säger Almqvist.

Han och Elfsborgs assisterande tränare Peter Wettergren har suttit i timmar vid sina datorer och studerat klipp från Portugals VM-kvalmatcher. Bilderna berättar om ett lag som i sina bästa stunder kan mäta sig med de allra bästa i världen men som när spelet inte fungerar tappar poäng mot Nordirland och Israel.

- De är individuellt skickliga men de har inte samma noggrannhet i sitt försvarsspel och sitt spel. De går mycket på individuella kunskaper medan vi ofta bygger på en laginsats. Det är det som gör det, att när de har sämre dagar så flyter det inte lika bra, säger Almqvist.

Tittat på Israel

Hur får Sverige Portugal att uppleva en av dessa "sämre dagar" hemma på Estádio da Luz på fredagskvällen? Det är en av nycklarna för att landslaget ska få med sig ett gångbart resultat hem till playoff-returen på Friends på tisdag. Almqvist har tittat noga på hur Israel fick 1—1 och 3—3 på portugiserna i gruppspelet.

- Israel har gjort det riktigt bra defensivt. På sättet de försvarade sig. Och när de väl fått tag i bollen — på vilket sätt de har vågat och var de sätter den första passningen.

Portugal har för vana att möta starkt försvarsinriktat motstånd på hemmaplan.

- De möter ofta en köttmur som stänger till det. Men de vet att de får hörnor och frisparkar och på någon av dem brukar de göra ett mål, säger Almqvist.

Därför är uppmaningen till spelarna att undvika fasta situationer. Portugiserna är vassa på sina hörnor.

- Vi har tittat i detalj och dokumenterat alla hörnor Portugal slagit i VM-kvalet. Det handlar om ett 50-tal hörnor. Det gör att vi vet hur deras spelare springer, hur de slår bollarna och vilka spelare de vill nå.

Söker frisparkar

Portugiserna söker dessutom gärna frisparkar.

- Det är ganska vanligt. Det är en del av deras spel. I stället för att kunna klara att tränga genom försvarsmuren söker man en frispark från 25-30 meter och då vet man att det blir farligt, säger Almqvist.

Cristiano Ronaldos frisparkar tillhör världens främsta. Men även Ronaldo har svagheter.

- Hans brister är att han ibland vilar sig lite för mycket. Men han måste också göra det med all den kraft han lägger framåt. Men det gör att hela deras spelsystem förändras för att han står och vilar i mitten som en anfallare. Det blir ofta då att de går från sitt 4-2-3-1-spel till ett 4-4-2. Då hamnar andra spelare på kanterna som de inte är vana vid och då finns det lägen.

Publicerad 2013-11-14 kl 13:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons