Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sportchefen om hur supervärvningen av Adu blev till: ”Fick kontakt via ett brett nätverk - blir en fantastisk värvning”

Sverige

Under onsdagen bekräftade Division Ett-klubben Österlens FF en superbomb.
Klubben bekräftade att man gjort klart med den förre amerikanske supertalangen Freddy Adu.
- Via ett ganska så brett fotbollsnätverk i hela världen fick kontakt med Freddy, säger Österlens sportchef Malik Sesay till Fotbollskanalen.

Foto: TT.

Under onsdagskvällen släppte Österlens FF en superbomb som briserade i fotbollssverige. Österlen, som i lördags vann Division Två Östra Götaland och kvalificerade sig till Division Ett 2021, bekräftade att den förre amerikanske supertalangen Freddy Adu är klar för klubben.

31-årige Adu spåddes att bli nästa Pelé i sina tonår och har spelat för klubbar som Benfica och Monaco. Dessutom har han gjort 17 landskamper för det amerikanska landslaget.

Nu, berättar Österlens sportchef Malik Sesay för Fotbollskanalen hur affären blev till och ger insyn i hur Österlen lyckades knyta till sig Adu.

- Vi har via ett ganska så brett fotbollsnätverk i hela världen och fick kontakt med Freddy och har pratat med honom ganska länge och ganska ofta, där vi känt att han är någonting som man kan satsa på. Han är tillbaka och vill återuppliva sin karriär, säger Malik Sesay till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Han hade lite oflyt under corona här nu. Han hade ett kontrakt med en MLS-klubb på gång, där det till slut inte blev något på grund av corona. Så han är laddad och frisk. Han kommer hit i november, sedan är det upp till våra tränare att få honom i den form han ska vara i fotbollsmässigt. Kommer han bara i närheten av den formen och den spetskapaciteten han har så är det självklart en supervärvning för Division Ett i Sverige, det är inget att snacka om. Man hade inte spelat i de fotbollsklubbarna han har spelat i om man är en dålig fotbollsspelare.

- Så det är en jätte-, jätterolig grej och samtidigt är det väldigt stort för Österlen att vi lyckades sy ihop en övergång med honom. Det är en mycket, mycket trevlig och sympatisk ung man, så detta ser vi verkligen fram emot. Det ska bli spännande att träffa honom och lär känna honom. Väldigt professionell i sin inställning och sin attityd också, så det här känns suveränt roligt.

Annons

Hur länge har ni jobbat på det här?
- I ett par veckor. Egentligen pratade vi bara lite löst första veckan, men sen blev det väldigt aktuellt för han sa väldigt tydligt att han vill. Han vill jättegärna göra detta och ta den här chansen. Gör han bra ifrån sig här i Österlen kan han sedan ta nästa kliv. Han är inte för gammal heller, i modern fotboll spelar du till 35-36 år på högsta nivå ju. Det handlar om att han ska komma tillbaka i gammalt gott slag, sen ska han göra ett stort avtryck här i Österlen. Det är det som är tanken.

Vad betyder det här för Österlen att få in en sådan här klassvärvning?
- Det sätter lite en ribba för vad vi tänker som klubb och som Division Ett-förening. Vi är ödmjuka fortfarande, men självklart har vi en tanke, idé och målsättning om vad vi vill göra i division ett. Den här värvningen visar kanske litegrann vad vi tänker. Sen ska vi få ihop hela paket också, och det är ingen som säger att vi ska göra det under första året i division ett. Med Adu som värvning betyder inte det att vi går ut och säger eller förväntar oss att vi ska köra över hela serien. Men vi vill vara med och göra en bra säsong redan 2021 – och det ska han bidra starkt med. Det är det som är tanken.

Annons

Hur länge kommer Freddy stanna hos er?
- Han har ett kontrakt som är på ett år, med en option på ett år beroende på hur han trivs och beroende på hur det ser ut spelmässigt också. Optionen är en ömsesidig förståelse som både spelaren och klubben har. Det är lite för att båda kanske inte vill binda upp sig på längre saker. Det är ändå en omställning för oss också, han kommer ifrån USA och han ska hit till mindre orter. Det är mycket som ska stämma in för honom, men vi anser att vi kan hantera det rent professionellt på fotbollssidan, men sen ska han ju också trivas socialt. Det är ju en viktig del som många glömmer; trivs man inte socialt så fungerar sällan det fotbollsmässiga. Så vi ska försöka sy ihop ett paket här så han trivs socialt, framförallt, och då kommer han att kunna leverera på planen.

Annons

- Jag är helt övertygad om att han blir en fantastiskt bra värvning på planen för oss. Det har jag ingen tvekan om faktiskt.

Ni har nyligen gjort klart med en ny storsponsor, hur involverade har de varit i den här övergången?
- Inte så mycket egentligen. Det de har gjort är vad andra investerare gör i andra klubbar, de går in med en investering och sen är det klubben som tillhandahåller det och försöker använda de medlen så mycket som man kan. Därav kan man med hjälp av investerare göra en sådan här värvning, för annars är det inte så himla enkelt. Men detta handlar inte om några ekonomiska grejer för Freddy, utan det här handlar om att han vill ta sig tillbaka. Så det här är helt och hållet klubbens förtjänst faktiskt. Att vi göra den här värvningen.

Vad har ni för plan för att ta er till superettan?

Annons
- Vi har en vision och en målsättning, som vi har rätt klar för oss över vad vi vill göra. Inom X antal år ska vi nå superettan och etablera oss i superettan, det är tanken och det är målet. Sen är det ett stort jobb för att få organisationen att följa med det sportsliga också, så man inte gör misstaget som många klubbar har gjort; att man bara storsatsar på laget och så glömmer man bort att hela organisationen ska följa med. Så det finns gediget arbete framför oss, men målsättningen är klar att vi vill upp till superettan inom några år.

- Vi känner att vi satte ribban högt med Freddy. Nu är jobbet och med pusslingen att sätta resten av truppen med tränaren och få ihop en så bra ledarstab och spelartrupp som vi bara kan. Sen är det hårt jobb som gäller 2021 och framåt, så vi kan nå våra målsättningar. Det här blir en spännande resa.

Annons

Om det blir några fler supervärvningar, det avslöjar inte Sesay.
- Det uttalar jag mig inte om. Det säger jag ingenting om nu, det återstår att se.

Publicerad 2020-10-14 kl 20:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto