Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sportchefer och agenter om pengar på damsidan: "Finns okunskap och summorna ökar"

Damallsvenskan

RENNES. Fler och fler utländska klubbar med starka herrlag satsar nu hårt på damlag.
Då behövs spelare och blickarna vänds mot Sverige.
Klubbar får svårt att behålla stjärnor när man inte har råd med långa kontrakt - och det blir svårt att få ersättning eftersom damsidan inte har utbildningsersättning.
- Det är en unik chans att kunna leva på fotbollen, säger Nathalie Björn.

Foto: Bildbyrån.

Fler och fler utländska klubbar med starka herrlag börjar mer och mer att satsa hårt på att också ha ett vasst damlag.

Det gör att de här klubbarna behöver ta in bra spelare och då kan blickarna vändas mot Sverige, något som inte är jättebra för de svenska klubbarna som dels får svårt att behålla sina stjärnor, dels får svårt att få någon ersättning eftersom damsidan inte har utbildningsersättning.

I den svenska VM-truppen är tre spelare klubblösa och sju stycken har utgående kontrakt. Alla sju som har utgående avtal håller till i damallsvenskan och har sagt att de ser VM som ett stort skyltfönster och en möjlighet att komma ut i Europa. Det kan vara en stor anledning till att de inte har förlängt sina avtal innan VM.

Annons

- Jag trivs bra i Rosengård och jag utvecklas fortfarande, men mitt nästa kliv kommer ju att bli utomlands, men när det är det vet jag inte. Jag är öppen för alla förslag, säger Nathalie Björn, som är en av spelarna med utgående kontrakt.

I år har det hänt mycket med damfotbollen ute i flera europeiska ligor, gör det att man blir sugen på att flytta dit?
- Ja det är klart. Man vill ju uppleva så mycket som möjligt med fotbollen, och det är ju en unik chans att kunna leva på fotbollen, och också att flytta utomlands och få se mycket av världen. Det är en dröm som jag har haft sedan jag var liten, att bli fotbollsproffs och kunna försörja mig på det och spela utomlands.    

Fotbollskanalen har pratat med flera personer som är sportchefer i klubbar som spelar i damallsvenskan och också pratat med flera agenter.

Annons

Hur bra är svenska klubbar på att ta betalt? Går det ens att ta betalt? Och hur är utvecklingen på transfersummor.

- Utvecklingen går framåt. För flera år sedan skrev alla klubbar ettårskontrakt med sina spelare, då var det väldigt ovanligt med summor efter att spelarna var Bosman hela tiden. Men nu märker man skillnad, främst hur det är ute i Europa, men också i Sverige, säger en av personerna som Fotbollskanalen har pratat med.

- Det är så klart väldigt stor skillnad på att sälja en spelare till en utländsk klubb kontra en allsvensk klubb. Säg att du säljer en spelare på landslagsnivå från allsvenskan till en stor klubb i Europa, då kan du kanske få runt 10 000 euro. Om en jättetalang går mellan två svenska klubbar så kanske priset är under 500 000 kronor. Summorna går uppåt.

Personerna som Fotbollskanalen har pratat med säger att det kommer att bli en positiv effekt runt om i Europa nu när allt fler stora klubbar väljer att satsa på damlag. Att summorna på damsidan är ”en piss i havet” för föreningar som Real Madrid, Barcelona och Manchester United, men att de här klubbarna kommer att börja konkurrera med varandra och att det över tid kommer att ge ringar på vattnet när det kommer till att få starkare ekonomiska muskler.

Annons

Men var hamnar pengarna?
- Det blir ökade löner för spelarna och ökade transfersummor, då kommer klubbarna att ta större del av pengarna. För agenter så har agentarvode nästan varit obefintligt. Om man är agent för en spelare som går från allsvenskan till en stor klubb ute i Europa så ligger agentarvodet ungefär på samma summa som om en herrspelare går till en klubb i superettan. Så det rör sig om låga summor. Men det här kan ju ändras i och med att summor och löner går uppåt, säger en person.

Flera menar på att det finns en stor okunskap i många allsvenska klubbar. Att några av de större klubbarna har personer som har bra koll på hur man ska ta betalt, men att det finns många föreningar som har dålig koll. Men flera tror att medvetenheten kommer att öka i takt med att klubbar i Europa satsar och vill ta spelare från allsvenskan.
Annons

Storklubbars jättesatsningar gör alltså att transfersummor och agentarvoden ökar. Det gör att marknaden börjar bli intressant för agenter.

Tidigare har det inte funnits jättemånga agenter utan det har varit vanligast med några få som enbart har haft damspelare och inte herrspelare.

Men nu börjar agenter som är mest aktiva på herrsidan att även börja intressera sig för damspelare.

- Nästan hälften av spelarna i den svenska VM-truppen har nu agenter som är mest aktiva på herrsidan. För två år sedan var det knappt någon spelare som hade det så. Agenterna som enbart har valt att jobba på damsidan tycker så klart att det är irriterande att förmedlare från herrsidan kommer in på den här marknaden, speciellt eftersom förmedlarna på damsidan knappt har gjort några pengar utan har hoppats på att det ska komma en tid då det blir pengar, säger en person med insyn och fortsätter:

Annons

- Nu kan man se att den tiden kommer att komma, men då ser också andra förmedlare det och kommer in. Men ändå är det nog ganska lång tid innan man som agent kan göra bra med pengar på damspelare. Men det är klart att det är viktigt att vara på tårna och etablera sig innan stora pengar kommer.

Alla som Fotbollskanalen har pratat med menar att det är väldigt viktigt för talangutveckling att det kommer tillbaka pengar till klubbarna.

- Det är en förutsättning för att klubbarna ska ha råd att ha kvar spelare. Känslan är att medvetenheten ökar här också. Det tar tid att lära sig för alla. Men det här är väldigt viktigt.

FAKTA

Ersättningssystem i herrfotbollen

Soldaritetsersättning. Utgår när en spelare byter klubb och består av fem procent av övergångssumman. Om en spelare säljs för 100 miljoner kronor ska fem miljoner kronor fördelas mellan de klubbar som där spelaren varit från 12 års ålder upp till 23 års ålder. Man betalar fem procent av ersättningen för de år spelaren är 12-15 och sedan tio procent för de år spelaren är 16-23. Om en spelare som är under 23 år byter klubb minskar man ersättningen med en halv procentenhet per år. En 20-åring som byter klubb innebär att 3,5 procent av övergångssumman fördelas till klubbar som spelaren tillhört åren 12-20. Infört på damsidan i augusti 2018.

Utbildningsersättning. Ett internationellt system där klubbar får ersättning för spelare upp till de är 23 år om de flyttar och inte har kontrakt. Det kallas träningsersättning och beloppet utgår från att en spelare är tolv år upp till den är 23 år och där ligor är uppdelade i fyra olika kategorier efter sportslig nivå och ekonomisk styrka. Olika nivåer ger olika ersättningar och på herrsidan är exempelvis är Sverige på nivå två på herrsidan. För att ta ett exempel så gav Erdal Rakip, som fostrats i Malmö FF hela karriären, klubben runt fyra miljoner kronor när han gick som Bosman till Benfica i början av 2018.

Publicerad 2019-06-28 kl 13:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto