Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
33:46

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Sveriges presskonferens inför matchen ovan.

Spricka mellan blågula fans - grupperingar attackerar varandra: "Jag blir bestört"

2v
33:46
Se hela presskonferensen med Janne Andersson och Victor Nilsson Lindelöf
3:12
Höjdpunkter: Sverige lyckades inte rubba spelskickliga Spanien
2:20
Emil Forsberg: "Det känns surt"
2:12
Alexander Isak: "En match med små marginaler"
5:35
Janne Andersson: "Emil började hänga lite - behövde pigga ben"
1:53
Dani Olmo: "Vi förtjänade segern"
2:03
Aymeric Laporte: "Vi vet att vi spelar bra fotboll och kan gå långt"
2:15
Ibrahimovic: "Vet inte ens om jag lever vid play off"
3:20
Robin Olsen: "Känns inte bra nu"
3:12
Victor Lindelöf: "Stolt över grabbarna"
3:00
Kulusevski om framtiden: "Något måste hända"
1:59
Alvaro Morata: "Karma slår alltid tillbaka"

SEVILLA. Här är sprickan som delar de svenska supportrarna.
Gula väggen och Camp Sweden strider mot varandra för att få flest fans.
- Andreas Richt (vd för Gula väggen) vill bara tjäna pengar, säger Linda Jansson på Camp Sweden.
- Jag blir bestört när hon drar det kortet, svarar Richt.

Tusentals svenska supportrar kommer att vara på plats i Sevilla med ett gemensamt mål: att heja fram Sverige till tre poäng mot Spanien.

Men samtidigt pågår det stridigheter mellan två supportergrupperingar. Allt för att "lägga beslag på" flest fans.

Det handlar om ett kommersiellt drivet företag - och en ideell supporterförening.

Sedan 2004 har Camp Sweden styrt upp samlingar och arrangemang, men 2017 startades Gula väggen. Det har skapat en jakt på att vara den som får med sig flest supportrar, vilket i sin tur har lett till att alla fans aldrig samlas på ett och samma ställe - och Camp Sweden vägrar att samarbeta med Gula väggen.

ANNONS

- Det är för att Gula väggen är ett vinstdrivande aktiebolag och vi en supporterförening utan inverkan från sponsorer. Att vara företag och driva supporterverksamhet i vinstsyfte är inget vi vill. Ingen av oss som jobbar tar en enda krona betalt utan vi gör det här för supportrarna, säger Linda Jansson på Camp Sweden.

I Sevilla pågår uppladdningen för fullt. De flesta svenska supportrana som är på plats för att stötta landslaget anlände till den spanska staden någon eller några dagar innan söndagens match.

Under lördagen hade Gula väggen styrt upp ett arrangemang mellan klockan 19:00-22:00 som blev utsålt. På sin hemsida marknadsförde man evenemanget så här:

"Partybåtsightseeing i solnedgången med fri bar och snacks på Canal de Alfonso XIII till tonerna av svenska landslagshits. Men framförallt så bjuder Gula väggen upp till en "kvällen-innan-match-fest" de svenska fansen i Sevilla aldrig tidigare upplevt!"

ANNONS

240 biljetter såldes och biljetterna kostade 495 kronor styck.

- Det var ett rykande intresse. Jätteskoj, säger Gula väggens vd Andreas Richt till Fotbollskanalen.

Camp Sweden hade inget arrangemang under lördagen utan har siktat in sig på matchdagen.

- Vi samlas 14:00 och sedan är det full laddning fram till matchen, säger Linda Jansson.

En bit bort från Camp Swedens uppladdning så kommer Gula väggen att samlas.

- På en hemmamatch skulle vi kunna ha tre Camp Sweden och tre Gula väggen, men på bortasamlingar är det inte helt optimalt att ha två svenska organisationer som samlas på olika ställen, då blir det ett konkurrerande läge och det är inte optimalt. Det bästa hade varit om vi hade samlat alla svenska fans på ett och samma ställe, säger Andreas Richt och fortsätter:

- Jag har lagt fram ett förslag om samarbete men Camp Sweden har tackat nej.

ANNONS

Så varför vill inte Camp Sweden samarbeta med Gula väggen?

- Jag vet vad Andreas Richt vill. Men vi är två olika organisationer som jobbar på olika sätt. Han vill bara tjäna pengar och att hans företag ska må jävligt bra. Vi skapar inte hotellupplägg som vi säljer dyrt för att få in pengar. Vi går alltid plus-minus noll. Alla i styrelsen betalar för sina egna resor fast vi jobbar, för vi jobbar för att supportrarna ska få så bra som möjligt, säger Linda Jansson.

- Så här, Camp Sweden startade 2004 och det gjordes av ett gäng med supportrar som ville ha kul ihop. Vi kan inte vara påverkade av sponsorer, så som Gula väggen är. Vi hade gärna sett ett samarbete, men då kan man inte annonsera med sina sponsorer. Supporterkulturen ska vara oberoende för vi för ju supportrarnas talan.

Andreas Richt:

ANNONS

- Jag blir bestört när hon kör det kortet om att jag bara skulle vilja tjäna pengar. Det sista jag är ute efter är att ta pengar från supportrarna. Jag trycker ju ner priserna och tjänar pengar på till exempel krögarna, säger han.

Att Camp Sweden har problem med hur Gula väggen drivs är inte direkt någon nyhet för Andreas Richt.

- Vi har spelbolag tryckt på tröjorna, och vi har olika företag som står bakom oss och som sponsrar oss. Camp Sweden har ju huserat fritt på marknaden i flera år, men vi får ju helt andra muskler att ta in artister och annat. Vi hade till exempel Tommy Körberg för ett tag sedan. Jag jobbar heltid med det här och vi har större möjligheter att skapa intresse. Vi har helt enkelt möjlighet att göra fräsigare grejer och det lockar supportrar. Det i sin tur gör att Camp Sweden går miste om folk, säger han.

ANNONS

Vad tjänar du på detta?
- I runda slängar är jag en miljon back. Över en femårsperiod räknar jag med att gå plus, annars hade jag inte gjort det här. Jag måste ju vara vinstdrivande eftersom jag har ett bolag. Men jag hade kunnat tjäna mer om jag hade skitit i supportrarna, men jag tänker inte så.

Ser du något kontroversiellt i det som du gör?
- Det är klart att det ligger rotat i den svenska föreningssjälen med att slå mynt av supporterskapet är det fulaste du kan göra enligt föreningstänket. Men vad slår jag mynt av? Jag har möjlighet att trycka ner priser på hotell och annat. Eftersom vi har andra näringsidkare i ryggen så upplever jag att supportrarna får bättre pris för en lite bättre upplevelse av mig än av Camp Sweden.

Har ni supporterprofiler som är anställda?
- Vi har några som verkar för Gula väggen, som hjälper till. Då får de här personerna hänga med på resor. Men jag vill inte gå in exakt på hur olika upplägg är för mina anställda. Vi är 17 personer som på olika sätt hjälper Gula väggen. Det är profiler som "Kannan", "GV-Sara", "Hasse Kongo" och en uppstoppad ekorre i Sverigetröja som kallar sig för "Jan-Tommy" efter Janne Andersson och Tommy Körberg.

ANNONS

Andreas Richt berättar att han själv och de andra supporterprofilerna från Gula väggen är bannlysta hos Camp Sweden.

- Jag, "Kannan", Sara, "Hasse Kongo" och några till är inte välkomna att vara medlemmar i Camp Sweden. Jag skickar varje år in pengar för medlemskap där, men får alltid pengarna tillbaka med hänvisning att vi motverkar Camp Swedens intresse. I Gula väggen är vår slogan att alla får vara med, så hos oss är Camp Sweden välkomna, men vi är inte det tillbaka. Då har man gjort ett statement att alla inte är välkomna i deras ideella förening.

Andreas Richt tror att det kommer att vara ungefär 500 svenska supportrar på Gula väggens samling på matchdagen, och lika många på Camp Swedens.

- Det kommer att vara bra tryck, men det är klart att det optimala hade varit om vi hade varit 1 000 personer samlade på ett och samma ställe, säger han.

ANNONS

Spanien-Sverige sänds på TV4, C More Fotboll och streamat på cmore.se med studiostart 20:00. Avspark 20:45.

Publicerad 2021-11-14 kl 13:31
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto