Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
1:16

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Janne Andersson motivera valet av frisparksläggare.

Statistiken visar: Larsson Blågults bäste frisparksskytt: "Vill ta mer"

ZAGREB. Sebastian Larsson är Sveriges bäste frisparksskytt.
Det visar statistik som Fotbollskanalen har tagit fram.
- Jag vill ta mer frisparkar, säger han.

Ibland tar Emil Forsberg frisparkarna i landslaget, och ibland får Sebastian Larsson försöka. Fotbollskanalen har tagit hjälp av Fotbollslabbets Ola Lidmark Eriksson, som är analytiker på analysplattformen playmaker.ai, för att se vem i landslaget som egentligen är bäst på frisparkar.

En sammanställning över de fem senaste åren när det kommer till avslut direkt på mål från frispark i både klubb- och landslag visar att Sebastian Larsson är bäst.

På 94 frisparkar har Larsson gjort sex mål, vilket ger honom 6,4 procent. Forsberg har på 57 försök gjort två mål, vilket ger honom 3,5 procent.

- Det råder i min bok ingen som helst tvekan om att ”Seb” ska gå före ”Foppa” om man vill ha maximal chans till mål, säger Ola Lidmark Eriksson och fortsätter:

ANNONS

- Jag tror att om man tittar ännu längre tillbaka i tiden så låg Larsson ännu högre, då han var på toppnivå när det kommer till frisparkar i Premier League.

Janne Andersson på frågan om hur han ser på Sveriges frisparkar och vem som han utser till att skjuta.

- Vi pratar ofta kring att vi har två spelare. Det kan också vara tre och det kan också vara så att vi uttalar en. Det beror på vilka som spelar. Tittar man på Sebastian Larsson och Emil Forsberg, när de spelar ihop, så hittade vi förra hösten i EM-kvalet att de snackade ihop sig och sedan hade vi lite idéer beroende på vilken vinkel och avstånd det var, vem som skulle skjuta. Oftast har vi två, ibland en direkt uttalad och ibland kan det vara tre, säger Andersson.

Väljer spelarna själva vem som skjuter då?
- De väljer själva om de är utsedda att välja själva. Jag utser vilka som i så fall ska få välja. Ibland kan det vara så att det bara är en som ska slå dem, men oftast är det ett par och då får de själva resonera ihop sig. Vi hade ett resonemang med Emil och Sebastian just för att de ska skjuta från de lägena de är bäst på och det var de väldigt överens om och efter det turades de om att ta frisparkar och gjorde det bra flera gånger, tycker jag.

ANNONS

Emil Forsberg satte en fin frispark borta mot Frankrike 2016. Målet betydde 1-0 och hemmalaget var skakat men lyckades ändå vända och vinna med 2-1.

I Sveriges senaste match besegrades Ryssland med 2-1 och då slog Sebastian Larsson en fin frispark som Alexander Isak nickade in i mål.

- Det är alltid extra kul när man är involverad i fasta situationer och det resulterar i mål, säger han.

När Fotbollskanalen frågar Sebastian Larsson hur han ser på att ta frisparkar svarar han:

- Jag har ett bra självförtroende vid fasta situationer och inte minst vad gäller att försöka gå direkt på mål när man är på det avståndet. Under åren har jag i närheten inte tagit lika många fasta situationer, framförallt för avslutssituationer, i landslaget som jag gjort i mina klubblag, men jag har ett gott självförtroende där. Jag vet mycket väl att om man får in en bra serve så är det stora möjligheter att skapa något, det är en viktig del i fotbollen.

ANNONS

Känner du att du vill ta fler frisparkar i landslaget?
- Självklart hade man genom åren velat ta fler, det är ingen tvekan om det. Det är något jag har jobbat väldigt hårt med hela min karriär och tycker att jag har varit framgångsrik med. Sedan har det funnits flera skäl till att jag inte har stått först i kön i landslaget, framförallt vad gäller fasta liksom frisparkslägen att gå direkt på mål, när Zlatan under en lång period så klart bestämde över dem. Men nu när jag är på banan känner jag att jag är delaktig i de fasta, även skott på mål, men självklart genom åren hade man velat ta fler.

Vem bestämmer vem som ska slå frisparkarna, är det förbundskaptenen som utser någon eller bestämmer ni spelare själva?
- I grund och botten har vi våra gubbar uppställda och det kommer från våra förbundskaptener, det kommer när vi har våra genomgångar. Sedan behöver det inte bara vara en (spelare) när det gäller skott på mål utan det kan vara ett par som är uppställda för det beroende på vilka som är på planen och hur avståndet är.

ANNONS

Men trots att Sebastian Larsson, enligt playmaker.ai, är Sveriges bäste frisparksskytt så har han en bit till de bästa i världen.

- 6,4 procent är väl egentligen ingen jättesiffra om man tittar på de bästa internationellt. Ser man på de bästa som Coutinho, kanske Neymar, och några andra, så ska man upp på 15-20 procent för att ligga på världsklass, säger Ola Lidmark Eriksson och fortsätter:

- En spelare som många kanske tror ligger högre upp på frisparkar är Lionel Messi, han ligger på 6-8 procent.

Vem är bäst på frisparkar i det svenska landslaget? Se avsnittet från Fotbollslabbet här!

Fakta

Avslut direkt från frispark

 

Sebastian Larsson      

Emil Forsberg

Skott 2016

7

10

Mål 2016

0

1

Skott 2017

18

19

Mål 2017

1

0

Skott 2018

22

14

Mål 2018

2

0

Skott 2019

28

10

Mål 2019

2

1

Skott 2020

19

4

Mål 2020

1

0

     
     

Mål Totalt

6

2

Skott Totalt

94

57

Procent Totalt

 6.4%

3.5%

Publicerad 2020-10-11 kl 10:00
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto