POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)
1v

Statyerna på VM-hjältarna ställs i Helsingborg: ”Klart jag blev paff”

Foto: Bildbyrån

Inför fotbolls-VM förra sommaren tillverkades fyra statyer på svenska landslagsstjärnor.
Nu har statyerna fått ett permanent hem – idrottsmuseet i Helsingborg.
- Klart jag blev paff, men stolt, säger Sten Nilsson, sekreterare i museets styrelse, till HD.

Inför fotbolls-VM i somras tillverkades fyra statyer av de svenska landslagstjärnorna Nilla Fischer, Caroline Seger, Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl av svenska fotbollförbundet. De fyra statyerna ställdes på olika platser, där Segers stod i Helsingborg, Fischers i Linköping, Asllanis i Vimmerby och Lindahl i Marmorbyn utanför Vingåker, som hon växte upp i.

Nu står det klart att statyerna återförenas – på Helsingborgs idrottsmuseum.

- Jag trodde först att de kanske ville låna något, men när statyerna kom på tal trodde jag att det handlade om Caroline Seger-statyn då hon ju är härifrån. Men de erbjöd oss alla fyra. Klart jag blev paff, men stolt, säger Sten Nilsson, sekreterare i styrelsen för idrottsmuseet, till HD.

Sedan tidigare står statyer av Karl ”Rio-Kalle” Svensson och Henrik Larsson på museet i Helsingborg och enligt föreningens ordförande var det ett enkelt val att ta emot alla fyra statyer.

- De visste nog att vi var en välfungerande organisation. Vi ville ju så klart ha Caroline Seger-statyn hit, men innan vi hann undersöka den möjligheten på allvar hörde de av sig och erbjöd alla fyra. Vi sträckte på oss rejält kan du tro, säger Tommy Ebersjö till HD.

Flera av statyerna blev vandaliserade under sommaren och nyligen har även Zlatan Ibrahimovics staty i Malmö fått utstå vandalisering. Hos idrottsmuseet kommer skulpturerna att stå inomhus, vilket gör att Ebersjö räknar med att kunna skydda dem ordentligt.

- Det är glädjande med det ansvaret när det nu finns den här diskussionen med Zlatan-statyn och allt det där. Hos oss står de säkert inomhus, säger han.

Publicerad 2020-01-09 kl 14:43
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå