Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Stjärnorna nobbar U21:s ödesmatch - spelar ändå för sina klubbar: "Allt har sin förklaring"

Foto: SCANPIX

En stjärna nobbar U21-kvalet helt. Två andra lämnar skadeåterbud – men spelar ändå för sina klubbar. Och Robin Quaison svarar inte i telefon när förbundskaptenen ringer.
- Allt har sin förklaring och stämningen är bra i truppen, säger Håkan Ericson inför ödesmatcherna mot Frankrike.

Sveriges U21-landslag har svarat för en bragdliknande resa under de gångna månaderna. I en mycket jämn och spännande grupp betraktades Blågult som något av en outsider, men ju större utmaningar de hade framför sig desto mer tycktes svenskarna växa med uppgiften. I den avslutande kvalomgången, mot Turkiet, krävdes tre poäng samtidigt som flera andra resultat behövde gå precis rätt väg. Och så blev det. Med en av matchens sista sparkar avgjorde Oscar Hiljemark till 4-3 och såg till att bärga förstaplatsen i tabellen. Nu väntar två avgörande playoff-rundor mot Frankrike, där vinnaren får en plats i nästa sommars EM-slutspel.

Samtidigt finns flera frågetecken kring några av de mest namnkunniga spelarna i truppen. Sedan tidigare har fotbollskanalen.se kunnat berätta att Hollandsproffset Mattias Johansson valt att inte medverka i EM-kvalet, och att Robin Quaison överväger att representera Ghana i framtiden, eftersom han anser sig ha fått för lite förtroende inom den svenska landslagsverksamheten.

Och trots att både Muamer Tankovic i AZ Alkmaar och Häckens Simon Gustafson tackat nej till Frankrikematcherna på grund av sjukdom och skada, har de varit friska nog att representera sina klubblag. I helgens omgång av Eredivisie blev "Mujo" målskytt, och Gustafson gjorde 90 minuter i förlustmötet med Falkenberg på Gamla Ullevi på söndagen. Fotbollskanalens Andréas Sundberg menar att det är oroväckande att stjärnorna väljer att nobba landslaget.

Fotbollskanalen.se ringer upp U21-tränaren Håkan Ericson för att få hans syn på situationen, och ta reda på varför några av de mest namnkunniga profilerna av olika skäl inte ställer upp för U21 för närvarande.

- Om vi börjar med Tankovic var jag i kontakt med honom inför den förra landslagssamlingen, och då berättade han att han inte kunnat träna för fullt och att han tvingats spela sina ligamatcher på smärtstillande. Vi fick samma besked den här gången också, säger Ericson till fotbollskanalen.se.

Var det du som pratade med honom?
- Nej, den här gången var det Marcus Allbäck som hörde av sig. Vår tanke var att höra om "Mujo" var redo för landslagsspel i någon form, men utan att precisera vilket lag han då skulle bli aktuell för. Det var ett långt samtal där det kom fram att han inte var helt hundra fortfarande. Han har ett skadeproblem och det bästa vore förmodligen om han vilade helt och hållet. Men att han inte gör det är egentligen någonting som AZ bör uttala sig om.

Att Marcus Allbäck ringde honom, ska man tolka det som att Tankovic var aktuell för A-landslaget den här gången?
- "Mujo" finns ju med i tankarna kring flera av våra landslag och han har spelat för Erik (Hamrén) förut. Den här gången gjorde vi en stor inventering en eftermiddag tillsammans, där Allbäck, Erik, jag och målvaktstränaren Lasse Eriksson satt ner och diskuterade en bruttotupp av spelare som kan vara intressanta för olika nivåer inom landslagsverksamheten. Då sade vi att vi skulle tala med några olika spelare som låg i gränslandet, så därför ringde "Mackan" den här gången.

Fick Allbäck samma svar som när du ringde i samband med Tankovic tidigare återbud?
- Ja, det var ett liknande resonemang som fördes den här gången, vilket förstås undanröjer alla eventuella tankar på att någonting annat än skadesituationen skulle ligga bakom att "Mujo" tackat nej. Han sade samma sak till "Mackan" som han sade till mig för en månad sedan.

Men ni måste ha funderat en del på hur det egentligen ligger till när han tackar nej till er, och sedan ändå spelar med AZ?
- Det är klart, sådant är aldrig positivt. Vi vill att alla som är aktuella för oss ska finnas disponibla för landslaget. Det skickar ingen bra signal när man spelar i sina klubblag men inte hos oss. Det är den generella uppfattningen. Sedan har vi alltid rätt att ta in spelare till våra landslag och göra en egen medicinsk bedömning, vilket har hänt ibland. Men vi nöjer oss för det mesta med en direktdialog med spelarna för att ta reda på hur deras problem ser ut. I det här fallet är vi helt övertygade om att det Tankovic berättar för oss givetvis är helt sant. Det finns ingen anledning att misstro honom.

Enligt Håkan Ericson är läget kring Simon Gustafson ungefär detsamma. Han har haft en del småskavanker och därför känt att det inte är läge att kliva in i ett direktavgörande kval, med alla påfrestningar ett sådant skulle medföra.

- Det är likadant med honom. Han ringde mig spontant i veckan och förklarade att han gått på 80 procent av sin kapacitet på sistone i Häcken, på grund av en skadekänning. Och under den gångna veckan var han även riktigt, riktigt förkyld. Kombinationen av de två sakerna ledde till att han inte följer med den här gången.

Det berodde inte på bristande motivation just kring mötena med Frankrike?
- Nej, han uttryckte att just de matcherna var några av de viktigaste i hela hans karriär. Men han känner att han är för långt ifrån sin maxprestation just nu och då vill han inte vara med och slåss om att ta en plats, för han vet att han inte kommer att kunna göra sig själv rättvisa rakt igenom. Det tror jag givetvis på och jag har ingen anledning att misstro honom. I de här matcherna måste jag ha spelare som är hundra procent friska och motiverade, för annars har vi ingen chans. Finns det tveksamheter har jag valt att ha en dialog med den aktuella spelaren och sedan ta in någon ersättare i stället. Det är inte konstigare än så.

- Jag försöker alltid att vara inkännande för om det finns andra förklaringar till att någon inte vill vara med, men i de här två fallen så har jag inte sett någon sådan tendens. Det kommer ärligt och från hjärtat i bägge fallen, som jag uppfattar det.

Och Mattias Johansson?
- Det var en helt annan sak. Han var inte motiverad och då är det ointressant för mig.

Så han fick inte ens frågan den här gången?
- Jodå, han fick frågan. Men han säger att han slutat att fokusera på U21 för att han varit med i A-landslaget, och när jag vid något tillfälle valt Emil Krafth före honom så känner han att han är färdig med U21. Det får jag respektera. Jag vill inte ha spelare om funderar på om det är roligt att vara med, jag vill ha spelare som brinner för det.

Den förre AIK-aren Robin Quaisons agent gick tidigare ut med att han funderar på att byta landslag helt och hållet. Stämmer det att du inte talat med honom sedan dess?
- Jag hade en kontakt med honom inför förra samlingen och då valde jag att inte ta ut honom. Sedan kom det här utspelet med Ghana. Efter det sökte jag honom vid ett flertal tillfällen och lämnade även meddelanden på hans telefon. Men han har inte kontaktat mig efter det. Inför de kommande matcherna tyckte jag inte att han var aktuell av sportsliga skäl så därför har jag inte gjort ett nytt försök att nå honom.

Känner du att du gjort ditt i och med att du lämnat meddelanden, och att ansvaret ligger hos honom att återkomma nu?
- Ja, det tycker jag väl i ett sådant läge. När han gör ett utspel av det slaget får han kontakta mig om han ser att jag sökt honom. Jag vill ju gärna veta hur landet ligger och om han gått vidare i den frågan eller inte. Hade han varit högaktuell för den här landskampen hade jag naturligtvis sett till att få tag på honom, men jag tyckte inte att han var det.

Varför inte?
- Förra gången var en av anledningarna till att han inte kom med att jag tyckte att han fått alldeles för lite speltid i Italien. Nu gjorde han 15-20 minuter i den senaste matchen med Palermo, så jag tycker inte att läget är förändrat. Sedan kan man ju invända att jag valt att ta in Melker Hallberg som inte haft mer speltid, men han är mer en rollspelare som jag söker nu tack vare att Oscar Hiljemark är skadad. Då känner jag att just Melkers fysik skulle kunna göra nytta för oss. Man får titta från fall till fall på sådana här saker.

Är Robin Quaison helt ute ur bilden för din del?
- Nej jag vil inte ta ställning kategoriskt på något sätt. Men efter att ha sökt honom flera gånger lade jag det lite åt sidan. Sedan stämde jag av med landslagschefen Lasse Richt inför den här samlingen för att se om det kommit in någon ansökan om att byta landslag, och det hade det inte. Då kanske situationen har lagt sig nu. Jag räknar fortfarande Robin som en svensk spelare och ser honom som tillgänglig för U21 om vi skulle klara de här playoffmatcherna. Skulle vi få återbud eller liknande är Robin ett namn vi ständigt diskuterar. Då är jag självklart beredd att lyssna på om han fortfarande är tillgänglig för oss eller inte. Jag vill inte sätta upp någon negativ grej gentemot Robin förrän jag pratat med honom. Mycket allvarligare än så ser jag inte på det.

Helhetsmässigt då, även om det finns förklaringar i de enskilda fallen, är du orolig över att ni får många återbud?
- Nej, tidigare såg det lite värre ut. Under en period hade vi 40 återbud på fem tävlingsmatcher i det förra kvalet, nu är det mycket färre. Det beror nog på att vi lyft frågan på ett ännu tydligare sätt gentemot spelare och klubbar. Och vi gör en noggrann research innan vi tar ut våra trupper och försöker att komma i kontakt med samtliga spelare. Då får vi reda på om de tränar för fullt och sådana saker. Delvis har vi kommit tillrätta med problemet, sedan kan det alltid inträffa oförutsedda saker. Som med Oscar Hiljemark nu, där han lämnat återbud på grund av en långtidsskada.
- Men jag tror att en av förklaringarna när folk tackar nej kan vara att killarna i den här åldern är ganska färska som seniorspelare och därmed är de kanske inte redo för en eller två ligamatcher per vecka. Man kanske inte är härdad nog i kroppen för den belastningen. Dessutom ställer det ju ännu högre krav på en när man ovanpå det ska prestera i i landslaget där man förväntas spela på en ännu högre nivå än vad man kanske gör i allsvenskan. Det tar några säsonger innan man kommit in i de vanorna.

Vad ser du för lösningar där?
- Jag har ju i flera år haft ett önskemål om att vi ska kunna optimera förutsättningarna för U21, att vi borde försöka undvika att spela alltför många seriematcher i allsvenskan veckan före en samling. Man skulle vilja ha några extra dagars vila. Men det är ett jäkla pussel som kanske skulle kräva att man förlängde säsongen i Sverige eller gick ned på 14 lag. Det är stora beslut som inte är helt lätta att påverka, men som givetvis skulle vara positiva för U21. Då skulle vi kunna minimera en del av de här återbuden. Men jag har ingen som helst känsla att man inte tycker att U21 är positivt, eller att matcherna inte skulle ge något. Killarna trivs ihop och blir väldigt besvikna vid de tillfällen när de inte kommer med i truppen. Det finns säkert en och annan som inte prioriterar det, men de allra, allra flesta ser det som väldigt värdefullt. Speciell i sådana här matcher som vi har framför oss nu.

Här kan du se hur det gick för samtliga spelare i U21-truppen i helgens matcher.

Publicerad 2014-10-06 kl 15:25
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons