Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Sundhage om behandlingen av Sjögran: "Jävligt jobbigt på ren svenska"

Foto: Scanpix

Förbundskapten Pia Sundhage sällar sig till kritikerna mot Fotbollsgalan. Särskilt besviken är hon över den uteblivna hyllningen till Therese Sjögran.
- Jag tycker att det var jävligt jobbigt, på ren svenska, säger Sundhage.

Under förra årets gala hamnade landslagslegendaren Therese Sjögran i centrum för vad som sedan växte till en massiv kritikstorm mot svenska fotbollförbundet. Skälet då var SvFF:s beslut att ge jubilaren Anders Svensson en ny bil, som belöning för att han blivit tidernas mesta landslagsman på herrsidan. Therese Sjögran fick däremot ingenting, trots att hon de facto gjort fler matcher i Blågult än sin manliga kontrapart.

Omvärldens reaktioner lindrades knappast heller när Zlatan Ibrahimovic gav sig in i diskussionen genom att i en omtalad intervju med Expressen ge uttryck för åsikten att Sjögran borde nöja sig med en cykel och en autograf som tack för sina insatser. Något många uppfattade som nedvärderande.

På måndagen fanns en möjlighet att uppmärksamma Sjögran på nytt i den TV4-sända Fotbollsgalan för 2014. Under årets lopp har hon nått upp till milstolpen med 200 spelade landskamper, ett svårslaget rekord inom lagidrott överhuvudtaget.

Men så blev det inte. Visserligen nämndes Sjögrans bedrift under kvällen, men någon djupdykning i frågan blev det inte och efteråt kände sig huvudpersonen besviken.

– Det är som det är. Och riktigt jämlik kan nog inte fotbollen bli. Fast det är bra att folk tycker till, sade Sjögran till Sydsvenskan på måndagen.

Hon berättade att hon börjat tröttna på den påtvingade rollen som något slags levande symbol i jämställdhetsdebatten, och ansåg att Fotbollsgalan kunde "ha satt punkt" genom att ge landskampsrekordet en rejäl hyllning. När fotbollskanalen.se talar med förbundskapten Pia Sundhage håller hon med.

- Sjögran säger att hon ledsnat på allt det här snacket, och ska jag vara ärlig så förstår jag henne faktiskt. Jag tror att väldigt många är trötta på det här, säger Sundhage.

Varför då?
- Det här hade väl varit världens chans att se till att man hyllade henne på ett lämpligt sätt. Att göra 200 landskamper är något som verkligen går utanför det vanliga. Men nu missade man det, och det tycker jag är synd. I tidningarna har jag läst många förklaringar till varför det blev som det blev, men grunden kvarstår. För mig handlar god coachning om att kunna prioritera och ha rätt tajming – och det hade behövts igår.

Har du själv pratat med Therese Sjögran efteråt?
- Nej, men genom att läsa hennes kommentarer i medierna förstår jag ju hur hon uppfattar saken, och det kan man ju sätta sig in i själv också. Personligen tyckte jag att situationen var jävligt jobbig på ren svenska. Inte nog med att Sjögran inte blev hyllad, hon fick dessutom svara på en massa frågor som inte rörde hennes enastående prestation, utan återigen ett sådant här misstag.

Pia Sundhage betonar att hon inte ser någon motsättning mellan dam- och herrfotboll, utan skriver under på mottot att "vilja varandras framgång". Enligt henne borde det vara möjligt för såväl TV-tittare som deltagare vid själva galan att glädjas åt vad kollegorna åstadkommit på fotbollsplanen, oavsett om det varit i damallsvenskan, herrallsvenskan eller något av landslagen.

- Det som hände igår ser jag som ett misstag, de tog inte chansen att ge Sjögran den uppmärksamhet hon borde ha fått. Men man kan undra varför det misstag som ägde rum förra året upprepas nu också. Det är märkligt.

Vad kan de ansvariga för galan göra annorlunda till nästa år?
- Om man hela tiden har värdegrunden och jämställdhetsfrågor i fokus, om man utgår från de två orden, då blir det ett bra program.

Hur ser du på kritiken om den datummässiga placeringen av galan, som gjorde att varken Kosovare Asllani, Lotta Schelin eller Caroline Seger kunde närvara på grund av Champions League?
- Det är jag för dålig insatt i och jag har inte inblick i alla överväganden kring förläggandet av galan. Men rent generellt vill man ju såklart att alla spelare och ledare ska kunna komma, det är ju någonstans vi som utgör Fotbollsgalan.
- Men mest ledsen är jag över stackars Sjögran. Hon var i ropet förra året och nu var hon i ropet igen. Hon vill bara spela fotboll och nu var hon förtjänt av en hyllning för det magnifika hon gjort på planen. Det blev inte så och det beklagar jag.

Vilka signaler skickar det till unga tjejer som spelar fotboll, och kanske har henne som idol?
- Vi pratar ju mycket om förebilder och deras uppgift är att visa vägen och bevisa att saker man inte trott på tidigare är möjligt. Det är ju sådant som både unga killar och tjejer behöver kunna se upp till. Förr i världen fick vi kvinnor inte spela fotboll, men nu hade vi en möjlighet att lyfta fram några spelare som gjort  fantastiska prestationer. Det fanns tre igår: Lotta Schelin, Zlatan Ibrahimovic och Therese Sjögran borde ha hyllats, men tyvärr missades en av dem.

Publicerad 2014-11-11 kl 19:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons