Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Svensk fotboll med kritiskt brev till FHM och regeringen: "Totalt oacceptabelt"

22v

Svensk fotboll riktar ny kritik mot regeringen och Folkhälsomyndigheten.
Det framgår av ett brev som Expressen tagit del av.
På fredag ska fotbollen träffa idrottsminister Amanda Lind för ett nytt möte.
- Det handlar inte om att vi "kräver att få fylla läktarna på folk", säger Sef:s Mats Enquist.

Den allsvenskan säsongen är över, en säsong där läktarna ekat tomma. Svensk fotboll har vid flera tillfällen riktat kritik mot hur regeringen och Folkhälsomyndigheten har agerat gentemot, bland annat, publikfrågan.

ANNONS

Nu meddelar förbundet att de kommande fredag kommer att träffa idrottsminister Amanda Lind för ett nytt möte, där fotbollen kommer representeras av Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand, Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist samt Elitfotboll Dams generalsekreterare Tomas Hoszek.

Inför mötet har SvFF, i samråd med Sef och EFD, skickat ett brev till Amanda Lind, inrikesminister Mikael Damberg, Riksidrottsförbundet, Folkhälsomyndigheten och polismyndigheten, där fotbollens organisationer ger sin syn på publikfrågan, hur de har agerat hittills under pandemin, men även hur en ansvarsfull succesiv återgång till publik på läktarna kan se ut.

- Vi trycker egentligen på att vi behöver få en vettig dialog, det handlar inte om att vi "kräver att få fylla läktarna med folk", men vi vill få en saklig diskussion om hur man kan göra säkra evenemang i fotbollen precis som man kan göra i andra verksamheter. Vi trycker på det faktum att FHM exempelvis hade fått ett uppdrag av regeringen att göra en analys av evenemangsnäringen, jag tror den enda verksamheten man inte nämner eller har pratat med är, som vanligt, idrotten. Det tycker vi är oacceptabelt, säger Enquist till Fotbollskanalen.

ANNONS

- Vi har precis, som en av få ligor i världen, genomfört en hel säsong under covid-19. Speldelen har ifrågasatts, om man kan spela fotboll under coronatider, där har vi väldigt bra fakta med våra protokoll och hur de har fungerat. Vi har haft ganska få fall och det gånger vi har haft fall har vi stoppat dem och det har inte skett någon smittspridning mellan eller inom lagen i samband med match eller träning. Nu vill vi få till en diskussion om hur man kan få säkra evenemang även på publiksidan, det är ett tag kvar innan vi tar emot publik men det är väldigt viktigt att starta den dialogen så tidigt som möjligt.

I brevet, som Expressen tagit del av, riktar fotbollen även kritik mot att Folkhälsomyndigheten utelämnat möten med fotbollens företrädare.

- Vi vill på inget sätt vara oansvariga, vi vill få en seriös dialog och ta ett seriöst ansvar, vi anser att vi är en aktör som klarar av det. Vi och våra supportrar kommer klara av det. Det är inte läge att kräva öppna läktare än, men vi måste börja ta seriösa steg framåt och jag tror att fotbollen har bra resurser att på ett säkert sätt få ta emot delar av vår publik – och då måste vi få någon att prata med, avslutar Enquist.

ANNONS
Publicerad 2020-12-08 kl 12:35

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto