Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Svensk fotbollstopp varnades av SvFF för sexuella trakasserier - sitter kvar på maktposition

Foto: Bildbyrån

Sportbladet rapporterar att SvFF häromåret utredde en av svensk fotbolls mäktigaste män.
Mannen fick en varning, men sitter kvar på maktpositioner.
Jag tycker att det är bedrövligt att man inte tagit tag i den här frågan på ett bättre sätt, säger advokaten Michael Fischbein, som drev ett skadeståndskrav mot SvFF, till Sportbladet.

Gunilla Axén riktade strålkastarljuset mot SvFF och sexism inom förbundet när hon förra helgen berättade för Sportbladet om trakasserier under sin tid som anställd. Axén är nu med i den utredning som SvFF genomför för att komma till botten med vad som hänt. 

- Jag kan säga att vi pratade om det som hände då och vi har suttit i två och en halv timme och haft ett väldigt djupt samtal om allt som har hänt. Vänt på alla stenar, pratat om exakt det som hänt och det var lite jobbigt och jag var trött efteråt. Men det var också positivt. Det känns som att förbundet nu har tagit det på allvar. Jag känner mig väldigt nöjd och det var ett väldigt bra samtal, sa Axén till Fotbollskanalen efter ett möte med SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette, som leder utredningen, på torsdagen.

Nu rapporterar Sportbladet om ytterligare ett ärende om sexuella trakasserier inom förbundet. Under SvFF:s omorganisation vintern 2015 fick flera personer sluta, bland annat en kvinna som ska ha köpts ut av förbundet. Tidigare hade hon, enligt Sportbladet, slagit larm om kränkande särbehandling och sexuella trakasserier till sin närmsta chef. Men kvinnan upplever att hon blev nedtystad och nonchalerad, skriver tidningen.

Kvinnan kontaktade advokaten Michael Fischbein som drev ett skadeståndskrav mot SvFF efter att ha kontrollerat uppgifterna. Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand konfronterades med uppgifterna.

- De sa inte att ”det här stämmer inte” vilket också säger något. Jag ska inte säga att de sa ”ja, visst är det här sant” men jag tror att de var mycket väl medvetna om att det förekommit en väldigt dålig arbetsmiljö med en väldigt dålig jargong. När hon reste den här frågan blev hon obekväm och när det sedan blev en omorganisation fick hon gå och hon fick också en hel del pengar för det, säger Fischbein till Sportbladet.

Två personer pekas ut av kvinnan, uppger tidningen. En av personerna ska vara en man som inte längre är "formellt anställd" av SvFF men som fortfarande har "ledande positioner inom fotbollen".

Jag vet att det här är en arbetsgivarfråga och att det inte alltid är så enkelt att sparka folk men jag tycker att det är bedrövligt att man inte tagit tag i den här frågan på ett bättre sätt. Nu verkar det ju inte ha fått några konsekvenser. Det kanske inte är fel att han jobbar kvar, alla ska kanske få en andra chans och sen finns det alltid grader på saker och det här var mer muntligt och en jargong, men jag tycker det är nog allvarligt. Det är nog allvarligt att det ser ut på det sättet i dag att han jobbar kvar och hon har fått gå. Sen kanske de säger att det beror på andra saker, okej men varför betalade de då henne så mycket pengar? Det var ändå en skaplig slant och man kan ju undra varför. Man kan tänka sig att det var för att bli av med det och att ”då lugnar hon ner sig”, säger Michael Fischbein.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand bekräftar för Sportbladet att man hanterat ett ärende med de beskrivna personerna.

Efter att vi dragit slutsatsen av det som framkommit i den här utredningen så renderade det i en skarp erinran till en numera före detta medarbetare och vi gjorde klart att uttalanden och beteenden som kan upplevas som kränkande inte är acceptabelt. Det här har vi också pratat med de inblandade och informerat om, säger Sjöstrand.

Generalsekreteraren menar att man "vidtagit nödvändiga åtgärder" och "grundligt tagit hand om det här ärendet".

Publicerad 2017-10-27 kl 17:10
Annons
Annons
Annons