Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Svensk-norskt EM 2016 - ger fyra miljarder till Sverige

Ett svensk-norskt fotbolls-EM 2016 skulle kräva 3,6 miljarder i investeringar.
Men staten skulle i alla fall gå på plus med åtminstone fyra miljarder. Det hävdar i alla fall Svenska fotbollförbundet.

Om 20 veckor ska ansökningarna till fotbolls-EM 2016 vara inne. Om 34 veckor tas beslut om vem som får arrangera mästerskapet.

Men redan om några veckor står det klart om Sverige-Norge kan vara med i leken. De båda skandinaviska fotbollsförbunden måste få med sina regeringar i ansökan.
Efter ett möte med kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth den 8 september har regeringen begärt in kompletterande uppgifter. I de skriver Fotbollsförbundet bland annat att statens nettoskatteintäkter landar på fyra miljarder kronor. Och då räknas inte de samhällsekonomiska effekterna in.

-Det är bara de skattefinansiella intäkterna från turisterna det som staten drar skapar 4 miljarder i utrymme. Den summan kommer att täcka de investeringar som behövs, säger Ossian Stiernstrand i ansökningsgruppen, doktor i ekonomi som bland annat ansvarat för ekonomiska utvärderingar av både VM och EM i friidrott i Göteborg.

Norges fotbollsförbund gick in med sin ansökan om statstillskott den 2 september. Liksom Svenska fotbollförbundets behov på 3,6 miljarder är det arenaupprustningar som pengarna ska gå till.

TT

Publicerad 2009-09-29 kl 18:30
Annons
Annons
Annons