POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
4d

Svenska Fotbollförbundet får ytterligare kritik: ”Nu är tilliten körd i botten”

Foto: Bildbyrån

SvFF är anmälda till DO men vägrar berätta om herrlandslaget fick större VM-bonusar än damlandslaget.
Nu får de kritik av Fairpay, en stiftelse som arbetar för jämställd sponsring.
- Det bästa de kan göra är att vara öppna med siffrorna och berätta varför de ser ut som de gör. Nu är tilliten i botten, säger Isabelle Widmark till Expressen.

I tisdags anmälde Nina Rung tillsammans med Peter Rung, Jämställdhetsstrateg och föreläsare inom idrotten, det Svenska Fotbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen på grund av lönediskriminering på grund av kön. De menar att det Svenska Fotbollförbundet, SvFF, betalar ut ojämställda ersättningar till herr-och damlandslagen.

I en debattartikel i Expressen skrev Nina och Peter Rung bland annat:

"Nu förväntar vi oss inget mindre än att Sverige tar efter våra grannländer och ser till att landslagen får jämställda ersättningar. Det är ett första steg. Men långt ifrån den enda som krävs för att Sveriges damer ska ha en chans i fortsättningen. I andra länder har man börjat ta efter herrsidan, nämligen ersättning först och sedan prestation. Att Sverige lyckats utan allt det ekonomiska stödet är inget mer än en otroligt imponerande och näst intill omöjlig prestation."

Svenska Fotbollförbundet har avtal med både herr-och damlandslaget men uttalar sig inte om ersättningarna i de avtalen.

- Jag kan förstå att man upplever en frustration och reagerar på de stora skillnader som finns mellan män och kvinnor vad gäller löner inom fotbollen. Men man ska komma ihåg att de stora skillnaderna inte finns i Svenska Fotbollförbundets verksamhet. Den skillnad som finns på lönesidan finns på klubbnivå och inte i SvFF:s verksamhet, sa SvFF:s  kommunikationschef Andreas Jansson till Fotbollskanalen i tisdags.

- Våra avtal på landslagsnivå, där har parterna enats om att det ska råda sekretess. Vi pratar inte om vad det är för pengar och hur mycket. Men vi tycker att avtalen är rättvisa och vår uppfattning är att det inte är en fråga om diskriminering utifrån kön.

Nu riktas kritik mot SvFF även från Isabelle Widmark, verksamhetsutvecklare på Fairpay, en stiftelse som arbetar för jämställd sponsring och resursfördelning inom idrotten. Hon menar att SvFF hade tjänat på att vara mer transparenta och att de inte allt för ofta gömmer sig bakom andra, såsom marknaden och Fifa. Samtidigt som hon menar att SvFF inte kan lösa alla problemen själv så har de ett stort ansvar för utvecklingen inom fotbollen och att de har makt att påverka.

- Vi vet inte, vi har inte insyn, och det är en del av grundproblemet som vi ser det. Vi jobbar ju för ökad transparens i alla dimensioner av elitidrotten. Svenska fotbollförbundet går ut och säger att det enligt deras uppfattning är rättvist och jämställt. Men det är deras uppfattning, vår uppfattning, eller DO:s uppfattning, kanske är annorlunda, säger Widmark. 

- Det bästa de kan göra är att vara öppna med siffrorna och berätta varför de ser ut som de gör. Nu är tilliten i botten, när det gäller att det ska vara jämställt. Jag tror också att spelarna inte har något emot om bonusarna är öppna för allmän beskådan. Jag vet att förbundet skulle tjäna på att ta nästa steg i frågan, vilket är att bli mer öppna.

Publicerad 2019-07-12 kl 23:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå