Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svenska klubbar efterlyser ersättning: "Än viktigare för oss som tar fram spelare"

Damallsvenskan

RENNES. Fler och fler storklubbar ute i Europa satsar på damlag - och behöver spelare.
Nu efterlyser svensk klubbar samma utjämningssystem som på herrsidan.
- Självklart borde det finnas på damsidan, säger Stefan Alvén, sportchef för EFD.

Foto: Bildbyrån.

Att damfotbollen växer och att storklubbar ute i Europa satsar mer och mer har säkert ingen missat. Bara i veckan gjorde Real Madrid klart med ett köp av Deportivo Tacon för fem miljoner kronor. Madrid-klubben finns i den spanska högstaligan men hösten 2020 byter man namn till Real Madrid.

Satsningar ute i Europa innebär att allsvenskan i Sverige tappar spelare, både svenska och utländska stjärnor har mer att välja på.

Även om värvningar ännu inte genererar några större pengar så har det Svenska Fotbollförbundet och de svenska elitklubbarna EFD jobbat för införandet av solidaritetsersättning - där 5 procent av transfersumman går till en spelares klubbar under åren 12-23 - och dessutom en internationell utbildningsersättning på damsidan. För att svenska klubbar som utbildar många spelare ska kunna få betalt för arbetet man gör. Solidaritetsersättning är sedan mindre än ett år numera skrivet könsneutralt, däremot finns ingen utbildningsersättning för unga spelare som flyttar när de saknar kontrakt.

Annons

- Självklart borde det finnas på damsidan. Än viktigare för oss som tar fram spelare nu när stora klubbar satsar pengar. Utbildningen av spelare på herr- och damsidan borde vara lika mycket värd. Tränare borde vara lika mycket värda, säger Stefan Alvén som är sportchef för EFD (Elitfotboll Dam) och forstätter.

- Det här en jätteviktig fråga för de svenska klubbarna som vi tittar noggrant på. Föreningar säger i dag att spelare oftare tittar på utländska klubbar som ett alternativ. Det är en ny verklighet. Hur ska man få talanger att stanna längre i Sverige?

- Visst, man måste bli bättre på att skriva kontrakt med spelare. Samtidigt är det inte alla klubbar som har de resurserna som kan skriva långa kontrakt.

Utan kontrakt är spelare i allsvenskan lätta att värva för utländska klubbar som då inte behöver betala någon transfersumma och dessutom saknas ett internationellt utbildningsbidrag som ger pengar för spelare under 23 år. Ta exempelvis när Malmö FF:s Erdal Rakip lämnade klubben som Bosman-fall då fick MFF närmare fyra miljoner kronor i utbildningsbidrag. En motsvarighet finns alltså inte på damsidan, vilket Sverige jobbar för.

Annons

- Det är en intressant tid, Real Madrids satsning är en intressant signal. Det känns som om att något händer på allvar och när företag känner att det är en kommersiell kraft och att klubbar ser nya marknader här i Europa och satsar på damlag, då kommer det in pengar och då blir det här viktigare. Det vore klokt med utjämningssystem i form av det här.

En ny verklighet för klubbarna är också att de flesta spelare i dag jobbar med agenter, något som var ovanligt förr.

- Det finns agenter, men inte lika många som på herrsidan. Ännu så länge är det för lite pengar för att ha det som huvudsyssla. Därför är agenter inte en lika stor grej som på herrsidan. Men man måste ta agenter som seriös aktör. Många är bra på att hjälpa spelare att hitta rätt och därmed också hjälpa klubbar att hitta rätt spelare.

Annons

FAKTA

Ersättningssystem i herrfotbollen

Soldaritetsersättning. Utgår när en spelare byter klubb och består av fem procent av övergångssumman. Om en spelare säljs för 100 miljoner kronor ska fem miljoner kronor fördelas mellan de klubbar som där spelaren varit från 12 års ålder upp till 23 års ålder. Man betalar fem procent av ersättningen för de år spelaren är 12-15 och sedan tio procent för de år spelaren är 16-23. Om en spelare som är under 23 år byter klubb minskar man ersättningen med en halv procentenhet per år. En 20-åring som byter klubb innebär att 3,5 procent av övergångssumman fördelas till klubbar som spelaren tillhört åren 12-20. Infört på damsidan i augusti 2018.

Utbildningsersättning. Ett internationellt system där klubbar får ersättning för spelare upp till de är 23 år om de flyttar och inte har kontrakt. Det kallas träningsersättning och beloppet utgår från att en spelare är tolv år upp till den är 23 år och där ligor är uppdelade i fyra olika kategorier efter sportslig nivå och ekonomisk styrka. Olika nivåer ger olika ersättningar och på herrsidan är exempelvis är Sverige på nivå två på herrsidan. För att ta ett exempel så gav Erdal Rakip, som fostrats i Malmö FF hela karriären, klubben runt fyra miljoner kronor när han gick som Bosman till Benfica i början av 2018.

Publicerad 2019-06-28 kl 13:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto