Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
28v

Svenska spelarna tar ställning inför VM i Ryssland: ”Klart att vi står för lika rättigheter”

Foto: Bildbyrån/Scanpix

BÅSTAD. Ryssland är ifrågasatt som VM-arrangör.
Sveriges landslag har utbildats av Civil Rights Defenders för att veta hur läget är.
- Man fick en tydlig helhetsbild av hur otroligt tufft det kan vara för vissa, säger Oscar Hiljemark till Fotbollskanalen.

Inför Sveriges avresa till VM i Ryssland har landslaget haft en genomgång med Civil Rights Defenders. Människorättsorganisationen är numera rådgivare till fotbollsförbundet och utbildar både spelare och ledare inför avresan till Ryssland.

Förbundskapten Janne Andersson säger att han blev nedstämd efter genomgången, men att den är nyttig.

- Nu är det inte vi som driver utrikespolitik. Men vi kommer till ett land där de mänskliga rättigheterna inte har samma nivå som i Sverige. Framför allt handlar det om delar kring Tjetjenien. Den info den lämnade till oss kändes inte speciellt rolig att ta del av. Om man har en uppfattning ska man framföra den, tycker jag. Men idrottsmän måste ta ställning själva, det är upp till var och en, säger förbundskaptenen.

Även spelarna poängterar att det var nyttigt och Oscar Hiljemark pekar på att det var lärorikt.

- Framför allt gav det en kunskap och en bild av hur det kan se ut i andra delar av världen och då framför allt i Ryssland dit vi ska. Man fick en tydlig helhetsbild av hur otroligt tufft det kan vara för vissa. Det var bra att få det, särskilt så pass tidigt så man kan sätta sig in i det och ta det med till Ryssland.

Varför är det viktigt?
- Man vet aldrig, vi påverkas också av det som sker utanför plan och inte bara av det som sker på plan. Vi får en övergripande bild av hur det är och alla är delaktiga och då kan vi lättare koncentrera oss på det vi ska göra.

Är du beredd att ta ställning och bära något regnbågsfärgat?
- Klart att vi i landslaget står för att alla ska ha lika rättigheter. Sedan får du ta det med de som sitter högre upp, men vi står för lika rättigheter.

Även Emil Krafth var tagen av genomgången:

- Det är klart att det är hemskt hur det ser ut i många delar av Ryssland, hur folk behandlas. Jag är inte jätteinsatt i det generellt men det vi fick berättat för oss är ju tragiskt att det fortfarande kan vara så på vissa ställen. 

Vad tänker du på?
- Just hur folk behandlas om man har olika läggningar. Jag tycker att alla ska behandlas för lika värde.

Finns ju folk som har gjort protester, som Emma Gren - är du öppen för att göra något sådant när du är i Ryssland?
- Ja, det kan man säkert vara, men då tror jag att alla måste gå ihop så att alla lag gör det och inte bara ett lag. Men absolut tycker jag att man kan göra så. Men då måste alla dra åt samma strå och inte bara ett eller två lag utan alla tillsammans.

Victor Nilsson Lindelöf gifte sig i förra veckan och missade därför genomgången, men har ändå en tydlig uppfattning.

- För mig är det enkelt när det kommer till mänskliga rättigheter och det är att alla får vara exakt som de är. Det är ingen kärnfysik där. 

Emil Krafth är öppen för en protest - skulle du också vara öppen för att visa var du står?
- Jag står för mänskliga rättigheter och alla får vara exakt som de är, för mig spelar det absolut ingen roll. Men det är ingen fråga för mig att bestämma vad landslaget ska göra, men alla får vara exakt som de vill och älska exakt vilka de vill. För mig är det absolut inga problem med det.

Publicerad 2018-05-28 kl 20:32
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons