Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Svenske "spionens" försvar - därför avslöjade han Hodgsons taktik

Foto: David B Larsson

Ola Billger.

KIEV. Han avslöjade Roy Hodgsons taktik - och kallades spion i England. För Ola Billger var publiceringen självklar.

- Skippa det? Hade hellre tittat på curling i flera veckor, säger SvD-journalisten. 

Det var en hisnande berättelse som hade det mesta. Genom ett glastak på "The Three Lions" hotell i centrala Kiev såg Svenska Dagbladets reporter hur förbundskapten Hodgson samlade sin trupp för en detaljerad genomgång inför mötet med Sverige. Mycket skulle avhandlas: Uppställningar på hörnor, offensiva frisparkar, defensiva fasta situationer och olika varianter i markeringsspelet. Med en  kikare i högsta hugg lurpassade Billger på motståndarlaget - för att sedan direkt rapportera sina intryck till Erik Hamrén.

Eller?

- Nej, så gick det definitivt inte till. Jag gjorde mitt jobb, att bedriva journalistik på uppdrag av Svenska Dagbladets läsare, säger Billger till fotbollskanalen.se.

Enligt honom var det aldrig tal om att gå några ärenden åt Blågult. Billger och hans kollega Linus Schröder fick nys om informationen av en slump och ville - vilket är brukligt inom journalistiken -  ha en kommentar av Sveriges stab för att göra sin  story fullödig.

- Vi hade kommit över en väldigt bra grej genom att enbart blicka ut från hotellrummet och Linus kontaktade svenska landslaget för att få deras syn på saken. Då valde de att återkomma till oss genom Reine Almqvist (Englands-scouten). Det var så det gick till, vi ansåg att våra läsare förtjänade hela bilden, säger Billger.

Just den aspekten har utelämnats av flera engelska medier, som snarare anklagar Ola Billger för att medvetet ha läckt underrättelserna  vidare, i syfte att ge sina landsmän fördelar i EM-fajten.

- Då hade det kunnat vara komplicerat. Om jag kallat in Erik Hamrén på mitt rum och sagt: "Kolla in den här engelska briefingen, den kan hjälpa er att vinna matchen". Nu var det helt annorlunda. Vi ägnade oss åt journalistik, det är inte svårare än så. Sedan är det klart att det blir stort i England. Lyckas man få in orden "skandal", "fotboll" och "spion" i en och samma artikel i en brittisk söndagstidning, då blir det uppmärksammat, säger Billger.

Vilka reaktioner har du mött efter er artikel?

- Många engelska tidningar ringde mig i går, och BBC valde att köra en lite skämtsam vinkel på det hela. De spelade Mission Impossible-musik i bakgrunden under vårt samtal och frågade om mitt namn verkligen är äkta, om jag fortfarande är undercover och så vidare. Det känns som att de flesta tar det med en stor portion humor. Jag har svårt att se att Svenska Dagbladet gjort fel i det här. Om man bor på ett hotell fullt med journalister och inte förhindrar insyn, då får man nog gå till sig själv med kritiken.

Om du vänder på det: Hade du kunnat tänka dig att inte skriva din text?

- Det hade varit totalt tjänstefel. Då hade jag lika gärna kunnat åka hem, dra en påse över huvudet och satt mig för att titta på curling i några veckor. Det var fullständigt självklart att för oss att göra en grej på detta.

Publicerad 2012-06-17 kl 11:47
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons