TV: Svenskt fiasko i Bulgarien – VM-platsen i fara

Sverige (herr)

Missad straff och tre insläppta mål.
Sverige föll borta mot Bulgarien i VM-kvalet under torsdagskvällen.
- Det känns jobbigt nu, säger straffsumparen Emil Forsberg till Kanal 5.

Torsdagskvällen i Sofia blev ingen höjdare för Janne Andersson och det svenska landslaget. Sverige förlorade med 3-2 mot Bulgarien efter en svängig VM-kvaltillställning.

Bulgarien skapade matchens första farlighet. Ett inlägg från högerkanten smet förbi samtliga svenska backar och hamnade hos Ivajlo Tjotjev i den bortre delen av straffområdet. Bulgaren fick dock inte till förstatouchen och därför hann Sveriges keeper Robin Olsen ut så pass mycket att han tämligen enkelt kunde rädda bollen till hörna.

Efter elva minuter satte sedan Bulgarien 1-0. Stanislav Manolev nickade in bollen från nära håll efter ett inlägg från vänsterkanten. Sverige fick kort därefter ett gyllene läge att kvittera, på en straff. Andreas Granqvist revs ner i straffområdet på en hörna och domaren valde därför att peka på punkten. Emil Forsberg klev fram och sköt en låg straff i målvaktens högra hörn, och den läste Plamen Iljev. Den bulgariske målvakten släppte retur, men räddade även den.

Men Sverige skulle få till en kvittering. I den 29:e minuten nådde Mikael Lustig högst på en hörna från Ludwig Augustinsson, och skallade in 1-1 i bortre hörnet. Den svenska glädjen blev dock kortvarig, för i den 33:e minuten nickade Georgi Kostadinov in 2-1 på en inskruvad frispark.

Precis innan paus kvitterade Sverige igen, till 2-2. Mikael Lustig slog in ett inlägg i straffområdet som Marcus Berg nickade in i bortre hörnet.

I den 59:e minuten tilldelades Sverige en frispark precis utanför straffområdeslinjen. Emil Forsberg drog till med ett hårt skott, som Bulgariens målvakt lyckades rädda vid sin vänstra stolpe. Kort därefter testade Forsberg med ytterligare ett tungt skott, som Iljev också räddade.

När Sverige försökte forcera framåt och gå för ett 3-2-mål stack Bulgarien upp och tog ledningen igen istället. Victor Nilsson Lindelöf slog en passning upp centralt i plan, som Jakob Johansson tog emot innan han snabbt tappade bollen och gav hemmalaget en vass möjlighet offensivt. Det hela slutade i att Ivajlo Tjotjev placerade in 3-2 i ena hörnet.

Efter målet bytte Janne Andersson in både Viktor Claesson och Samuel Armenteros, och försökte få till en kvittering. Men närmare än ett långskott från Emil Forsberg som gick en bit utanför stolpen kom aldrig Sverige. Matchen slutade 3-2 till Bulgarien, och i och med att Frankrike besegrade Holland ligger Sverige nu tvåa i sin VM-kvalgrupp. De blågula har bara en poäng ner till trean Bulgarien och ligger tre poäng efter ettan Frankrike.

- Vi skapade många chanser på bortaplan, det borde ha räckt till vinst. Att släppa till så mycket som vi gjorde är inte bra, säger högerbacken Mikael Lustig till Kanal 5.

- Vi gav egentligen bort tre mål, eller det var tre enkla mål i alla fall.

Straffsumparen Emil Forsberg till Kanal 5:

- Det känns jobbigt nu. Vi var inte alls på tårna i första halvlek, vi var ganska tama. Vi släppte till alldeles för mycket, men vi var betydligt bättre i den andra halvleken.

På söndag väntar Vitryssland i Minsk för Sverige. Efter den matchen återstår två omgångar av VM-kvalets gruppspelsfas. En andraplats i gruppen skulle innebära att Sverige får spela play off för att ta sig till VM i Ryssland nästa sommar.

Se målen från matchen i sportsändningen ovan.

Bulgariens startelva: Plamen Iljev - Strahil Popov, Bozjidar Tjorbadzjijski, Vasil Bozjikov, Petar Zanev - Simeon Slavtjev, Georgi Kostadinov - Stanislav Manolev, Georgi Milanov, Ivajlo Tjotjev - Ivelin Popov.

Sveriges startelva: Robin Olsen - Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson - Jimmy Durmaz (Viktor Claesson 81), Albin Ekdal (Sebastian Larsson 69), Jakob Johansson (Samuel Armenteros 84), Emil Forsberg - Ola Toivonen, Marcus Berg