Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Svensson fyller 100: "Nu siktar jag på 200"

VALLETTA. Under tio år har Anders Svensson, 33, varit del av landslaget. Han vet vad som ändrats:
- Då var det mer avstånd mellan nya och etablerade, säger han.

För tio år sedan debuterade Anders Svensson när Sverige föll i en träningsmatch borta mot Sydafrika. Det blev starten och på onsdag fyller Anders Svensson 100 landskamper.
- Det var inget jag hade räknat med. Nu sista året har jag känt att det inte är omöjligt, även om jag varit så mycket skadad att jag undrat om någon inte ville det. Men nu verkar det bli så, säger Anders Svensson.

Vad har varit bäst och sämst?
- VM i Japan 2002 är min absoluta höjdpunkt. Sedan är det Senegal-matchen, att vi åkte ut. Det är det enda jag kan sitta och gräma mig över, att vi åkte ut efter att ha börjat så bra. Om man pratar om vad som kunde ha blivit blir det ofta VM.

Så du spelar upp helikopterfinten och stolpskottet då och då för dig själv?
- Inget jag grubblar över varje dag, varannan dag bara. (Skratt).

Anders Svensson var under VM 2002 den spelare alla i Sverige ville se i laget och nationen rasade när han blev petad i VM-premiären. Annat var det 2006 – då Aftonbladet ledde en kampanj för Kim Källström och mot Svensson.
- Det har vänt, så är det. Det är oftare intressantare med en ny ung spelare än någon som har varit med. Men gubben håller, spelat tre kvalmatcher och tagit sju poäng, säger Svensson och garvar igen.

Vad är skillnaden nu jämfört med då?
- Jag tror det är enklare för nya att komma in i landslaget än vad det var då. Det var lite hårdare och lite mer avstånd mellan nya och etablerade då.

- Jag själv upplever det så om jag går tillbaka när jag var ung. Jag vill att det ska vara lätt för nya att komma in och alla ska kunna skämta med alla. Då är det lättare för de unga att prestera direkt.

Vilka spelare var det som var stjärnor då?
- De etablerade var Patrik (Andersson), Rolle (Nilsson) och Kennet (Andersson). Det var sådana man hade suttit och tittat på och det kändes om det fanns en distans. Inget illa om dem, ni frågar om hur jag upplevde det och det var så.

- Det var lite, lite hårdare och det kändes att det var distans. Kanske var det att jag spelade i allsvenskan? De som kommer in nu är redan etablerade och spelar i Europa. Kanske är det också så att de unga spelarna i dag tar för sig mer?

Hur yttrade det sig?
- Det var lite skillnad, man satte sig gärna vid samma bord som färskingarna. Det är annorlunda i dag och till och med unga sätter sig vid en gubbe som mig.

Vad gäller nu?
- Nu siktar jag på 200. (Skratt) Nej, jag tänker inte så, så länge jag tillför något till landslaget så vill jag vara med.

Hur vill du att folk ska minnas dig? - Han var inte så himla dålig. Jag tycker att jag visat att jag hållit rätt hög nivå.

Publicerad 2009-09-08 kl 09:49
Annons
Annons
Annons