Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Sverige får EM - då kan proffsen flytta hem

Senaste åren har många av damallsvenskans största stjärnor flyttat utomlands.

Susanne Erlandsson, vice ordförande i Svenska fotbollsförbundet, tror att EM på hemmaplan 2013 kan bryta den trenden.

- Det sliter oerhört mycket att åka framåt och tillbaka från USA som många gjort, säger hon.

Knappt tre veckor efter att VM-platsen säkrades kom nästa glada nyhet för svensk damfotboll. I konkurrens med Holland valde Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) att ge nästa EM-slutspel till Sverige.

- Det var så mycket som talade för oss och därför är det så skönt att stå här i dag som en vinnare. Man ska ha klart för sig att det här är det största kvinnliga idrottsevenemanget i Europa, säger Susanne Erlandsson.

- Vårt mål är att lyfta damfotbollen ytterligare en nivå internationellt, slå publikrekord och öka det kommersiella värdet.

Turneringen avgörs den 10—28 juli 2013 och spelorter blir Göteborg, Halmstad, Kalmar, Linköping, Norrköping, Solna och Växjö. Finalen kommer att spelas på den nya nationalarenan i Solna med plats för 50 000 åskådare.

- Det här är en enorm möjlighet för oss till positiva bieffekter. Vi får draghjälp när vi jobbar med publikutvecklingen i damallsvenskan, för där finns det en hel del att göra, konstaterar Erlandsson.

Svensk damfotboll har efter boomen i mitten av 2000-talet jobbat i motvind. Publiksnittet i högsta serien har nästan halverats på sex år och många av de bästa svenska spelarna har gått till ligorna i USA och Tyskland.

Erlandsson tror att EM-beskedet kan stoppa den flykten.

- Naturligtvis är det spelarnas eget val, men det finns anledning att tro att det blir attraktivare att vara hemma nu. Är du i Sverige blir allt mycket närmare, det blir lättare att lägga upp förberedelserna och att slå sig in i laget, säger hon.

Förbundskapten Thomas Dennerby är inne på samma linje.

- Det är en otrolig belastning att åka mellan kontinenterna med regelbundna tidsomställningar på sex timmar som de har haft nu. För mig känns det bäst att ha dem i Europa, säger Dennerby.

Kvalet till EM börjar nästa höst, som värdnation är Sverige direktkvalificerat.

Det fanns planer på att utöka turneringen till sexton lag, men på måndagen beslutade Uefas exekutivkommitté även att ligga kvar vid tolv.

Petter Nilsson/TT

Publicerad 2010-10-04 kl 20:25
Annons
Annons
Annons