Sverige hade målkalas mot Bosnien när Olsson gjorde två: "Därför de yngre spelarna är här"

Sverige

Förra sommaren tog de U21-laget till EM-semi.
Nu ordnade ungdomarna Erik Hamréns första hemmaseger med A-laget.
Ola Toivonen, Marcus Berg och Martin Olsson gånger två fixade 4-2 mot Bosnien-Hercegovina.

Fotbollslandslaget buades ut under presentationen i förbundskapten Hamréns första match på hemmagräs. Busslaster av bosnier hade nämligen invaderat Råsunda och de flesta av de 22 589 på nationalarenan var klädda i blått och vitt.
På planen vann ändå de blågula, och det var lagets yngsta som ordnade segern.
I väntan på Zlatan Ibrahimovics beslut om fortsatt landslagsspel satsar Erik Hamrén på framtidsmännen från fjolårets U21-kull.

Ola Toivonen, Pontus Wernbloom och Emir Bajrami fanns med i startelvan. I andra halvlek kom Martin Olsson, Marcus Berg och Mikael Lustig alla in.
Det lönade sig.

Toivonen gjorde ett mål i första halvlek, Olsson tryckte dit två i andra och Marcus Berg lyfte in slutresultatet 4-2 på tilläggstid.

-Jag blev glad, men inte överraskad. Det är ju därför de yngre spelarna är här, om jag inte trodde på dem skulle de inte vara med. Vi såg ju redan i fjol att de har kapaciteten, sade Erik Hamrén.
-Men jag vill ändå berömma de äldre spelarna som har tagit hand om de yngre på ett fantastiskt sätt. Vi har fått en härlig stämning i laget - och då vågar de yngre vara bra.

Eindhovenanfallaren Toivonen inledde målskyttet i slutet av första halvlek när han mötte ett inlägg från Behrang Safari. Inspelet tog på bröst eller axel, vilket gjorde att bollen lika snyggt som oväntat singlade in bakom den bosniske målvakten Asmir Bergovic till 1-0.

Toivonens mål var en av bara tre bollar som lagen fick på mål under första 45.
-Matcher är 90 minuter, första halvlek är ofta mer låst. Men visst hade jag önskat lite bättre passningsspel, summerade Hamrén.

Bosnien kvitterade i inledningen av andra halvlek, en snygg frispark som Sejad Salihovic skickade in via stolpen. Men sedan började byteskarusellen som brukar förstöra landskamper av träningskaraktär.
-Jag bytte in ett offensivare lag i mitten av andra halvlek och det urartade. Det var som om spelarna redan var på semester, sade Bosniens förbundskapten Safet Susic.

Erik Hamrén kunde i stället kvittera ut tre mål från de svenska inhopparna.
Blackburns Martin Olsson kom in till vänster på mittfältet halvvägs in i halvleken och mindre än två minuter senare låg 2-1-bollen i nät. Ur mycket misstänkt offsideposition tryckte Olsson in en boll som Pontus Wernbloom dirigerat mot mål.
De bosniska spelarna protesterade högljutt och länge mot målet.
-Vårt 2-1-mål var viktigt. Vi fick energi och de tappade, analyserade Hamrén.

När Olsson sedan gjorde 3-1 i den 82:a minuten var det enligt regelboken. Marcus Berg stod för förspelet.

Bosnien reducerade i slutminuterna genom Ermin Zec, men Marcus Berg kom fri på tilläggstid och lyfte kallt in Sveriges fjärde mål.
Alla målen kom alltså från fjolårets U21-kull.
Och på presskonferensen efteråt fick Erik Hamrén inte en enda fråga om Zlatan Ibrahimovic.

Publicerad 2010-05-29 kl 22:30