POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)

Sverige hyllar Schweiz superfacit: "Då är det klart att man är favoriter"

Foto: Bildbyrån.

S:T PETERSBURG. Här är Schweiz facit som ger Sverige respekt.
På deras 20 senaste matcher har det bara blivit en förlust.
- Då är det klart att man ska vara favoriter, säger Mikael Lustig.

Många blev nöjda när det blev Schweiz och inte Brasilien som Sverige nu ska möta i åttondelsfinal. Men det är långt ifrån ett svagt motstånd som Sverige ställs mot. På deras senaste 25 matcher har man bara förlorat två gånger (en på straffar).

- Schweiz är ett väldigt bra lag. Det var väldigt många som blev glada när vi fick Schweiz men om du kollar på deras matcher och vad man har gjort under VM-kvalet och innan VM så har man varit otroligt starka. Det är ett väldigt bra lag, framför allt offensivt. Jag tycker att vi är underdogs. Det kommer att bli tufft, säger Gustav Svensson.

Lasse Jacobsson har huvudansvaret för scoutingen av Schweiz och han började följa laget redan innan VM-lottningen. Jacobsson menar att det inte är en slump att motståndaren är rankat sexa i världen.

- Man får ju sina poäng efter vad man presterar i resultat. Det finns ingen tvekan, säger han.

Den 28 maj 2016 förlorade Schweiz en träningsmatch mot Belgien. Efter det har laget spelat 25 matcher. Facit: 17 segrar, 6 oavgjorda och 2 förluster (en på straffar mot Polen i EM och en med 0-2 mot Portugal i VM-kvalet).

- Det är resultat över lång tid. Men att du är rankat sexa nu behöver inte betyda att du är det sjätte bästa laget i världen just nu, men över tid är det så. Schweiz är ett svårslaget lag, säger Lasse Jacobsson.

- Det är ett lag som inte pendlar så mycket i resultat. Spelarna känner varandra bra och har spelat länge tillsammans. Nio spelare var på planen även mot Argentina när laget åkte ut 2014. Två var avbytare, men sju som var på planen då är med i denna truppen. Man kan varandra bra och det är väl därför man är svårslagna och inte pendlar så mycket.

Vad skiljer sig mellan Schweiz och Sverige?
- Schweiz vill ha mer bollinnehav och styra mer och ta sig fram lagdel för lagdel med metodiskt arbete. Försöker fylla korridorerna längst fram och överbelasta högt upp i banan med båda sina ytterbackar och sedan yttermittfältare plus tian. Man vill komma in centralt. Men det är också mycket inläggsspel genom Rodriguez.

- Mexiko och Sydkorea vill bara mata centralt men Schweiz har lite fler verktyg i lådan när man går till anfall. Sedan ligger man kvar med Xhaka och Behrami och två mittbackar hemma hela tiden i ett block. Man går sällan bort sig.

Albin  Ekdal:

- Det är ett jättebra lag som knappt har förlorat på flera år och som är rankat sexa i världen. Så Schweiz är favoriter, säger han.

- Vi måste ligga på samma nivå som mot Mexiko. Alla måste göra personbästa igen. Schweiz har snabba kontringsspelare, är starka på mitten och har bra distansskott. Ett komplett lag. Vi måste fortsätta vara bra i försvaret och ha snabba omställningar, som mot Mexiko.

Mikael Lustig håller med:

- Schweiz har förlorat två matcher på senaste 25 och är rankat sexa i världen. Det måste man ha i bakhuvudet. Bara för att det är Schweiz och inte Brasilien så betyder ju inte det att vi kommer att tokköra och vinna med flera mål, säger han.

Vilka är favoriter?
- Vi känner att vi har en extremt bra chans att gå vidare. Men kollar man på papper och på världsranking så är absolut Schweiz favoriter. Har man förlorat två matcher på 25 så är det klart att man ska vara favoriter, säger han och får medhåll av Viktor Claesson:

- Vi går in och ska göra en bra prestation. Det spelar ingen roll om vi är underdogs eller favorit. Sedan är Schweiz ett mycket bättre lag än vad folk i Sverige tror. Ligger sexa i världsrankingen och vi tjugofyra. Ur den synvinkeln är det konstigt att säga att vi går in som favoriter. Men vi kommer med ett bra självförtroende och har gjort bra prestationer i VM. Kommer vi upp i personbästa så har vi en bra chans, säger han.

- Jag tror att Schweiz är det bästa defensiva laget vi ställts mot hittills. Jag tror att man har bättre defensiv än alla lagen vi hade i gruppen, man är ett stabilt lag som har väldigt få förluster under de senaste åren. Så det är ett lag som kommer med bra självförtroende. Det kommer att bli en tuff match. Men vi ska göra allt vi kan för att gå vidare.

Vad måste ni göra annorlunda?
- Förutom Tyskland så har vi ju mött lite ostabila lag, Mexiko och Sydkorea är lite fladdriga och då räcker det att ligga rätt och kontra, nu kanske vi får styra spelet mer. Men det är svårt att säga hur det kommer att se ut.

John Guidetti tycker det är bra att hans lag är underdogs. Något man kan få till sin fördel.

- De är rankade sexa i världen, de har förlorat två matcher på de senaste 25 och vi är grova underdogs. Det är där vi trivs att vara bra. Vi har haft en genomgång, vet vilka spelare de har, vad de är duktiga på och jag känner mig lite som en Schweiz-expert just nu. Vi måste se upp med alla men de har framför allt några där framme som är väldigt duktiga och sedan har de en spelförande spelare som ligger framför backlinjen och bakom våra forwards och försöker hitta fram med diagonala passningar. De är också ett ganska starkt kollektiv och det gäller att se upp med alla, säger han.

- De går nog in med ett stort självförtroende med tanke på att de inte förlorat många matcher under lång tid och hade en tuff grupp med lag som Brasilien och tog sig vidare därifrån.

Publicerad 2018-07-03 kl 08:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå